Recenze: Za humny je ledový drak. V poslední Hře o trůny lidstvo čelí hrozbě zániku

Emilia Clarkeová jako Daenerys Targaryen a Kit Harington coby Jon Sníh.
Kit Harington jako Jon Sníh.
Kit Harington jako Jon Sníh a Emilia Clarkeová jako Daenerys Targaryen.
Snímek z první epizody závěrečné řady Hry o trůny.
Snímek z první epizody závěrečné řady Hry o trůny.
Foto: HBO
Antonín Tesař
15. 4. 2019 13:45
Uprostřed noci z neděle na pondělí mohli první diváci na stanici HBO a streamovací službě HBO GO vidět dlouho očekávanou první epizodu poslední řady fantasy seriálu Hra o trůny.

Armáda zombies pochoduje na Zimohrad a pomalu se blíží finální epická bitva o to, jestli říše zvaná Západozemí bude patřit mrtvým, nebo živým. Uvnitř spojeneckého tábora pod vedením Daenerys Targaryenové a Jona Sněha se ale objevují nové rozpory.

Rory McCann jako Sandor „Ohař“ Clegane.
Rory McCann jako Sandor „Ohař“ Clegane. | Foto: Helen Sloan/HBO

Autor románové předlohy Hry o trůny George R. R. Martin nedávno v rozhovoru pro americký deník New York Times přirovnal válku s nemrtvými Bílými chodci, ke které se schyluje už od první řady seriálu, k postoji současné civilizace vůči klimatické změně.

Lidé Západozemí jsou podle Martina zaměstnaní intrikováním a více či méně malichernými vzájemnými bitvami o čest a moc, zatímco doslova za humny je ledový drak, který hrozí sfouknout civilizaci jako domek z karet. Právě tento problém bude jedním z ústředních v poslední sezoně seriálu.

Šestá řada sesekala počet dějových linií i postav, často dost brutálním způsobem, na výrazně komornější sestavu. Předposlední sedmá série pak byla plná hořkosladkých setkání hrdinů, kteří se dlouho neviděli a často měli nevyřízené účty.

Velkou část epizod zabíraly dialogy postav, které si vzájemně vyříkávaly minulé křivdy. Většinou ale končily na smířlivou notu, alespoň do doby, než bude zažehnána hrozba ze severu.

Osmá řada prozatím částečně pokračuje v podobném duchu. Do Zimohradu dorazily další postavy zatěžkané minulostí, která jim v některých případech bolestivě vrací úder. Autoři seriálu hned úvodem říkají, že poslední řada zdaleka nebude klást důraz jen na velkolepé bitvy draků s hordami zombies, ale znovu především na silné postavy a jejich vzájemné třenice.

Seriál znovu ukazuje, jak lidské jednání neustále ovlivňují faktory jako tradice, zákony, rodová loajalita, různé představy o spravedlnosti, odpor k cizincům, milostné vztahy nebo prostě a jednoduše sobectví a touha po uznání.

Snímek z první epizody závěrečné řady Hry o trůny.
Snímek z první epizody závěrečné řady Hry o trůny. | Foto: HBO

Namísto strategií, jak čelit armádě Bílých chodců, se řeší, kdo je nejprávoplatnějším králem celého Západozemí, zda může Král severu pokleknout před vůdkyní cizinecké armády, jestli před záchranou lidstva nedat přednost zajištění bezpečí pro vlastní rodinu a kdo komu co neodpustitelného provedl v minulosti.

Zkrátka: představa, že tváří v tvář hrozbě zániku se lidstvo semkne a bude společně bojovat proti společnému nepříteli, je podle Hry o trůny naivní.

V první epizodě nedojde na úmrtí žádné zásadní postavy, na žádný zásadní dějový zvrat ani přelomovou bitvu. Na to všechno je ještě brzy.

Díl spíš pomalu vyostřuje vztahy mezi hrdiny a nastavuje budoucí konflikty. Zároveň nás ujišťuje, že o žádnou z největších atrakcí seriálu nebudeme ochuzeni - dokazuje to i takřka úplně samoúčelná sexuální scéna, kterými sedmá sezona spíš šetřila, ale v dřívějších řadách se objevovaly pravidelně.

Krátká ukázka přibližuje druhou epizodu závěrečné řady Hry o trůny. | Video: HBO

V ukázkách k příští, druhé epizodě zatím nejsou vidět Bílí jezdci, zato se ukazuje, jak na Zimohradu houstne atmosféra a ke slovu se podle všeho dostanou i zbraně.

Evidentně se také schyluje k největší atrakci finále, velkolepé bitvě o Zimohrad, která má překonat všechny dosavadní válečné střety seriálu, včetně Bitvy bastardů ze závěru šesté řady.

Tvůrci se při inscenování boje o Zimohrad inspirovali bitvou o Helmův žleb z prostřední části filmové trilogie Pán prstenů, ale jejich válečná operace má prý být ještě monumentálnější.

Pokud je to pravda, Hra o trůny skončí v tak velkém stylu, o jakém by mohly snít i mnohé velkorozpočtové hollywoodské filmy.

Rozhovor DVtv s kritičkou Jindřiškou Bláhovou o finále Hry o trůny

Seriál má svoje propady a vrcholy, teď je očekávání vysoko, v sedmé sezóně to zase začalo být zajímavé, míní redaktorka Respektu Jindřiška Bláhová. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy