House of Cards vyvrcholí bez Spaceyho. Nejkratší řada seriálu bude vyprávět o prezidentce

Reuters Kultura Reuters, Kultura
31. 7. 2018 11:01
Ještě letos Netflix poslední řadou uzavře svůj nejslavnější seriál, politický House of Cards. Hlavní postavu hranou Kevinem Spaceym firma vyškrtla, místo toho se posledních osm epizod zaměří na americkou prezidentku v podání Robin Wrightové.
Robin Wrightová v šesté řadě ztvární americkou prezidentku Claire Underwoodovou. | Video: Netflix

Americká streamovací služba Netflix slibuje, že její politické drama House of Cards (Dům z karet) se letos dočká "příhodného završení".

Přesto zatím Netflix neprozrazuje, jakým způsobem z chystané závěrečné řady seriálu odstranil dosavadní hlavní hvězdu, postavu Kevina Spaceyho - herce momentálně obviněného ze sexuálního obtěžování.

Seriál House of Cards, vyprávějící o mocenském vzestupu amerického politika Franka Underwooda, jehož hrál Spacey, debutoval roku 2013. Právě díky němu Netflix začal získávat pověst služby, která produkuje kvalitní televizní tvorbu - a protože platforma vždy zveřejní všechny epizody nové řady naráz, právě u House of Cards se mnozí naučili trávit s Netflixem desítky hodin v kuse.

Chystaná šestá, závěrečná řada seriálu už se bude muset obejít bez Spaceyho. Místo toho se zaměří na postavu americké prezidentky Claire Underwoodové, kterou hraje Robin Wrightová.

"Nemyslím, že bude o moc usilovat stejným způsobem jako Frank Underwood. To, jak to udělá, může být velmi vzrušující. Claire od lidí vyžaduje něco jiného. Chceme, aby si Frank a Claire byli rovni, ale každý jsou z jiného těsta," avizoval už před časem jeden ze scenáristů Frank Pugliese.

Nově v seriálu přibudou postavy hrané třiapadesátiletou Diane Laneovou a pětapadesátiletým Gregem Kinnearem, kteří by v seriálu měli ztvárnit sourozence, a také třicetiletým Australanem Codym Fernem.

Naopak Joel Kinnaman, který v seriálu ztvárnil republikánského kandidáta na prezidenta Willa Conwaye, už avizoval, že v šesté řadě účinkovat nebude.

Šestá a poslední řada House of Cards bude také tou nejkratší ze všech | Video: Netflix

"Jsme na seriál skutečně hrdí a můžeme slíbit, že se dočká příhodného završení," slibuje Cindy Hollandová, viceprezidentka odnože původní televizní tvorby Netflixu.

"Dopředu jsme počítali s tím, že šestá řada seriálu bude zároveň ta poslední, a je nám ctí, jakou na ní Robin a celý štáb odvedli práci," dodává Hollandová.

Firma zatím neupřesnila, kdy bude mít šestá řada House of Cards premiéru, očekává se, že se tak stane někdy na podzim. Netflix už v minulosti avizoval, že šestá řada bude mít pouze osm epizod, nejméně že všech dosud odvysílaných.

Styky s představitelem hlavní role Kevinem Spaceym utnul Netflix vloni v listopadu poté, co herce více než dvacítka mužů obvinila ze sexuálního obtěžování. Spacey se v říjnu omluvil prvnímu z mužů, který jej nařkl, herci Anthonymu Rappovi. Těm dalším už ale nic nevzkázal a od té doby nikde veřejně nevystoupil.

Úspěch seriálu House of Cards před pěti lety otevřel dveře Netflixu na trh s on-line televizní a filmovou produkcí. Letos se House of Cards chýlí ke konci v době, kdy Netflix plánuje do konce prosince zpřístupnit přes 700 původních televizních seriálů, miniseriálů či filmů.

Vysoké číslo, které firma dopředu oznámila, mnohé vede k otázkám, zda firma neobětuje kvalitu za kvantitu.

"Kvalita a kvantita se vzájemně nevylučují," reaguje Cindy Hollandová z Netflixu. "Jak rosteme, kvalitu udržujeme tím, že najímáme čím dál více talentů nadšených pro příběhy, jež chceme vyprávět, a poskytujeme jim tvůrčí prostor," dodává.

Hollandová také odmítá stížnosti některých producentů, jejichž díla prý v záplavě novinek Netflixu zapadla. Streamovací služba se hájí tím, že pro každý pořad vymýšlí samostatný marketingový plán a že sama patří k největším on-line inzerentům na světě.

Podle provozovatelů služby je nicméně nejlepším způsobem reklamy nakonec stejně to, když se divák na Netflix připojí a sám si vybere, na který seriál se podívat.

Koncem června měl Netflix přes 130 milionů předplatitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy