Horší už to nebude. Ale mohlo to být lepší

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 4. 2007 0:00
Film, který ukazuje, jak je důležité míti Kaufmana
Horší už to nebude
Horší už to nebude | Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Komedie Horší už to nebude vstupuje do českých kin s pověstí filmu, který je bratrem chytrých komedií Charlieho Kaufmana a Michela Gondryho. Pověstí víc než lákavou.

Nehrdinským hrdinou snímku je Harold Crick, obyčejný daňový úředníček nikterak nápadný chováním ani vzhledem, který mu propůjčil Will Ferrell, za mořem jinak hlavně hvězda bláznivějších komedií.

Harold Crick žije úplně obyčejně, nudně a stereotpyně, v zajetí všudypřítomných čísel - dokud mu nezačne znít hlas v hlavě. Záhy mu dojde, že to není důsledek schizofrenie, ale toho, že je literární postavou v románu. Jakási spisovatelka ho píše, aniž ví o Haroldově skutečné existenci. A v knize se už už blíží Crickova smrt; autorka jen hledá její způsob.

Aby Harold smrti zabránil, musí ji najít. Nemá moc času, na svém životě navíc začne lpět víc než dosud. Hledání spisovatelky mu dalo směr a vybočení ze stereotypu, k tomu zrovna poznal sličnou pekařku Anu s anarchistickými sklony, která daňovému úřadu adresuje dopisy nadepsané "milé imperialistické svině". Přesto s ní Harold přes počáteční invektivy a nesympatie spěje ke šťastným zítřkům.

Horší už to nebude - s původním a výstižnějším názvem Stranger than Fiction - je dílem debutujícího scénáristy Zacha Helma a režiséra Marca Forstera, autora filmů Ples příšer, Hledání Země Nezemě či nejnovější Hranice života.

Hravým principem připomene Gondryho film Adaptace a snímek V kůži Johna Malkoviche. Scénáře obou napsal Charlie Kaufman, proslulý také snímkem Věčný svit neposkvrněné mysli. S tím zase film Horší už to nebude spojuje fakt, že za všemi těmi scénáristickými vychytávkami a obaly se skrývá vlastně obyčejná lovestory  vlastně obyčejných hrdinů.

Ta nakonec převáží způsobem velmi jednoznačným a Horší už to nebude ve výsledku není zdaleka tak originální jako kaufmanovské kousky. Ve slibném úvodu je stereotyp Haroldova života znázorňován i pomocí grafického dotváření filmového obrazu nejrůznějšími čísly a přímkami.

Horší už to nebude
Horší už to nebude | Foto: SPI

Poté se už děj postupně překlápí do víceméně standardní romantické komedie, kterou ozvláštňuje právě jen princip hledání autorky hlavní postavy. Skvělý nápad ovšem zůstává poněkud nedotažený, rozpadá se strategie tří rozdílných pohledů na příběh a jeho konstrukci. Světy intelektuální, úřednické a "lidsky hřejivé" se spojí v jeden - hádejte který - a původní sofistikovaná hra má výsledek, který se až příliš podobá červené knihovně. Jako by se autoři sami "svého příběhu" lekli a přepsali ho.

Film nicméně zdobí takřka minimalistická výprava členící jednotlivá prostředí a hlavně vynikající herecké výkony. Will Ferrell sice poněkud postrádá charisma, k jeho postavě to ale vlastně docela jde.

Jako vždy skvostná - i když kvůli vyznění filmu nejproblematičtější - je pekařka Maggie Gyllenhaalová; stejně jako Dustin Hoffman v roli literárního vědce, který bez emocí komentuje stavbu Haroldovova příběhu a pomáhá mu s hledáním spisovatelky. Tu ztvárnila skvěle Emma Thompsonová jako důslednou studii rozklepané nikotinové neurotičky ražby Virginie Woolfové.

Horší už to nebude
Horší už to nebude | Foto: Aktuálně.cz

Film ale postupně zrazuje i tempo. Konce se v něm řetězí jako na běžícím pásu - jeden pro uspokojení diváků o něco náročnějších, jeden pro ty romantičtější, kteří mají rádi, když do sebe věci zaklapnou, láska zvítězí a hrdinové vyjdou z filmu polepšení.

Hoffmanův cynický vědec tu sám paradoxně pojmenuje výsledek filmu: čím lepší konec, tím horší umění. Bylo by lepší se přiklonit jen na jednu stranu než oscilovat mezi hladivou romantikou pečených koláčků a originalitou. Tahle disciplína tak nadále zůstává vyhrazená Charliemu Kaufmanovi a Michelu Gondrymu.

Horší už to nebude (Stranger than Fiction), USA 2006, scénář Zach Helm, režie Mark Forster, kamera Roberto Schaefer, hrají Will Ferrell, Maggie Gyllenhaalová, Dustin Hoffman, Queen Latifah, Emma Thompsonová a další. 113 minut, distribuce SPI.

 

Právě se děje

Další zprávy