Homosexuál Ejzenštejn? Greenawayova série čelí ruské cenzuře

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 1. 2015 7:54
Podle zákona o zákazu propagace "netradičních sexuálních styků" můžou ruské úřady dát projektu Petera Greenawaye, který zatím spolufinancuje Gosfilmofond, pokutu až milion rublů.
Peter Greenaway.
Peter Greenaway. | Foto: Profimédia

Moskva - Do nečekaných problémů se dostal projekt životopisné série prozatím dvou filmů o legendě sovětské kinematografie Sergeji Ejzenštejnovi. První část s titulem Eisenstein in Guanajuato natočil ve švýcarsko-francouzsko-ruské koprodukci britský režisér Peter Greenaway a světovou premiéru naplánoval na letošní Berlinale, kde se film dostal do soutěžní sekce. 

Scénář k zamýšlenému druhému dílu se však nesetkal s příliš pozitivními ohlasy. Ruská státní filmová organizace Gosfilmofond Greenawayovi scénář vrátila s námitkami ohledně vykreslení sexuální orientace legendárního filmového tvůrce. Podle šéfa Gosfilmofondu Nikolaje Borodačova je ve scénáři věnováno příliš mnoho prostoru Ejzenštejnově homosexualitě, jejíž propagaci mezi mládeží ruské zákony od předloňska zakazují.

Bližším komentářům se podle zprávy ruského listu Izvestija Borodačov vyhýbá. "Nechci o tom hovořit, ale právě tato část scénáře se nám nelíbí," řekl novinářům. Greenaway prý ruské námitky nesdílí a trvá na tom, že homosexuální téma je pro ztvárnění života slavného režiséra důležité.

Ruský Gosfilmofond spolufinancoval natáčení prvního dílu a jako hlavní státní filmový archiv má dodat tvůrcům i mnoho historického filmového materiálu pro přípravy druhého dílu prozatímně pojmenovaného jako The Eisenstein Handshakes. Bez jeho podpory je podle ruských médií natáčení druhého dílu nereálné. "Chtěli bychom, aby vznikl film vhodný pro našeho diváka. Pokud však nedojde k úpravám ve scénáři, budeme nuceni odstoupit od spolupráce," řekl šéf Gosfilmofondu Borodačov.

S jeho názorem podle Izvestijí souhlasí i řada ruských filmových historiků. Podle Nauma Klejmana je "netaktní a hloupé hrabat se v osobním životě lidí". Režisér a herec Nikolaj Burljajev je přesvědčen, že "při tvorbě filmů o velkých osobnostech, které uznávají celé národy, je třeba se vyhnout patologickým tématům".

Informace o Ejzenštejnově homosexualitě se opírají především o výpověď britské herečky a filmové kritičky Marie Seton, blízké režisérovy přítelkyně, která sepsala jeho životopis. Část ruské filmové kritiky nepovažuje její informace za hodnověrné.

Zákon o zákazu propagace "netradičních sexuálních styků" mezi mládeží platí v Rusku od léta 2013. Pokud by ruská cenzura dospěla k závěru, že filmaři zákon porušili, mohla by projekt zatížit pokutou ve výši jednoho milionu rublů.

Filmařské problémy s homosexuální orientací nejsou v Rusku novinkou. V roce 2013 chtěl ruský režisér Kirill Serebrennikov natočit životopisný film o ruském skladateli Petru Iljiči Čajkovském. Scénář Jurije Arabova zachycoval poslední etapu skladatelova života, při níž se Čajkovskij údajně dostával do depresí kvůli své homosexuální orientaci. Ruské ministerstvo kultury odmítlo projekt financovat.

 

Právě se děje

Další zprávy