Hollywoodský spor roku k soudu nepůjde. Johanssonová se dohodla s Disneym

Reuters Kultura Reuters, Kultura
1. 10. 2021 15:35
Společnost Walt Disney Company se mimosoudně vyrovná s herečkou Scarlett Johanssonovou. Spor o výši jejího honoráře za účinkování v letošním filmu Black Widow tak končí, oznámily ve čtvrtek. Podrobnosti dohody mezi Disneym a Periwinkle Entertainment, což je firma Johanssonové, nejsou známy.
Ve filmu Black Widow hraje Scarlett Johanssonová nájemnou vražedkyni Natašu Romanovovou.
Ve filmu Black Widow hraje Scarlett Johanssonová nájemnou vražedkyni Natašu Romanovovou. | Foto: Falcon

"Jsem nesmírně potěšený, že jsme se dokázali dohodnou se Scarlett Johanssonovou ohledně Black Widow," uvedl šéf obsahu Disneyho Alan Bergman. Podle něj už se firma těší na další vzájemnou spolupráci, což potvrzuje i Johanssonová.

"Jsem nesmírně hrdá na práci, kterou jsme společně odvedli, a s Disneyho tvůrčím týmem se mi vždy skvěle spolupracovalo," řekla.

Šestatřicetiletá herečka, která byla dvakrát nominovaná na Oscara a pětkrát na Zlatý glóbus, v červenci obvinila Disneyho z toho, že porušil smlouvu, když superhrdinský snímek Black Widow souběžně uvedl v kinech a na streamovací platformě Disney+.

V žalobě podané k losangeleskému vrchnímu soudu herečka argumentovala, že kvůli tomu přišla o část slíbeného honoráře. Ten byl "z větší části" založen na tom, kolik film utrží v biografech. Na peníze z on-line uvedení se dohoda nevztahovala. Johanssonová do smlouvy podepsané v květnu 2017 prosadila, že prvních 90 až 120 dnů po premiéře bude snímek k vidění výhradně v kinech. V prvních týdnech po kinopremiéře bývají tržby nejvyšší.

Firma tvrzení odmítala a argumentovala, že díky on-line premiéře si Johanssonová mohla přivydělat ještě více než 20 milionů dolarů, v přepočtu 436 milionů korun, které za film dostala. Disney tvrdí, že herečce nabídl možnost, aby měla podíl také z on-line tržeb, což prý Johanssonová odmítla.

Walt Disney Company také řekla, že žaloba je "zvlášť smutná a tísnivá tím, jak zarputile ignoruje strašlivé a trvající celosvětové důsledky pandemie nemoci covid-19".

Spor Johanssonové s Disneym sledovala podstatná část Hollywoodu, protože by mohl vytvořit precedens pro odměňování herců a členů štábu v době, kdy si velká filmová studia upevňují pozici na trhu se streamovacími službami. To představuje problém právě pro herce, jejichž honorář se dříve často vypočítával z toho, kolik film utržil v kinech.

Americký deník Wall Street Journal již dříve odhadl, že kdyby Black Widow zamířila jen do kin, Scarlett Johanssonová měla dle smlouvy šanci si vydělat 50 milionů dolarů, tedy přes miliardu korun.

Black Widow, ve které Johanssonová hraje nájemnou vražedkyni Natašu Romanovovou, měla premiéru 9. července. Celosvětově dosud v kinech utržila 378 milionů dolarů, z toho přes 183 milionů v USA a Kanadě, kde jsou nejvyšší marže.

Disney ale divákům zároveň nabídl, že si snímek mohou za jednorázový poplatek 30 dolarů, zhruba 650 korun, pustit doma prostřednictvím videotéky Disney+. O tyto příjmy už se firma nemusí dělit s distributory, kinaři nebo právě herci. Při dostatečně vysokém zájmu si tak společnost může vydělat více, než kdyby spoléhala na biografy.

On-line tržby Black Widow činily minimálně 125 milionů dolarů, v přepočtu 2,7 miliardy korun, uvedl Disneyho právník v soudním podání.

Newyorská rodačka Johanssonová naposledy ovládla žebříček nejlépe placených hereček světa, který sestavuje časopis Forbes. Od června 2018 do června 2019 před zdaněním obdržela 56 milionů dolarů, v přepočtu 1,2 miliardy korun. Do této částky byla započítána jak její účast v kasovním trháku Avengers: Endgame, tak i část slíbeného honoráře za Black Widow.

Trailer z filmu Black Widow. | Video: Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy