Hollywoodská jednotka kontempluje a dobývá Guadalcanal

Michal Šobr
2. 9. 2011 11:23
2.9. - Vychází meditativní opus Terrence Mallicka
Foto: Aktuálně.cz

DVD - Toto je příběh mužů z roty Charlie, kteří poznali, jak krutá je válka v srdci přírody, a že jediné, co je věčné, je smrt a Bůh. A tak si kladli otázku, jaké to bude, až budou umírat a vědět, že tenhle nádech je ten poslední. Dospívali k trpkému poznání, že nebudou méně strádat a trpět jen proto, že stojí na straně dobra a pravdy, neboť nenasytná válka nevybíravě požírá i jejich iluze a životy.

Psal se válečný rok 1942 a v oblasti Šalamounových ostrovů v Jižním Pacifiku probíhají kruté boje o Guadalcanal. Přezdívalo se mu Skála a Japonci tu vybudovali polní letiště, odkud mohli napadnout Austrálii a kontrolovat flotily z Ameriky, takže jim bylo třeba zatnout tipec.

A to byla šance pro podplukovníka Talla (Nick Nolte), který konečně dostal svoji válku a také možnost předvést nekompromisní velení, kde se nepočítají padlí - neboť když už někdo dostal orly, začne toužit i po hvězdách. Jenomže velitel roty C kapitán Staros (Elias Koteas) nechce vést muže na jatka; a dobýt vrcholek tak bude těžší než rozjetý Talle předpokládal.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Dvacet let (od Nebeských dnů) si dal režisér a scenárista Terrence Mallick oraz; pak sáhl po stejnojmenné literární předloze pamětníka Jamese Jonese a natočil meditativní filozofický traktát o válce, jaký tu dosud nebyl. Jeho autentické válečné peklo je naplněno nejen výkřiky raněných a umírajících, ale i tázajících se po smyslu války, smrti a zmarňovaného bytí v tomto světě, kde podle seržanta Welsche (Sean Penn) samotný chlap nic neznamená.

Je pouze tento svět a tato Skála, po níž se šplhají muži z jednotky Charlie vstříc onomu poslednímu nadechnutí. Jejich šepoty a výkřiky v Mallickově myšlenkově naplněné a spektakulárně dokonale nasnímané konfrontaci války a přírody (s jeho oblíbenými podhledy do korun stromů) zoufale volají po nesmrtelnosti, o které všichni slyšeli, ale již nikdo neuvidí.

Intimní voiceover střídají salvy stopětek a štěkavé dávky v rozevláté trávě, potrhaná těla umírajících úlevně prolnou intimní flashbacky, střih ani kamera nikam nechvátají, aby nám neuniklo nic z vnitřních ostrovů vojína Bella (Ben Chaplin), bezbrannosti desátníka Fifea (Adrien Brody) či existenciálních otázek vojína Witta (Jim Caviezel).

A když se dějem mihne i John Travolta a George Clooney, máte pocit, že se tu sešla sestava hollywoodských hvězd, jaká není často k vidění. Ze sedmi slibných nominací sice Tenká červená linie žádného Oskara nevytěžila, ale u diváků, kteří nechápou válku jen jako masovou akční vyvražďovačku, se o vítězství bát nemusí.

 

Právě se děje

Další zprávy