Hollywood zažil premiéru nových Star Wars, na červeném koberci parkovala loď Millenium Falcon

Obří model korábu Millenium Falcon zablokoval dopravu.
Chewbaccu alias Žvejka v původních Star Wars hrál Peter Mayhew, v posledních letech jej vystřídal jedenatřicetiletý Fin Joonas Suotamo.
Na snímku ze světové premiéry jsou scenárista Lawrence Kasdan a duchovní otec ságy Hvězdných válek George Lucas.
Pro osmadvacetiletého Aldena Ehrenreicha je Han Solo zatím nejsledovanější filmovou rolí.
Emilia Clarkeová, známá ze seriálu Hra o trůny nebo sci-fi Terminator Genisys, v novém filmu hraje parťačku Hana Sola jménem Qi'ra.
Foto: Reuters
Reuters Kultura Reuters, Kultura
11. 5. 2018 14:13
Hvězdy původní trilogie Hvězdných válek i mladí herci, kteří přebrali jejich role, se včera sešli v Hollywoodu na světové premiéře filmu Solo: Star Wars Story.

Los Angeles - Na proslulé kalifornské ulici Hollywood Boulevard včera zaparkovala replika vesmírné lodi Millenium Falcon, v češtině známé jako Malý sokol, a po červeném koberci se procházel chlupatý hrdina Chewbacca alias Žvejk.

Ve čtvrtek měl v Hollywoodu světovou premiéru nejnovější film ze sci-fi světa Hvězdných válek. Jmenuje se Solo: Star Wars Story a jde o samostatnou epizodu zaměřující se na osudy vesmírného pašeráka Hana Sola.

Producenti ze společnosti Walt Disney Company, která film natočila, kvůli premiéře zablokovali celý blok ulice a zaplnili dva historické biografy, v nichž snímek promítli lidem z branže, fanouškům i celebritám. Mezi nimi byli tvůrce ságy Hvězdných válek George Lucas nebo šéf Amazonu Jeff Bezos.

Film budou kina po celém světě promítat od přespříští středy 23. května večer, první projekce v českých sítích biografů Cinema City a CineStar začínají v 19 hodin.

V původní trilogii Hvězdných válek, která odstartovala roku 1977, pašeráka Hana Sola ztvárnil herec Harrison Ford. V nynějším snímku jeho roli přebral osmadvacetiletý Alden Ehrenreich.

Začátek filmu popisuje, jak Solo trénuje na pilota a hledá vlastní vesmírnou loď. Později se - kdysi dávno v předaleké galexii, kde se sága odehrává - vypravuje na nebezpečnou misi.

Walt Disney Company zhruba v polovině natáčení propustila původní režiséry Phila Lorda a Chrise Millera, které nahradil Ron Howard. Teď firma doufá, že diváci její rozhodnutí ocení.

"Byla to velmi neobvyklá situace. Popravdě jsem souhlasil hlavně proto, že šlo o výzvu," řekl včera na červeném koberci režisér Howard. "Ale jsem rád, že jsem to udělal," dodal.

Fotografům při světové premiéře zapózovali herci Alden Ehrenreich, Emilia Clarkeová, Donald Glover a Woody Harrelson. Doprovodili je chlupatý Chewbacca i vojáci impéria, v angličtině známí jako stormtroopeři.

Analytici předvídají, že diváci budou mít o film Solo: Star Wars Story značný zájem. Během prvního víkendu v kinech by snímek dle odhadů mohl utržit až 185 milionů dolarů, prorokuje server BoxOffice.com.

Nový snímek ze světa Hvězdých válek začnou česká kina promítat devět dnů po premiéře v Cannes. | Video: Falcon

Největší otazník se vznášel nad tím, jak Ehrenheich - začínající herec známý prakticky jen účinkováním ve dva roky staré komedii bratří Coenů nazvané Ave, Caesar! - ztvární jednu z nejznámějších postav stříbrného plátna.

Při čtvrteční premiéře publikum hlasitě odměnilo scénu, v níž mladý Han Solo potká svého budoucího kopilota Chewbaccu, poprvé se ujme lodě Millenium Falcon nebo se tváří v tvář střetne s dalším bývalým pašerákem Landem Calrissianem, ztvárněným hercem Donaldem Gloverem.

Hollywoodské premiéry se zúčastnili také šestašedesátiletý Mark Hamill, který ve čtvrté až osmé epizodě Hvězdných válek hrál rytíře Jedi Lukea Skywalkera, nebo jedenaosmdesátiletý Billy Dee Williams, jenž v pátém a šestém filmu představoval Landa Calrissiana.

V nynějším snímku Solo: Star Wars Story však ještě Lando "pořádně netuší, co vlastně dělá", míní jeho současný představitel Donald Glover. "Ale myslím, že ví, jak přežít, a ještě to umí udělat tak, aby vypadal atraktivně," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy