Hollywood brzdí. Film s Johanssonovou i novinka od Spielberga budou mít zpoždění

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
24. 9. 2020 14:17
Společnost Walt Disney Company odložila premiéry superhrdinského filmu Black Widow a nové verze muzikálu West Side Story od režiséra Stevena Spielberga na příští rok. Je to další rána pro kinaře, kteří doufali, že očekávané tituly nalákají diváky zpět do kin po pandemii koronaviru.
Na snímku z odloženého filmu Black Widow je Scarlett Johanssonová.
Na snímku z odloženého filmu Black Widow je Scarlett Johanssonová. | Foto: Marvel/Disney

Black Widow a West Side Story patřily k největším hollywoodským filmům, které se ještě do konce roku měly dostat k publiku. To nakonec Black Widow spatří v květnu 2021, West Side Story dokonce až v prosinci 2021.

Disneyho k odkladu zřejmě přimělo zklamání z toho, že se nepodařilo dostat Američany ve velkém zpět do kin poprvé od března, kdy se kvůli pandemii koronaviru zavřely biografy po celém světě.

Agentura AP v této souvislosti píše o zklamání z výsledků thrilleru Tenet režiséra Christophera Nolana. Film s rozpočtem 205 milionů dolarů zatím celosvětově utržil 251 milionů, z toho v USA, kde mají kinaři a studia nejvyšší marži, ale jen 36 milionů.

Kina stále zůstávají zavřená v Los Angeles i New Yorku, kde mají nejvyšší návštěvnost z celých USA. V jiných městech velké řetězce kin AMC a Cineworld už znovu otevřely. Z očekávaných velkorozpočtových filmů ale Hollywoodu do konce roku zbývají jen bondovka Není čas zemřít, která má do kin přijít 20. listopadu, sci-fi Duna plánované na 17. prosince a superhrdinská Wonder Woman 1984, zatím odložená na 25. prosince. Ve stejných dnech všechny tři tituly do českých kin uvedou společnosti Forum Film a Vertical Ent.

Walt Disney Company stejně jako další studia mění harmonogram v závislosti na tom, jak se vyvíjí pandemie koronaviru. Některé filmy se za posledního půl roku do kin vůbec nedostaly a zamířily rovnou na streamovací platformy. To byl v USA případ Disneyho očekávaného snímku Mulan, muzikálu Hamilton nebo filmu Artemis Fowl.

Za Mulan si američtí předplatitelé služby Disney+ připlatili 30 dolarů. Firma dosud nezveřejnila, kolik Mulan digitálně utržila. V zahraničních kinech má film s rozpočtem 200 milionů dolarů tržby jen 57 milionů, což je podle agentury AP zklamání.

Film Black Widow bude mít premiéru až v roce 2021. | Video: Falcon

Black Widow, v níž marvelovskou akční hrdinku ztvárnila Scarlett Johanssonová, měla původně mít premiéru už v květnu.

Nedávno Disney odložil také film Smrt na Nilu, který podle detektivní předlohy Agathy Christie natočil Kenneth Branagh. Místo letošního října jej kina začnou promítat v prosinci.

Akční snímek ze světa komiksů Marvel nazvaný Eternals, v němž účinkují Angelina Jolie nebo pákistánský herec Kumail Nanjiani, se zpozdí o dalšího půl roku, z února 2021 na listopad 2021.

"Marvel se rozhodl správně a zodpovědně," napsal Nanjiani na Twitteru. "V době pandemie není nic důležitější než zdraví a životy. Nemůžu lidem říkat, ať jdou do kina, dokud to sám nepovažuji za bezpečné," uvedl.

Animovaný film od Pixaru nazvaný Duše zatím zůstává v plánu na letošní listopad. Naopak thriller Deep Water v hlavních rolích s Benem Affleckem a Anou de Armasovou se zpozdí z letošního listopadu na srpen 2021.

 

Právě se děje

Další zprávy