Hollywood zamířil do Toronta. Začíná oscarová sezona

Kultura Kultura, md
6. 9. 2013 13:31
Filmový festival v Torontu pravidelně ukazuje oscarové kandidáty
Julia Roberts ve filmu August: Osage County
Julia Roberts ve filmu August: Osage County | Foto: Aktuálně.cz

Toronto - Minulý rok v Torontu vyhrál pozdější kandidát na Oscary - film Terapie láskou (Silver Linings Playbook) a poprvé zazářil i pozdější oscarový vítěz Ben Affleck s Argem.

A tak samozřejmě i osmatřicátý ročník filmového festivalu známého pod zkratkou TIFF slibuje budoucí oscarové filmy a mnoho hereckých hvězd, které sošku v minulosti získaly. Mezi 5. a 15. zářím Toronto očekává příjezd Meryl Streep, Julie Roberts nebo Colina Firtha.

Torontský festival je považován za start oscarové sezony. Letos bude na TIFF k vidění 146 světových premiér, které zahrnují například očekávané filmy od kanadských režisérů Paula Haggise a Denise Villeneuva.

Světovou premiéru filmu o tajemství WikiLeaks vidělo Toronto:

Streepová v příběhu oceněném Pullitzerem

Meryl Streep a Julia Roberts se na červeném koberci projdou při uvedení filmu Johna Wellse s názvem August: Osage County, který je adaptací hry Srpen v zemi indiánů, jejímuž autorovi Tracymu Lettsovi přinesla Pullitzerovu cenu. Na divadelním jevišti byla inscenována i v Čechách - v Národním divadle. 

Ve vedlejších rolích se představí Ewan McGregor nebo Benedict Cumberbatch. Wells je známý zejména režírováním několika epizod seriálu Pohotovost z lékařského prostředí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Vyhublý McConaughey si říká o sošku

Colina Firtha diváci uvidí v hlavní roli dramatu The Railway Man, který je založen na skutečném příběhu britského vojáka, jehož zajali Japonci za druhé světové války.

Colin Firth a Nicole Kidman ve filmu The Railway Man
Colin Firth a Nicole Kidman ve filmu The Railway Man | Foto: Aktuálně.cz

Režisér Jonathan Teplitzky za sebou má tři spíše průměrné filmy (Better than sex, Vyrovnat si účty, Burning man). Po boku Firtha se objeví Nicole Kidman, která si naposledy zahrála v thrilleru Stokerovi jihokorejského režiséra Chan-wook Parka.

Světová premiéra dramatu Dallas Buyers Club inspirovaného skutečnými událostmi představí v hlavní roli Matthewa McConaugheyho, který pro roli AIDS aktivisty Rona Woodroofa zhubl kolem osmnácti kilogramů. Už nyní se jeho výkon tipuje jako kandidát na oscarovou nominaci.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Soukromí vs. sledování

Bill Condon, režisér filmového muzikálu Dreamgirls (2006), uvede na festivalu ve světové premiéře thriller The Fifth Estate. Snímek o zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi má nabídnout vynikající výkon Benedicta Cumberbatche a aktuální téma. Film přichází totiž jen několik měsíců poté, co bývalý zaměstnance CIA Edward Snowden zveřejnil tajné informace o masovém sledování lidí.

„V internetové éře panuje napětí mezi transparentností a soukromím, jak daleko obojí zachází a stojí proti sobě," říká k filmu Condon. Scénář je založen na knize poručíka Daniela Domscheit-Berga, která popisuje události, jež vedly k největšímu úniku tajných informací v historii USA.

Transparentnost se také promítne v dokumentu The Armstrong Lie mapujícím skandál kolem cyklisty Lance Armstronga nebo v čínském snímku Trap Street o osobní svobodě a nových formách kontroly obyvatel.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Vyhrát může i film z Benátek

Vítěz torontského festivalu může vzejít z filmů, které se již promítaly na festivalu v Benátkách nebo Telluride. Jedním z nich je drama 12 Years a Slave o muži prodaném do otroctví. Režisér Steve McQueen má za sebou dva vynikající filmy - Hlad (2008) a Stud (2011), a očekávání jsou tedy značná.

Benátský festival zahajoval thriller Gravitace se Sandrou Bullock a Georgem Clooneym v hlavních rolích. Snímek mexického režiséra Alfonsa Cuárona sklidil pozitivní reakce, v Torontu ho diváci uvidí 8. září. Do českých kin dorazí 3. října.

Kanadští režiséři a potenciální Oscaři

Kanadský režisér Paul Haggis, který vyhrál Oscara za film Crash (2004), v Torontu představí svůj nový film Third Person. Romantické drama sleduje skrytá spojení mezi třemi muži, které hrají Liam Neeson, Adrien Brody a James Franco. V dalších rolích se objeví Mila Kunis (Méďa) nebo Olivia Wilde (seriál Dr. House).

Denis Villeneuve se pokusí oslovit Hollywood thrillerem Prisoners v hlavní roli s Hughem Jackmanem (Wolverine), který hraje muže toužícího po pomstě - unesli mu totiž dceru a její kamarádku. Případ bude vyšetřovat Jake Gyllenhaal. Villeneuve získal za své drama Požáry (2010) oscarovou nominaci za nejlepší cizojazyčný film. Snímek se promítal i na MFF v Karlových Varech.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Filmaři mají Toronto v oblibě

Umělecký ředitel Cameron Bailey říká, že festival se od ostatních liší zejména diváky. "To je důvod, proč sem filmaři jezdí, proč lidé, kteří hledají distributora, přijdou - chtějí film pustit divákům v Torontu."

Toronto je také místem, kde lze nastartovat kariéru. Mladý režisér Ned Benson na festivalu uvede svůj debut The Disappearance of Eleanor Rigby: Him and Her s Jessicou Chastain a Jamesem McAvoyem. 

"Vkus a organizace festivalu dělají z akce skvělé místo," říká režisér Benson. "Pamatuji si, když se tu promítala Americká krása… Přišla odnikud a stala se nejlepším filmem (Oscar). Festival má zkrátka způsob, jak na film upozornit až po zbytek roku."

Torontský festival funguje od roku 1976 a během let se zařadil mezi nejprestižnější svátky filmu na světě, jako jsou Cannes, Benátky nebo Berlinale. Festival slouží pro filmy také coby možnost, jak získat distributora pro Spojené státy. Letos se v Torontu promítne celkem 366 celovečerních a krátkometrážních filmů z celkem 70 zemí světa.

 

Právě se děje

Další zprávy