Hollywood začne točit nový Jurský park i Avatara, hercům bude denně měřit teplotu

Reuters Kultura Reuters, Kultura
16. 6. 2020 20:42
Universal Studios oznámily, že začátkem července budou pokračovat v natáčení velkofilmu Jurassic World: Dominion. Děje se tak v době, kdy se Hollywood začíná probouzet po tříměsíční pauze způsobené pandemií nového typu koronaviru.
Chris Pratt a Bryce Dallas Howardová v Jurském světě z roku 2015.
Chris Pratt a Bryce Dallas Howardová v Jurském světě z roku 2015. | Foto: Universal Pictures

Universal chce ve výrobě nového dílu Jurského parku, v němž účinkují Chris Pratt a Bryce Dallas Howardová, pokračovat od 6. července, a to v anglických studiích Pinewood. Pro herce i štáb jsou připravena přísná opatření, která mají minimalizovat riziko šíření viru.

Všichni budou pravidelně testováni na koronavirus i přítomnost protilátek, každý den jim bude měřena teplota. Ve studiích přibylo zhruba 150 stojanů s dezinfekcí a vznikla takzvaná zelená zóna s ještě přísnějšími pravidly. V té se budou zdržovat herci. Ti, kteří přicestovali z USA, museli první z pravidelných testů na koronavirus podstoupit už před odletem.

Ve filmových studiích vyrostlo nové soukromé lékařské zařízení nazvané Your Doctor, jehož pracovníci budou dohlížet na zdraví a školit štáb v tom, jak se chovat zodpovědně na place. Na něm se mají pohybovat zdravotní sestřičky, přibyly izolační budky, noční dezinfikování prostoru a více než 1800 bezpečnostních cedulí.

Roušky jsou povinné pro všechny kromě herců, kteří zrovna stojí před kamerou.

"Každý, kdo začne vykazovat symptomy, bude okamžitě izolován a později poslán domů," avizuje mluvčí Universalu. Ten podle časopisu Deadline.com do bezpečnostních opatření za nová opatření zaplatil pět milionů dolarů, v přepočtu 118,2 milionu korun. "Nehledíme na cenu, přednější je zdraví," komentuje to mluvčí Universalu.

Natáčení v půlce března zastavila pandemie koronaviru, kvůli níž přerušily činnost filmová i televizní studia po celém světě. Konkrétně tvůrci nového Jurského světa se nacházeli ve čtvrtém z 20 plánovaných natáčecích týdnů.

Film Jurassic World: Dominion režiséra Colina Trevorrowa navazuje na ságu o návratu dinosaurů, která začala roku 1993 velkorozpočtovým filmem Jurský park. Novinka, ve které si role z původního Jurského parku zopakují Laura Dernová, Jeff Goldblum a Sam Neill, má mít premiéru v červenci 2021. Poslední předloňský díl nazvaný Jurský svět: Zánik říše celosvětově utržil 1,3 miliardy dolarů.

Kandský režisér James Cameron (vlevo) a americký producent Jon Landau po příletu na Nový Zéland.
Kandský režisér James Cameron (vlevo) a americký producent Jon Landau po příletu na Nový Zéland. | Foto: Lightstorm Entertainment/Reuters

K životu se pomalu začínají probouzet i další části kinematografického průmyslu. Netflix obnovil některá natáčení svých filmů a seriálů na Islandu a v Jižní Koreji. Minulý týden také zelenou dostala hollywoodská studia sídlící v Los Angeles. Ta ale odhadují, že se naplno k práci vrátí až za několik týdnů.

Už od pondělka pak na Novém Zélandu režisér James Cameron opět natáčí další díl sci-fi Avatar, který vyrábí pro 20th Century Studios. Po příletu na Nový Zéland, kde už se podle tamních představitelů koronavirus nenachází, museli producent a režisér, herci i zbytek štábu Avatara absolvovat dvoutýdenní karanténu.

Protože stát jim umožnil přiletět už před dvěma týdny, kdy byly hranice stále zavřené, čelili kritice, že se těší nadstandardnímu přístupu. Podle producenta Landaua však návrat týmu pracujícího na Avatarovi prospěje celému Novému Zélandu.

"Jen práce na tomto filmu zaměstná zhruba 400 Novozélanďanů," řekl Landau místnímu webu 1News poté, co vyšel z hotelu v hlavním městě Wellingtonu, kde s kolegy strávil karanténu. Slíbil také, že v příštích pěti měsících štáb na Novém Zélandu utratí 70 milionů dolarů, v přepočtu 1,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy