Hollywood se přesouvá do Austrálie. Točí tu Clooney, Portmanová nebo Damon

Reuters Kultura Reuters, Kultura
9. 3. 2021 14:44
George Clooney a Julia Robertsová se připojili k čím dál větší skupině hollywoodských hvězd, které v těchto měsících natáčejí v Austrálii. Mohou za to tamní filmové pobídky a atraktivně nízká nálož koronaviru.
George Clooney v Austrálii točí film Ticket to Paradise.
George Clooney v Austrálii točí film Ticket to Paradise. | Foto: Shutterstock

Film nazvaný Ticket to Paradise dostal od spolkového státu Queensland na severovýchodě Austrálie grant v hodnotě 6,4 milionu australských dolarů, což je v přepočtu téměř 109 milionů korun. Štáb bude pracovat mimo jiné na souostroví Whitsundays.

Podobně v Austrálii filmy nebo televizní seriály v uplynulých měsících natáčeli Matt Damon, Mark Wahlberg, Natalie Portmanová, Zac Efron, Idris Elba, Liam Neeson, Melissa McCarthyová či Tom Hanks. Další produkce domů přilákaly slavné australské hvězdy Nicole Kidmanová a Chris Hemsworth.

Zdejší vláda na pandemii koronaviru zareagovala svižně. Kombinací tvrdých lockdownů a uzavření hranic omezila komunitní šíření viru. Ve vedlejším plánu tak vytvořila i novou populární destinaci hollywoodských štábů. Dalším faktorem je fakt, že od loňska vláda přidala 400 milionů australských dolarů, v přepočtu 6,8 miliardy korun, na filmové pobídky. Ty štábům umožňují získat zpět část prokazatelně utracených nákladů.

"Díky silné reakci našeho zdravotnického systému a úsilí všech Queenslanďanů v boji s pandemií se z nás stalo jedno z nejbezpečnějších míst na světě pro filmaře," říká Annastacia Palaszczuková, premiérka státu s 5,1 milionu obyvatel, kde od října denně přibývají jen jednotky nakažených, za posledních 24 hodin to bylo pět případů.

K poslednímu úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 v Queenslandu došlo 28. října, aktuálně stát registruje dohromady 33 nakažených.

V případě filmu Ticket to Paradise, který v Queenslandu natáčí Universal Pictures, bude souostroví Whitsundays suplovat Bali a Indonésii. George Clooney a Julia Robertsová ztvární rozvedené manžele, kteří přijíždějí na svatbu své dcery.

Robertsová bude v Sydney rovněž točit televizní seriál Gaslit o aféře Watergate. Účinkovat v něm mají Sean Penn a australský rodák Joel Edgerton, jenž projekt zároveň režíruje, uvedl deník Sydney Morning Herald.

Matt Damon, Mark Wahlberg, Chris Hemsworth a Natalia Portmanová v zemi pracují na pokračování superhrdinské ságy o Thorovi.

Nicole Kidmanová, která v Austrálii vyrůstala, zde pro společnost Hulu točí televizní seriál Nine Perfect Strangers. Účinkuje v něm po boku Melissy McCarthyové, jde o adaptaci knihy australské spisovatelky Liane Moriartyové, podle jejíhož díla už vznikl seriál HBO Sedmilhářky.

Tom Hanks už v Austrálii dokončil životopisný snímek o zpěvákovi Elvisi Presleym. Natáčení přitom muselo být kvůli první vlně pandemie odloženo, znovu se pak zpozdilo, když se nemocí covid-19 nakazil sám Hanks.

Přesun hollywoodských štábů do Austrálie zároveň vyvolal kritiku u místních obyvatel. Zatímco ti musí po návratu ze zahraničí do povinné karantény v hotelech, podle médií se některé hollywoodské celebrity této povinnosti vyhnuly a zamířily rovnou do soukromých rezidencí. Australská vláda nadto omezuje počet občanů, kteří se do země mohou vrátit.

"Pokud hvězdy nebudou dodržovat pravidla, bude z toho malér," varuje Mary-Louise McLawsová, profesorka epidemiologie na Univerzitě v Novém Jižním Walesu. "Veřejnost musí vědět, jak konkrétně vláda dohlíží na to, že celebrity zůstávají doma a nechodí do posilovny nebo na golf, případně že je doma nenavštěvují soukromí instruktoři, což by bylo porušením nařízení," dodává.

Na svém životě bych nic neměnil, žiju, jak jsem chtěl. Během covidu jsem si odpočinul, jel jsem moc rychle, srovnal jsem si priority, říká Čermák | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy