Hollywood se mění k lepšímu, věří herečka Blanchettová. V Cannes bude prezidentkou poroty

Kultura AFP, Variety.com, Kultura
6. 5. 2018 11:19
Jen tři z 21 filmů soutěžících o hlavní cenu na festivalu v Cannes natočily ženy. Prezidentkou poroty je však letos Cate Blanchettová, podle níž se branže po nařčeních ze sexuálního obtěžování mění k lepšímu.
Cate Blanchettová dosud v Cannes cenu nezískala. Letos vede zdejší porotu.
Cate Blanchettová dosud v Cannes cenu nezískala. Letos vede zdejší porotu. | Foto: ČTK/AP

Že je něco špatně, si australská herečka Cate Blanchettová uvědomila, když filmový festival v Cannes roku 2014 slavil 50. výročí a u této příležitosti sezval všechny laureáty své hlavní ceny, takzvané Zlaté palmy.

Mezi desítkami šedovlasých hlav na jevišti byla jediná ženská - patřila režisérce Jane Campionové, která na přehlídce uspěla začátkem 90. let minulého století se snímkem Piano.

"Někdy musí věci dospět do takto špatného bodu, abychom si situaci uvědomili," říká herečka Blanchettová nyní, pár dnů před začátkem dalšího ročníku festivalu, jehož porotě tentokrát sama šéfuje.

Festival v Cannes se stejně jako celá filmová branže stále vzpamatovává ze skandálu okolo producenta Harveyho Weinsteina, jenž byl mnoha ženami nařčen ze sexuálního obtěžování. Jmenování Blanchettové do čela poroty někteří podle agentury AFP vnímají jako snahu marketingově zastřít, že třeba v Cannes byl Weinstein vždy vítaným hostem a že také zde byly filmy natočené ženami vždy v menšině.

Rovněž letos bude v Cannes soutěžit 21 filmů, z nichž ale jen tři natočily ženy. Stejně tomu bylo vloni.

Festivalu dále podle AFP mediálně ublížilo, že po letech zákazů letos pozval kontroverzního dánského režiséra Larse von Triera. Ten se v Cannes před lety neobratně vyjádřil o nacistech a Adolfu Hitlerovi, až to vypadalo, že jim projevuje sympatie. Kromě toho Triera ze sexuálního obtěžování nařkla islandská zpěvačka Björk, stejně jako jiné ženy obvinily další pracovníky Trierovy společnosti.

Cate Blanchettová tvrdí, že se především musí změnit sama filmová branže - a že se to pomalu začíná dít.

Před začátkem festivalu v Cannes prezidentka poroty poskytla rozhovor Variety. | Video: Variety

Dvojitá držitelka ceny Oscar podporuje nástroje anglicky nazývané inclusion rider nebo equality clause - zjednodušeně řečeno se jedná o smluvní opatření, jimiž herci požadují, aby byl štáb dostatečně různorodý, nesestával jen z mužů nebo lidí bílé pleti, a aby muži a ženy neměli nerovné platy.

Tutéž iniciativu na letošních cenách Oscar podpořila herečka Frances McDormandová, později se k ní přidali herci Matt Damon, Ben Affleck nebo Michael B. Jordan.

Pokud producenti požadavky nesplní, musí uhradit pokutu na podporu režisérek nebo dalších nedostatečně zastoupených skupin.

"Nemůžeme se vrátit zpět do bodu nula, musíme jít dál. Filmový průmysl se začíná měnit pozitivní, nezastavitelnou cestou, ze které budou profitovat všichni, nejen ženy," řekla nyní časopisu Variety Blanchettová, která prý stejně jako herečky Jennifer Lawrencová, Michelle Williamsová nebo Claire Foyová dříve dostávala nižší plat než muži, s nimiž ve filmech účinkovala. "Je to obrovský problém. Ale ukažte mi jedno odvětví, kde jsou platy mužů a žen už dnes vyrovnané," konstatovala.

V Austrálii narozená herečka, která dnes žije v Londýně, v interview pro Variety přiznala, že také ji obtěžoval producent Harvey Weinstein.

"Ano. Myslím, že jako většina dravců především napadal ty slabší. Neměla jsem z něj dobrý pocit. Často mi zdůrazňoval, že nejsme přátelé," popsala osmačtyřicetiletá Blanchettová.

Ta prý doufá, že Weinstein, jenž dnes čelí nařčením ze znásilnění a sexuálního obtěžování, skončí ve vězení. "Co jsem se naposledy dívala, znásilnění je zločin," poznamenává herečka.

Cate Blanchettová na sebe upozornila koncem 90. let minulého století hlavní rolí v historickém filmu Královna Alžběta, kde slavnou anglickou panovnici ztvárnila jako výrazně emancipovanou ženu.

Od té doby Blanchettová účinkovala ve velkorozpočtových ságách Pán prstenů, Hobit nebo Indiana Jones. Pověst si ale udržuje účastí v nezávislých filmech, jako když roku 2003 hrála odvážnou irskou novinářku Veronicu Guerin ve stejnojmenném filmu nebo když zpodobila těhotnou novinářku hovořící se silným přízvukem ve snímku Život pod vodou režiséra Wese Andersona.

Dnes je Blanchettová v Hollywoodu jednou z mála žen, které mohou účinkovat ve filmu bez dalších hvězdných mužských herců a snímku se stále dostane maximální pozornosti. Na festivalu v Cannes sice herečka cenu nikdy nezískala, před čtyřmi roky zde však upoutala pozornost účinkováním v lesbickém dramatu Carol a za svůj výkon získala pochvalu od filmových kritiků. Také tento snímek se svou společností produkoval Harvey Weinstein.

 

Právě se děje

Další zprávy