Hollywood by mohl slavit letní rekord v tržbách

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 8. 2011 17:31
Hlavní taháky: Potter, Piráti z Karibiku, Transformers 3

Los Angeles - Tržby v letním období v severoamerických kinech budou zřejmě o téměř pět procent vyšší než před rokem a Hollywood má podle odborníků nakročeno k rekordu v letní návštěvnosti. Hlavní zásluhu na vyšším zisku mají filmy v 3D formátu a vyšší ceny vstupenek.

Tržby v pokladnách amerických a kanadských kin v letních měsících po minulém víkendu stouply odhadem na 3,8 miliardy dolarů. Návštěvnost podle údajů společnosti Hollywood.com ve srovnání s loňskem stoupla o 2,8 procenta - tehdy ale byla na třináctiletém minimu.

Jestli trend to nepoleví, mohla by sezona skončit na 4,5 miliardách  dolarů - tedy vůbec nejvyšší sumě utržené za léto, tipuje analytik Paul Dergarabedian.

Za začátek letní filmové sezony se obvykle berou první květnové dny. Sezona trvá do září a na celkových ročních tržbách se podílí až 40 procenty. Spekulace o rekordu v letní návštěvnosti kin se v době, kdy lidé omezují své výdaje, objevují zároveň se zprávami o zpomalujícím ekonomickém růstu.

Potvrzuje se tak předpoklad, že filmů se hospodářské recese netýkají. Podle Dergarabediana ale úspěch ovlivňuje spíše kvalita snímku než ekonomické trendy.

I tak jsou ovšem tržby od začátku roku o čtyři procenta nižší než v roce 2010; návštěvnost klesla o pět procent a studia potřebují dobré léto, aby propad vyrovnaly.

Mezi hlavní tahouny léta patří druhá část posledního dílu ze série o mladém čaroději Harrym Potterovi, třetí pokračování Transformerů a čtvrtý příběh Pirátů z Karibiku. Nečekaně úspěšné byly také komedie Ženy sobě nebo Zkažená úča.

Filmy se superhrdiny mají zatím nejednoznačné skóre - Captain America: První Avenger a Thor bodovaly, sci-fi Green Lantern naopak zůstala pozadu. Propadli Kovbojové a vetřelci.

Čtyři z pěti nejúspěšnějších hitů se promítaly i v 3D verzi. Diváci se ale mnohdy spokojili "jen" s dvěma rozměry, což mezi filmaři vyvolalo debatu, jestli obliba 3D formátu neklesá.

Úspěchy pokračování oblíbených filmů ale mají i svou temnou stranu. "Nevznikla žádná nová franšíza... Léto tak může skončit rekordní tržbou, ale nevím, jestli byly položeny dostatečné základy pro budoucnost," říká Brandon Gray, ředitel společnosti boxofficemojo.com sledující filmový průmysl.
   
Z této perspektivy tak zbytek roku pro studia vyhlíží až zlověstně: do kin se chystají pokračování Mission Impossible a upírské Twilight ságy nebo dvojka tučňáčího příběhu Happy Feet.

Potíží mnoha sérií navíc je, že se jim podařilo znechutit řadu věrných diváků: poslední Piráti z Karibiku i Transformers měli velmi špatné recenze a Potter i přes poměrně příznivý ohlas u recenzentů navodil spíše zklamání, že velkolepé finále dopadlo tak matně.