Hollywood bude stávkovat. Ošklivka Betty má smůlu

gaz
1. 11. 2007 13:50
Scenáristé se zase nedohodli s producenty
Továrna na sny - Hollywood
Továrna na sny - Hollywood | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Hollywoodští scénáristé se nedohodli s producenty a pravděpodobně půjdou do stávky, která by mohla studiím způsobit ztrátu až miliardu dolarů. Podle agentury AFP by se mohlo stávkovat už v pátek.

Příčinou sporu je výše autorských honorářů za nové mediální platformy, na kterých se díla určená původně pro televizi a film objevují: DVD, internet či displeje mobilů. Podle scénáristů jsou tantiémy z DVD příliš nízké a platby za využití jejich tvorby na internetu či v mobilech vůbec neexistují.

Profesní organizace Writers Guild of America (WGA) a Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) se ve středu setkaly, aby se jejich zástupci naposledy pokusili spory mezi sebou vyřešit; ale osmihodinová schůzka nepřinesla žádné výsledky.

ČTĚTE TAKÉ

"Veškeré otázky, které přišly scénáristům důležité, včetně využívání internetu, původního psaní pro nová média, disků DVD a kompetencí, byly ignorovány. To je zcela neakceptovatelné," cituje z prohlášení scenáristů BBC.

Naopak producenti argumentují tím, že by navýšení tantiém mohlo zpomalit celkový růst studií v době, kdy se i tak neustále zvyšují produkční náklady.

Spekuluje se, že se producenti chtějí tvrdým postojem připravit i na jednání s režiséry a herci. Těm stávající kontrakty skončí 30. června.

Platnost současné smlouvy mezi producentskými a scénáristickými asociacemi skončila ve čtvrtek v osm hodin ráno českého času.

Scénáristé tedy podle všeho vstoupí do stávky, kterou členové asociace - v případě, že by vyjednávání selhalo - odsouhlasili již před dvěma týdny. Asociace zastupuje přibližně jedenáct a půl tisíce scénáristů z celých Spojených států. O případné stávce bude její vedení ještě jednat v průběhu čtvrtka.  

I King Kong je výsledkem jednání zklamán
I King Kong je výsledkem jednání zklamán | Foto: Bontonfilm

Stávka by neměla příliš ohrozit filmový průmysl, producenti s takovou možností počítali a předzásobili se dostatkem kvalitních scénářů, které nepotřebují další úpravy. Více se dotkne produkcí seriálů či komediálních večerních show, kde budou muset moderátoři více improvizovat.

Některé celostátní stanice jako NBC či CBS už počítají s tím, že výrobu některých pořadů budou muset i pozastavit a uchýlit se k opakování starších dílů. Ohrožená je prý výroba takových seriálů jako Zoufalé manželky, Ošklivka Betty nebo kriminální série CSI.

Podobná pětiměsíční stávka scénáristů roku 1988 zpozdila start podzimní televizní sezony a stála filmový průmysl 500 milionů dolarů. Dnes by to bylo podle starosty Los Angeles Antonia Villaraigosy ještě o dalších 500 milionů víc. 

 

Právě se děje

Další zprávy