Hodný šerif se v Nottinghamu utká s padouchem Robinem

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 6. 2008 23:30
Ridley Scott natočí tak trochu jinou zbojnickou story
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Svéráznou adaptaci příběhu Robina Hooda připravuje režisér Ridley Scott. Hlavní postavu tu ztvární Russell Crowe - ale nebude to role sympatického zbojníka, respektive nebude to vůbec role zbojníka.

Film, který má přijít do kin listopadu 2009, totiž není dalším převyprávěním slavné story, ale úplně otočí perspektivu dávné pověsti. Hrdinou tedy nebude archetyp anglického lidového hrdiny, který bohatým bere a chudým dává -  ale jeho ikonický protivník, šerif z Nottinghamu, vyšetřující brutální vraždy v Sherwoodu.

V dramatu nazvaném právě Nottingham ho Crowe ztvární coby čestného muže. Jestli bude podle tradičního výkladu zase pracovat pro proradného králova bratra Jana Bezzemka, není zatím jasné.

Pokud by autoři důsledně aplikovali obrácenou optiku, měl by zlým sourozencem být Richard Lví srdce, do jehož doby se pověst umisťuje; to už by ale byla asi příliš velká svévole.

Russell Crowe
Russell Crowe | Foto: Reuters

Britský Guardian každopádně tyhle kusé informace domyslel dál a zažertoval si, že typickou keltskou nebo pop-rockovou  hudbu pro příběhy ze Sherwoodu nahradí elektro či house a že Malý John - navzdory jménu největší a nejsilnější člen zbojnické party - bude mít v nové verzi asi míň než metr.

Jisté naopak je, že zatímco jindy se šerif snažil královu schovanku zprznit a pak pojmout za ženu, tentokrát bude jedním z vrcholů milostného trojúhelníku - spolu s Robinem Hoodem a právě jeho (jejich) milou Marion.

Robin Hood tak podle všeho bude vnímán mnohem méně jednoznačně než v předchozích ztvárněních slavného příběhu, kde byl téměř bez výjimky kladným hrdinou. Dokonce se dá spekulovat, že právě on páchá vraždy - což by ostatně odpovídalo méně romantickému pohledu na zbojníky.

Příběh už byl zfilmován nesčetněkrát. Slavného zbojníka si v roce 1922 zahrál Douglas Fairbanks, o šestnáct let později pak Errol Flynn.

Interview
Interview | Foto: Aktuálně.cz

Z poslední doby je známá verze s Kevinem Costnerem z roku 1991. Hollywoodský velkofilm nazvaný Robin Hood: Král zbojníků přinesl postavu saracenského bojovníka Azeema v podání Morgena Freeemana - který Robinovi pomáhá a oslovuje ho Křesťane. A také Alana Rickmana jako šerifa v dokonalé kreaci odpudivosti. K tomu všemu pěl srdcerváč Bryan Adams Everything I do I do it for you.

Známé je seriálové zpracování z roku 1984, nazvané Robin ze Sherwoodu. Zatím posledního televizního zbojníka s Jonasem Armstrongem v hlavní roli právě vysílá Česká televize.

Příběhy Robina Hooda se dočkaly i animované podoby ve filmu Robin Hood z roku 1973, v němž postava slavného loupežníka dostala podobu lišky.

Milou Robina Hooda Marion by v novém filmu měla podle nejnovějších informací ztvárnit Sienna Miller. Postava Robina Hooda je zatím neobsazena.

Foto: Aktuálně.cz

Millerová měla ze zprávy o tom, že roli dostala, velkou radost, současně ale připustila, že ještě nemusí být vyhráno. „Hrozí ta herecká stávka, takže není stoprocentně jisté, že se film opravdu bude natáčet - ale doufám, že bude."

Russell Crowe už je téměř kmenovým hercem Ridleyho Scotta, se slavným režisérem australský rodák spolupracoval na filmech Gladiator, Dobrý ročník či Americký gangster, zatím posledním Scottově snímku, který se objevil v českých kinech.

Tentokrát byla ale cesta opačná. Scénář napsali Ethan Reiff a Cyrus Voris, koupilo ho studio Universal, které jej okamžitě nabídlo Croweovi. Ten hned kývl a „přimluvil se" za Scotta. Ten totiž nebyl jediným kandidátem, máme-li věřit médiím. Kromě něj studia kontaktovala režiséra Spider-manů Sama Raimiho, Bryana Singera a Jona Turteltauba.

Na projektu se v této fázi podílí také oscarový scenárista Brian Helgeland, který má doma zlatou sošku za L.A. Přísně tajné, jež napsal společně s Curtisem Hansonem.

 

Právě se děje

Další zprávy