Hobit dál vítězí, miliardu dolarů ale vydělá jen stěží

Kultura Kultura
Aktualizováno 23. 12. 2013 12:20
Šmakova dračí poušť má celosvětově na kontě 400 milionů dolarů
Foto: Warner Brothers

Praha - Není zvlášť překvapivé, že i druhý týden po premiéře ovládá americká kina Hobit. Šmakova dračí poušť si odnesla 31 milionů, čímž se americké tržby posouvají na milionů 127 a celkové, protože svět je vůči osvědčeným značkám a fantasy vždy štědřejší, překračují hranici 400 milionů.

Sice stále platí, že dvojka vydělává ve Spojených státech méně než jednička, a ne o málo (Neočekávaná cesta utržila za stejnou dobu v USA 150 milionů), bylo by však nepřesné mluvit o tržbách jako o nízkých - pouze nejsou tak vysoké, jak se doufalo. Že zahraniční tržby vyrovnají přijetí doma, aby se snímek přehoupl přes miliardu, se zdá stále méně pravděpodobné.

Na druhém místě otevřelo pokračování u nás ne moc známé komedie s Willem Farrelem Zprávař: Příběh Rona Burgundyho. Druhý díl s podtitulem Legenda pokračuje přichází takřka dekádu po svém předchůdci, přesto se nezdá, že by Američané zapomněli. Sedmadvacet milionů je jistě slušný start.

Dle očekávání se s blížícími Vánoci daří i disneyovskému Ledovému království. Utržit pátý víkend 19 milionů není špatná vizitka. Vánočně laděné téma pohádky zřejmě pomohlo v boji s konkurencí Putování s dinosaury, protože nový CGI animák otevírá s 8 miliony na velmi nelichotivém osmém místě.

19 milionů a čtvrté místo si připsal i Špinavý trik (American Hustle) režiséra Davida O. Russella s Jennifer Lawrence, Bradley Cooperem a Christianem Balem. Snímku jistě pomohl jeho výčet nominací na Zlaté glóby.

Na páté místo se vyšvihla komedie s Tomam Hanksem Zachraňte pana Bankse. Utržila 9 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy