Hlavním hostem Febiofestu bude herečka Catherine Deneuveová. Převezme si cenu Kristián

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 3. 2018 12:18
Cenu Kristián za přínos kinematografii převezme 15. března při zahájení Febiofestu v pražském Obecním domě francouzská herečka Catherine Deneuveová a s ní i Daniela Kolářová. Festival zahájí drama Večírek britské režisérky Sally Potterové, loni nominované na nejlepší film Berlinale. Ukončí ho 22. března americký film Jonathana Daytona a Valerie Farisové Souboj pohlaví. S ním letos na Zlatých glóbech mohla uspět herečka Emma Stoneová.
Catherine Deneuve
Catherine Deneuve | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Podle ředitele Febiofestu Kamila Spáčila bude Francouzka Catherine Deneuveová hlavním hostem festivalu.

Čtyřiasedmdesátiletá herečka spolupracovala například s režiséry Romanem Polanskim, Luisem Buňuelem nebo Agnés Vardovou, mezi její neznámější role patří ty ve filmech Kráska dne, Siréna od Mississippi nebo Poslední metro, které režíroval Francoise Truffaut. V několika filmech se Deneuveová setkala i se slavným kolegou Marcellem Mastroiannim.

Herečka byla v roce 2005 hostem karlovarského filmového festivalu, naposledy se objevila v roce 2017 v krátkometrážním snímku Kráska k sežrání.

Febiofest (Praha, 15.-23. 3. 2018)

  • Letos promítne přes 170 filmů v 15 sekcích na téměř 440 projekcích 
  • Projekce bude hostit multikino CineStar Praha-Anděl a na Černém Mostě, Ponrepo či Městská knihovna
  • Od 26. 3. do 21. 4. se festival vydá do dalších šestnácti tuzemských měst
  • Během 25 let festival uvedl 4400 titulů ze 186 zemí

Kristiána dostane i francouzský režisér loňského dramatu Ismaelovy přízraky Arnaud Desplechin a také jeho kolega Leos Carax, který obdržel v roce 1987 berlínského Stříbrného medvěda za thriller Zlá krev. Desplechin v roce 2016 dostal francouzskou cenu César za režii snímku Tři vzpomínky.

Vedle již dříve oznámeného scenáristy a producenta Marka Gatisse se seriálem Queers se na festivalu objeví i maďarský filmař Kornél Mundruczó se snímkem Jupiterův měsíc a také herec z tohoto snímku Hippolyt Girardot. 

Programová ředitelka festivalu Anna Kopecká upozorňuje na dvanáctihodinový projekt Out 1 novovlnného režiséra Jacquese Rivetta, který se bude o víkendu 17. a 18. března promítat v pražském kině Ponrepo.  

Pamětní medaili pro svého manžela Jiřího převezme Soňa Kodetová. Cenu herci in memoriam udělila Česká mincovna, která navázala na podobnou poctu Karlu Fialovi, Rudolfu Hrušínskému a Vladimíru Menšíkovi.

I letos udělí porota 33 filmových fanoušků v čele s Martou Kubišovou cenu Grand Prix a odměnu 5000 eur, což je asi 127 tisíc korun. Porota bude vybírat ze soutěžních filmů sekce Nová Evropa pro první nebo druhý snímek filmařů z různých evropských zemí na začátku kariéry. 

 

Právě se děje

Další zprávy