Hlavní Oscary získala Země nomádů. Nejlepšími herci jsou Hopkins a McDormandová

Režisérka Chloé Zhaová a herečka Frances McDormandová přebírají Oscara za Zemi nomádů.
Chloé Zhaová získala Oscara za režii, což se jí podařilo jako první Asiatce, první ženě jiné než bílé barvy pleti a obecně teprve druhé ženě v oscarových dějinách.
Cenu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli převzal dvaatřicetiletý Brit Daniel Kaluuya za výkon ve snímku Judas and the Black Messiah.
Z hereček ve vedlejší roli nejlepší výkon odvedla třiasedmdesátiletá Youn Yuh-jung v příběhu o asijských imigrantech v USA nazvaném Minari.
Nejlepší herec Anthony Hopkins se ceremoniálu nezúčastnil. Fotografie pochází z oceněného snímku The Father.
Foto: ČTK/AP
Reuters ČTK Kultura Reuters, AP, ČTK, Kultura
26. 4. 2021 6:56
Na Oscarech se do středu pozornosti dostal film o lidech, kteří žijí na okraji. Snímek Země nomádů o Američanech, již nedosáhli na americký sen, v noci na pondělí získal hlavní sošky. Stal se nejlepším filmem, obdržel cenu za režii a představitelka hlavní role Frances McDormandová díky němu obdržela svého již třetího Oscara. Z mužů nečekaně uspěl Anthony Hopkins.

Země nomádů se odehrává roku 2011 po hospodářské recesi. Frances McDormandová hraje ovdovělou šedesátnici z malého města, které se vylidní poté, co zkrachuje továrna zaměstnávající většinu místních obyvatel. Hrdinka rozprodá majetek a v bílé dodávce objíždí Spojené státy. Cestou bere sezonní zaměstnání a poznává další novodobé kočovníky.

Snímek, který vznikl na motivy literatury faktu a v němž účinkují převážně skuteční američtí nomádi, byl považován za favorita. Už vloni vyhrál Zlatého lva na Benátském filmovém festivalu, letos obdržel dva Zlaté glóby a čtyři britské ceny Bafta.

Hlavní ceny Oscar získali film Země nomádů a herci Anthony Hopkins s Frances McDormandovou. | Video: Reuters

Devětatřicetiletá autorka Země nomádů Chloé Zhaová v noci na pondělí převzala Oscara za režii, což se jí podařilo jako první Asiatce, první ženě jiné než bílé barvy pleti a obecně teprve druhé ženě v oscarových dějinách, připomíná agentura AP. Dosud Oscara za režii před 11 lety vyhrála jen Kathryn Bigelowová.

"Bylo to bláznivé dobrodružství, jaké člověk zažije jen jednou," zavzpomínala Zhaová na natáčení Země nomádů, svého teprve třetího filmu. Měl rozpočet necelých pět milionů dolarů, v přepočtu 106 milionů korun.

Režisérka v děkovné řeči zmínila, že se narodila v Číně a dnes žije v USA. V narážce na starou čínskou báseň vyslovila přesvědčení, že lidé se rodí dobří. "Ráda bych tuto cenu věnovala všem, kdo mají víru a odvahu se držet toho dobrého, s čím přišli na svět, a kdo věří v sebe sama," vzkázala autorka filmu, který kvůli pandemii koronaviru v kinech vidělo minimum lidí a většina Američanů se s ním setkala prostřednictvím videotéky Hulu. Do českých biografů Zemi nomádů v květnu uvede distribuční společnost Falcon. "Prosím, podívejte se na náš film na velkém plátně, a jakmile to bude možné, vezměte co nejvíc svých známých a jděte s nimi do kina," apelovala Zhaová.

Fakt, že třiašedesátiletá Frances McDormandová za výkon v Zemi nomádů získala svého již třetího Oscara, potvrzuje její pověst jedné z nejlepších hereček současnosti. Přidala se tak k Meryl Streepové nebo Jacku Nicholsonovi, kteří rovněž mají tři Oscary. Rekord se čtyřmi soškami drží již nežijící Katharine Hepburnová. McDormandová, manželka režiséra Joela Coena, dříve na Oscarech uspěla s filmy Fargo a Tři billboardy kousek za Ebbingem.

Frances McDormandová a Chloe Zhaová se radují z Oscara pro Zemi nomádů.
Frances McDormandová a Chloe Zhaová se radují z Oscara pro Zemi nomádů. | Foto: ČTK/AP

"Tuhle cenu věnujeme našemu vlkovi," řekla při přebírání McDormandová v narážce na Michaela Wolfa Snydera, který míchal zvuk Zemi nomádů a minulý měsíc spáchal sebevraždu. Na jeho počest herečka před kamerami zavyla jako vlčice.

Favoritem na nejlepšího herce byl Chadwick Boseman in memoriam, místo něj však porota upřednostnila třiaosmdesátiletého britského sira Anthonyho Hopkinse. Ve filmu The Father ztvárnil hlavu rodiny, která zápasí s demencí, odmítá pomoc své dcery a postupně přestává vnímat realitu. Hopkins se galavečera nezúčastnil. Stal se dosud nejstarším výhercem v třiadevadesátileté historii cen.

Z hereček ve vedlejší roli nejlepší výkon odvedla třiasedmdesátiletá Youn Yuh-jung v příběhu o asijských imigrantech v USA nazvaném Minari. Cenu převzala jako první Asiatka od roku 1957, předal ji Brad Pitt. "Pane Pitte, konečně se poznáváme. Potěšení je na mé straně," zažertovala herečka, které v rodné Jižní Koreji fandily tisíce sledujících.

Děkovnou řeč herečky Yuh-Jung Youn sledovali lidé také v její domovské Jižní Koreji.
Děkovnou řeč herečky Yuh-Jung Youn sledovali lidé také v její domovské Jižní Koreji. | Foto: ČTK/AP

Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli si odnáší dvaatřicetiletý Brit Daniel Kaluuya za výkon ve filmu Judas and the Black Messiah o zloději aut, který má na přání FBI infiltrovat radikální černoškou organizaci Černí panteři.

Kaluuya ztvárnil skutečného aktivistu z 60. let minulého století a šéfa Černých panterů Freda Hamptona. Poděkoval mu za to, že "mě naučil, jak milovat sebe sama", řekl. "Musíte umět oslavovat život. Jsme tady, dýcháme, chodíme, moje máma poznala mojeho tátu a měli sex, je to skvělý. Jsem tady. A jsem šťastný, že žiju," řekl Kaluuya, zatímco kamery zachytily reakci jeho překvapené matky.

Cenu za nejlepší animovaný film převzalo studio Pixar za Duši, svůj první snímek s hrdinou černé pleti. Tím je středoškolský učitel hudební výchovy Joe Gardner, kterého namluvil Jamie Foxx.

Oscara pro nejlepší cizojazyčný snímek si odnesl dánský Chlast. Jeho režisér Thomas Vinterberg v emotivním projevu věnoval sošku své dceři, která krátce před natáčením zemřela při autonehodě.

Nejlepším cizojazyčným snímkem se stal dánský Chlast, který natočil Thomas Vinterberg (na snímku).
Nejlepším cizojazyčným snímkem se stal dánský Chlast, který natočil Thomas Vinterberg (na snímku). | Foto: ČTK/AP

Cenu za původní scénář si odnesl příběh o pomstě inspirovaný hnutím #MeToo Nadějná mladá žena, který jako svůj debut napsala a režírovala pětatřicetiletá Angličanka Emerald Fennellová. S prázdnou naopak odešel černobílý Mank režiséra Davida Finchera, z deseti nominací proměnil jen dvě, za kameru a výpravu.

Předávání cen se kvůli koronaviru letos konalo převážně v budově losangeleského nádraží Union Station, která byla upravená v lehce kabaretním stylu a nepřerušila provoz, takže jí nadále projížděly vlaky.

Oscary opět rozvinuly červený koberec, čímž jako by signalizovaly možnost návratu k předpandemickým hollywoodským zvyklostem. Kvůli přetrvávajícím cestovním omezením ale směl dorazit jen omezený počet hostů. Všichni absolvovali testy na nemoc covid-19 a předtím byli v karanténě, proto na ceremoniálu neměli roušky. Seděli u stolů při dodržení doporučených rozestupů.

"Jo, děláme to bez roušek. Představujte si, že tu natáčíme takový oscarový film s 200 účinkujícími," konstatovala v úvodu ceremoniálu, který se poněkolikáté obešel bez hlavního moderátora, herečka Regina Kingová ve výrazných modrých šatech. "Byl to pro všechny těžký rok a my ho přežili díky lásce k filmu," řekla a upozornila, že Oscary dodržují stejná hygienická opatření, díky nimž se po mnoha měsících mohla opět rozjet výroba v Hollywoodu. "Stejně jako při natáčení filmů jsme měli roušky, když jsme scény zkoušeli. A protože teď natáčíme, roušky sundaváme," objasnila postup.

Holá bříška, výstřihy a rozevláté šaty. Odvaha na oscarovém červeném koberci nechyběla | Video: Associated Press

Ceremoniál se obešel bez tradičních komediálních či muzikálových vsuvek nebo zahajovacího projevu, čímž jako by 93. ročník Oscarů naopak udělal tlustou čáru za minulostí. Pět nominovaných písní předvedli jejich herci ve zvláštním pořadu, který byl odvysílán ještě před hlavní akcí.

Celebrity neskrývaly nadšení z toho, že se často po roce opět vidí osobně. "Je to úžasná party, fakt mě překvapili," zhodnotila herečka Margot Robbieová.

Galavečer ovšem silně poznamenal i nedávný soud s bílým policistou Derekem Chauvinem, který zabil černocha George Floyda. "Kdyby soud v Minneapolisu dopadl jinak, možná jsem dneska místo Oscarů protestovala v ulicích," konstatovala Regina Kingová. "Vím, že spousta z vás má chuť přepnout na jiný kanál, když slyšíte, že vás Hollywood poučuje. Jako matka černého syna ale rozumím strachu, se kterým v této zemi žije tolik lidí," dodala.

Ke kauze se vyjádřila také aktivistka a herečka Marlee Matlinová. Než vyhlásila vítěze kategorie dokumentární film, připomněla mladou Darnellu Frazierovou, která na svůj mobilní telefon natočila policejní zákrok proti Floydovi. Video odstartovalo loňské několikaměsíční nepokoje a protesty po celých USA. "Dokazuje to, jaký má film dopad. Ať už je to celovečerní snímek, nebo video natočené mladou ženou z Minnneapolisu, které odstartovalo změnu," řekla předávající.

"Dnes policie zabije tři lidi, zítra policie zabije tři lidi a pozítří policie také zabije tři lidi, protože v Americe policie každý den průměrně zabije tři lidi," doplnil Travon Free, který se podělil o Oscara za nejlepší krátkometrážní hraný film. "Prosím vás, nebuďte lhostejní k naší bolesti," vyzval publikum.

Vítěze vybíralo více než 9000 členů pořádající Akademie filmového umění a věd. A letos měli na své děkovné řeči delší dobu než tradičních 45 vteřin, což byla hranice, po které dříve začínal hrát orchestr a připomínat oceněným, že mají poděkovat a přenechat jeviště dalším. Režisér Steven Soderbergh, který letošní Oscary připravil s producenty Stacy Sherovou a Jessem Collinsem, naopak laureáty povzbuzoval, aby tentokrát mluvili déle.

Hollywoodské celebrity změnu podle prvních reakcí uvítaly. Teprve se ale ukáže, jak ji přijali diváci. Předávání Oscarů se dlouhodobě potýká s klesající sledovaností, už loňský ročník zhlédlo pouze 23,6 milionu lidí, nejméně v historii. A například deník New York Times označil letošní ceremoniál za uspávající.

Vítězové hlavních cen Oscar 2021

Nejlepší film
Země nomádů

Herec
Anthony Hopkins - The Father

Herečka
Frances McDormandová - Země nomádů

Režie
Chloe Zhaová - Země nomádů

Herec ve vedlejší roli
Daniel Kaluuya - Judas and the Black Messiah

Herečka ve vedlejší roli
Youn Yuh-jung - Minari

Původní scénář
Nadějná mladá žena

Adaptace
Christopher Hampton a Florian Zeller - The Father

Animovaný film
Duše

Celovečerní dokument
Moje učitelka chobotnice

Cizojazyčný film
Chlast

Nejlepší píseň
Fight for You - Judas and the Black Messiah

Hudba
Trent Reznor, Atticus Ross a Jon Batiste - Duše

Kamera
Erik Messerschmidt - Mank

Výprava
Donald Graham Burt a Jan Pascale - Mank

Kostýmy
Ann Rothová - Ma Rainey - matka blues

Masky
Sergio Lopez-Rivera, Mia Nealová a Jamika Wilsonová - Ma Rainey - matka blues

Střih
Mikkel E.G. Nielsen - Sound of Metal

Zvuk
Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolencová, Carlos Cortés a Phillip Bladh - Sound of Metal

Triky
Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley a Scott Fisher - Tenet

Krátkometrážní dokument
Colette - režie Anthony Giacchino

Krátkometrážní animovaný film
Mám vás ráda, ať se stane cokoli - režie Michael Govier a Will McCormack

Krátkometrážní hraný film
Vzdálené světy - režie Travon Free a Martin Desmond Roe

 

Právě se děje

Další zprávy