Hlavní hvězdou karlovarského festivalu bude Richard Gere

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 22. 6. 2015 11:52
Na jubilejní 50. ročník karlovarského filmového festivalu přijal pozvání herec Richard Gere. Festival proběhne od 3. do 11. července.
Richard Gere.
Richard Gere. | Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary / Praha – Hollywoodský herec Richard Gere přijal pozvání pořadatelů 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Mezi hereckými hvězdami se objeví také Harvey Keitel a James Dornan.

Jubilejní ročník zahájí snímek Time Out of Mind režiséra Orena Movermana právě s tímto hollywoodským hercem v hlavní roli. Film, který je příběhem ze života bezdomovce v současném New Yorku hledajícího vztah k odcizené dceři, uvede Gere spolu s režisérem a herečkou Jenou Maloneovou.

Na karlovarský festival se vrátí herec a držitel Ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii z roku 2004 Harvey Keitel. Představí snímek Paola Sorrentina Mládí, ve kterém vytvořil hlavní roli společně s Michaelem Cainem.

Zakončovacím titulem bude hit letošního festivalu Sundance Milenci těch druhých režisérky Leslye Headlandové.

Jubilejní padesátý ročník karlovarského festivalu se uskuteční od 3. do 11. července a podle už dříve ohlášených informací udělí cenu za přínos české kinematografii Ivě Janžurové. V nové znělce se představí loňský držitel Křišťálového glóbu Mel Gibson.

Richard Gere, hollywoodský idol

Amerického herce Richarda Gerea nejvíce proslavila role uhlazeného milionáře v romantické komedii s Julií Robertsovou Pretty Woman z roku 1990. Mezi hollywoodské hvězdy se však vyšvihl již o deset let dříve snímkem Americký gigolo (1980) a svoji popularitu podpořil například romantickým dramatem Důstojník a gentleman (1982).

Gere se narodil ve Filadelfii a už jako malý hrál na klavír, kytaru a trubku, což posléze zúročil i ve filmech (například složil a hrál skladbu na klavír ve filmu Pretty Woman). Ve filmu debutoval v polovině 70. let, kdy si zahrál mimo jiné i s Diane Keatonovu v dramatu Hledání pana Goodbara.

V devadesátých letech Gere hrál mimo jiné po boku Jodie Fosterové v dramatu Návrat Sommersbyho, s japonským režisérem Akirou Kurosawou natočil Srpnovou rapsodii, s Julií Robertsovou si znovu zahrál v romantické komedii Nevěsta na útěku a objevil se i v thrillerech Rudý labyrint, Mrazivá vášeň či Šakal. Velmi úspěšný byl pro Gerea rok 2002, kdy kromě remaku francouzského filmu Clauda Chabrola Nevěrná hrál i v Oscary ověnčeném muzikálu Chicago, za nějž dostal Zlatý glóbus.

Svou popularitu již dlouhá léta Gere využívá v řadě charitativních projektů, mimo jiné v boji proti AIDS či při záchraně Galapág. Buddhista Gere proslul také jako zapálený bojovník za svobodný Tibet. Na humanitární účely věnoval například výtěžek z dražby své proslulé sbírky kytar, kterou v roce 2011 prodal téměř za milion dolarů.

Harvey Keitel začínal jako voják a prodavač bot

Americký herec Harvey Keitel byl původně vojákem u americké námořní pěchoty, po návratu z bojů prodával boty. Pak se ale dal na hereckou dráhu a brzy se prosadil.

Štěstí se na něj usmálo, když potkal začínajícího režiséra Martina Scorseseho, který hledal herce do svého studentském filmu Kdo to klepe na moje dveře (1968). Od té doby hrál Keitel v několika dalších Scorseseho filmech jako Špinavé ulice (1973) a Taxikář (1976).

Během své kariéry ztvárnil většinou vedlejší, avšak výrazné role. Mezi nejznámější patří postavy ve filmech Quentina Tarantina Gauneři (1992) a Pulp Fiction (1994). Keitel má na svém kontě řadu cen, včetně ocenění za celoživotní dílo z MFF v Karlových Varech z roku 2004. Nyní je také jedním z prezidentů prestižní newyorské herecké organizace a školy Actors Studio.

Irský herec, model a muzikant James Dornan se nejvíc proslavil rolí Christiana Greye ve filmu Padesát odstínů šedi.

Domácí péče i Kobry a užovky v hlavní soutěži

Mezi sedmi světovými a šesti mezinárodními premiérami se v hlavní soutěži filmového festivalu v Karlových Varech objeví dva domácí tituly - Domácí péče a Kobry a užovky.

Zahájení bude pojato jako oslava filmu a filmových fanoušků, kteří na festival jezdí a dělají ho mimořádným - loni bylo vydáno 131 000 vstupenek. Na zahájení naváže filmová noc doplněná koncertem kapely Lucie, audiovizuální show performera Vladimira 518 a projekcí dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň mapujícího minulé ročníky. Přiblíží je i kniha umělecké poradkyně festivalu Evy Zaoralové Příběh festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy