Hlavní hvězdou festivalu ve Varech bude Helen Mirrenová

Kultura Kultura
2. 5. 2012 15:13
Slavná herečka převezme Křišťálový glóbus za přínos světovému filmu
Foto: ČTK

Karlovy Vary - Sedmačtyřicátý ročník karlovarského filmového festivalu potvrzuje svou hlavní hvězdu. Bude jí herečka a režisérka Helen Mirrenová, mimo jiné držitelka Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Královna. Při zahájení převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Hostem bude společně se svým manželem, americkým režisérem a producentem Taylorem Hackfordem.

V rámci programu Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary herečka uvede snímek The Door, v němž si zahrála hlavní úlohu pod vedením maďarského režiséra Istvána Szabóa, loňského prezidenta mezinárodní poroty MFF KV.

Šestašedesátiletá Britka je jednou z předních ostrovních hereček a v Karlových Varech rozšíří už tak početnou sbírku filmových cen. Je totiž čtyřnásobnou držitelkou cen Britské filmové akademie BAFTA, tří Zlatých glóbů, čtyř Emmy a jakožto nejlepší herečka dvakrát odjela z filmového festivalu v Cannes.

Foto: MFF Karlovy Vary

Od divadla k filmové elitě

Herectví se věnuje už od svých jednadvaceti a kariéru načala v divadle National Youth Theatre, kde se v roce 1967 připojila k tradičnímu souboru Royal Shakespeare Company. Na divadelních prknech ztvárnila desítky rolí klasického i moderního repertoáru a účinkovala na mnoha scénách od londýnského West Endu přes Národní divadlo až po americkou Broadway.

Podstatně známější je ale Helen Mirrenová jakožto filmová herečka, čemuž se začala věnovat v druhé polovině šedesátých let. Spolupracovala s režiséry jako Peter Greenaway, Peter Weir, Robert Altman a za své výkony získala řadu ocenění. Po několika menších rolích zazářila v dramatu Cal (r. Pat O´Connor) a za svou roli získala Cenu za ženský herecký výkon na MFF v Cannes.

Stejné ocenění jí vynesla také postava královny v historickém dramatu z roku 1994 Šílenství krále Jiřího ve filmu režiséra Nicolase Hytnera, za níž získala i svou první nominaci na Oscara. Druhou jí vynesla role hospodyně v Altmanově kriminální komedii Gosford Park z roku 2001. Další úspěchy sklidila za snímek Holky z kalendáře (režie Nigel Cole) a její životní rolí se stalo ztvárnění Alžběty II. ve filmu Královna režiséra Stephena Frearse. Zatím poslední oscarovou nominaci jí v roce 2009 přinesla role manželky spisovatele L. N. Tolstého v životopisném snímku Poslední zastávka (The Last Station, r. Michael Hoffman).

Množství ocenění i diváckou popularitu přinesla Helen Mirrenové také její televizní práce. Za úlohy v televizních filmech a seriálech, především v úspěšném kriminálním seriálu Hlavní podezřelý, byla vyznamenána cenami Emmy, Zlatými glóby a cenami BAFTA. Úspěch pak sklidila i za ztvárnění další významné britské panovnice v televizním filmu Královna Alžběta z roku 2005.

Taylor Hackford
Taylor Hackford | Foto: Marc-Bryan Brown

Dorazí i manžel Taylor Hackford

Na MFF Karlovy Vary přijede Helen Mirrenová společně s manželem, režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, s nímž se seznámila při práci na filmu Bílé noci. Tento americký režisér proslul mimo jiné snímkem Důstojník a gentleman s Richardem Gerem, dramatem Životní zkouška s Russellem Crowem a Meg Ryanovou nebo životopisným příběhem Ray, za něž dokonce získal dvě oscarové nominace. Jamie Foxx pak za výkon v hlavní roli příběhu o výbušné hudební legendě jménem Ray Charles obdržel Oscara.

Hackford toto ocenění získal za krátký film Teenage Father. Od roku 2009 je prezidentem organizace Directors Guild of America.

Filmová přehlídka se v Karlových Varech koná od 29. června do 7. července.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MFF Karlovy Vary se blíží - zajistěte si včas ubytování.

 

Právě se děje

Další zprávy