Hlavní ceny dostal Östlund. Evropským filmem roku je Trojúhelník smutku

ČTK Kultura ČTK, Variety.com, Kultura
11. 12. 2022 11:08
Cenu Evropské filmové akademie pro snímek roku získal Trojúhelník smutku švédského režiséra Rubena Östlunda. Hlasující jej ocenili také jako nejlepšího režiséra. Satira o modelingu, nerovnostech mezi muži a ženami nebo propasti mezi bohatými a chudými uspěla rovněž v kategoriích za scénář a mužský herecký výkon.
Režisér Ruben Östlund uspěl se satirou Trojúhelník smutku.
Režisér Ruben Östlund uspěl se satirou Trojúhelník smutku. | Foto: ČTK / DPA

Výsledky pořadatelé oznámili na sobotním galavečeru, který hostila koncertní síň Harpa v islandském Reykjavíku. "V Evropě se kinematografie zrodila, stejně jako filmaři. Proto je celý náš filmový průmysl možná na rozdíl od toho zaoceánského orientovaný tak, aby filmaře podporoval," řekl při přebírání sošky producent Philippe Bober, když se nepřímo vymezil vůči Hollywoodu. Režisér Östlund ocenění věnoval představitelce hlavní ženské role Charlbi Deanové, která v srpnu zemřela ve věku 32 let, uvádí server Variety.com.

Osmačtyřicetiletý Östlund, známý jako autor filmů Čtverec nebo Vyšší moc, už za Trojúhelník smutku získal Zlatou palmu na festivalu ve francouzském Cannes. Snímek v prvním dějství seznamuje diváka s mladým adeptem modelingu a jeho partnerkou, instagramovou influencerkou. Později se diváci ocitají na palubě soukromé luxusní jachty, jejíhož opilého marxistického kapitána ztvárnil Woody Harrelson.

Režisér "kritizuje pokryteckou morálku firem předstírajících péči o menšiny nebo životní prostředí, když ve skutečnosti myslí jen na peníze, zároveň si však nedělá iluzi ani o těch na dně společenského žebříčku", napsalo v recenzi filmu Aktuálně.cz. Podle něj satira podává širší obraz hierarchizované společnosti, ve které lidé nejsou schopni se upozadit nebo spolupracovat ve společný prospěch.

Nejlepšími herci se na Evropských filmových cenách stali Chorvat Zlatko Burić, který v Trojúhelníku smutku ztvárnil ruského oligarchu Dimitrije, a Vicky Kriepsová z Lucemburska, jež ve filmu Korzet hrála Alžbětu Bavorskou zvanou Sisi. "Ráda bych tuto cenu věnovala všem ženám, které potřebují být vidět a slyšet, které se potřebují osvobodit a uzdravit z tolika hlubokých ran, jež si s sebou neseme už po generace," řekla Kriepsová.

Nejlepším dokumentem je Mariupolis 2 litevského režiséra Mantase Kvedaravičiuse. Zblízka ukazuje život v ukrajinském městě obléhaném ruskou armádou. Autora při natáčení v Mariupolu zastřelili ruští vojáci nebo proruští separatisté.

Nejlepší komedií je dle akademie španělský Dobrý šéf, jehož natočil Fernando León de Aranoa. V této satiře si Javier Bardem "vychutnává roli ctižádostivého ředitele továrny na váhy, který ironicky nezvládá vybalancovat svůj osobní a pracovní život", napsalo Aktuálně.cz. Tvůrci v sobotu rozesmáli přítomné, když oznámili, že cenu přebírají za špatnou kategorii. "Děkujeme, ale Dobrý šéf není komedie, je to drama," řekl producent Jaume Roures. "Dali jste sošku za komedii těm nejvážnějším lidem v sále," dodal režisér León de Aranoa.

Cenu pro nejlepší animovaný film si odváží Francouz Alain Ughetto za Interdit aux chiens et aux Italiens, v překladu Psům a Italům vstup zakázán. Cenu za krátký film obdržel francouzsko-slovinský animovaný dokument Babiččin sexuální život. Krátký snímek Milý tati česko-vietnamské režisérky Diany Cam Van Nguyen, který byl ve finále, na cenu nedosáhl.

Ocenění Fipresci za objev roku připadlo filmu Tělíčko o mladé Agatě, která v roce 1900 přijde při porodu o dítě. V této kategorii neuspěl nominovaný snímek 107 matek režiséra Petera Kerekese, který byl natočen v česko-slovensko-ukrajinské koprodukci a vypráví o osudech obyvatelek ženské věznice v ukrajinské Oděse.

Slavnostní večer dal prostor právě dění na Ukrajině, jež čelí ruské invazi. Pětice ukrajinských producentů prostřednictvím krátkých videí vyzvala lidi, aby dál chodili do kin na dobré filmy a podporovali Ukrajinu. Jejich příspěvek sklidil v sále dlouhé a hlasité ovace. Cenu, kterou získala, pětice věnovala ukrajinskému filmovému archivu v Kyjevě. Po jejich projevu se jeden host v sále zvedl s ukrajinskou vlajkou, na které byla napsaná výzva k propuštění ukrajinského lidskoprávního aktivisty a novináře Maksyma Butkevyče.

K divákům prostřednictvím videa promluvila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Její evropská koncepce ochrany klimatu European Green Deal získala cenu akademie za udržitelnost.

O vítězích Evropských filmových cen rozhodlo přibližně 4400 hlasujících. Loňským snímkem roku se stalo Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové o masakru ve Srebrenici z roku 1995.

Ukázka z filmu Trojúhelník smutku, kde Woody Harrelson hraje marxistického kapitána. | Video: The Playlist
 

Právě se děje

Další zprávy