Herecký cech vyhlásil filmem roku Hanebný pancharty

Pavel Kroulík, krk
24. 1. 2010 13:40
Individuální trofeje dostali dosavadní favorité
Foto: Pavel Kroulík

Los Angeles - Hlavní cenu od Sdružení filmových a televizních herců (SAG) získal na sobotním ceremoniálu v Los Angeles snímek Hanebný pancharti režiséra Quentina Tarantina. Ocenění za nejlepší výkon celého obsazení je ekvivalentem nejlepšího snímku sezony.

Tarantinova válečná komedie se pravidelně objevovala v nominacích na výroční ceny od kritiků i oborových sdružení, ale vyznamenání od hereckého cechu je pro film první velkou cenou sezony. Právě jejich vlba je ale logická: takřka neomylný výběr herců patří k Tarantinovým specialitám a potvrdil se i ve snímku přepisujícím dějiny druhé světové války.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zlatý glóbus za nejlepší drama i režii získal Avatar
Dostane Glóbus manažer Clooney nebo pyrotechnici?
Producentský cech dal oscarový předvýběr
Vyfoukne autorovi Avatara cenu exmanželka?

Clooney má štěstí. Elitářští kritici mu nedali cenu
Komedie s Clooneym má šest nominací na Glóby
O post favorita sezony bojuje Clooney s pyrotechniky
Clooney dostal další frčku na Oscary
Batman vybral adepta na Oscara, film Hurt Locker
Evropský film roku je o kořenech nacistického zla

Podle upoutávek se mohlo zdát, že Hanebný pancharti budou brutální film a Brad Pitt v hlavní roli bude sypat spoustu tvrďáckých hlášek. Místo toho však žánrový experimentátor a remixér nabídl divákům spíš „konverzační drama" s několika akčními výbuchy násilí, ve kterém excelovali poměrně neznámí herci: Diane Krugerová, Eli Roth, Mélanie Laurentová - a hlavně Christoph Waltz jako „lovec Židů", plukovník Hans Landa.

Právě rakouský herec už za výkon ve vedlejší roli - i když je to poněkud paradoxní, protože z plátna takřka nezmizí - posbíral několik cen včetně Zlatých glóbů. Nyní dostal tuto trofej i od hereckého cechu, čímž zřejmě posílil své oscarové ambice.

Foto: Reuters

Ceny od hereckého cechu okopírovaly Zlaté glóby i v dalších kategoriích. Ocenění za vedlejší ženskou roli si opět odnesla Mo'Nique za roli násilnické matky v harlemském dramatu Precious: Based on the Novel Push by Sapphire.

Nejlepší herečkou v hlavní roli se znovu stala Sandra Bullocková za roli v sociálním melodramatu The Blind Side o matce od rodiny, která se postará o zaostalého černošského chlapce; v mužské kategorii toto ocenění obdržel Jeff Bridges za ztvárnění role stárnoucího country zpěváka ve snímku Crazy Heart.

Pro Bullockovou jde o satisfakci, neboť v posledních letech byla považována jen za průměrnou komičku a silné dramatické role se jí vyhýbaly. Bridges byl sice mírným favoritem, přesto je trochu překvapivé, že stejně jako na Glóbech vytlačil George Clooneyho, který má skvělé kritiky za výkon ve snímku Lítám v tom.

Smutná komedie Jasona Reitmana o ekonomické krizi byla na začátku sezony největším sběratelem cen, později ji ale často nahradilo irácké válečné drama The Hurt Locker. Na Glóbech ovšem oba snímky v nejdůležitejších kategoriích (nejlepší drama, režie)  k nelibosti některých recenzentů porazil Avatar Jamese Camerona.

Foto: Reuters

Pokud se znovu pustíme do tradičních spekulací o tom, kdo má lepší předpovědi na oscarové vítěze a jak dopadne sezona, pak herecké ceny tento souboj nijak nerozhodly. Napověděly sice možné držitele hereckých Oscarů, ale v hlavních kategoriích není jejich výrok příliš směrodatný. 

3D sci- fi Avatar, která se stále víc hlasí o Oscara za film roku, nebuduje svůj účinek na hereckých výkonech (Sam Worthington, Sigourney Weaverová) a na ceny SAG tak vůbec nebyla nominována.

Ani vítězní Taratinovi Pancharti ale zřejmě nemají moc šancí na Oscary v hlavních kategoriích - spíš je získají právě za vedlejší herecké výkony, případně za scénář. Také soška za režii pro Tarantina není příliš pravděpodobná.

Zatím to stále vypadá, že se oscaroví akademici budou rozhodovat mezi osobnějšími příběhy (Lítám v tom, Hurt Locker) nebo ocení právě Camerona za to jak, dokázal za deset let dotáhnout do konce svou 3D vizi.

Herecký cech uděluje i ceny v televizních kategoriích. Nejlepším dramatickým seriálem jsou Mad Men, muži z reklamky, dramatickým hercem Michael C. Hall (Dexter) a herečkou Julianna Marguliesová (Dobrá manželka).

Nejlepšími hereci v televizním filmu či minisérii jsou Kevin Bacon a Drew Barrymoreová (Grey Gardens).

Nejlepším komediálním seriálem je nový hit Glee, komediální herecké ceny pobrali Alec Baldwin a Tina Feyová za seriál 30 Rock, který bude u nás od února uvádět  Prima Cool.

 

Právě se děje

Další zprávy