Ron z Harryho Pottera prohrál soudní spor s daňovou správou. Přijde o 31 milionů korun

mad
Aktualizováno 10. 8. 2016 20:25
Herec Rupert Grint se soudil s britskou daňovou správou o vrácení daně z příjmu. Jeho odvolání však bylo zamítnuto, a herec tak nedostane zpět požadovaný jeden milion liber, což je v přepočtu přes 31 milionů korun.
Rupert Grint
Rupert Grint | Foto: Reuters

Rupert Grint, známý jako představitel čaroděje Rona Weasleyho z filmové ságy Harry Potter, prohrál soud o jeden milion liber, píše web deníku The Guardian.

Grint podal daňové přiznání za období červenec 2009 až duben 2010, což mu finanční úřad nedovolil. V dubnu 2010 britská vláda schválila nový zákon, který danil výdělky vyšší než 150 tisíc liber padesátiprocentní daní, předtím činila 40 procent.

Grintův právní zástupce se domáhal vrácení daní, a to konkrétně jednoho milionu liber (přes 31 milionů korun).

Daňový soud odmítl hercovo odvolání. Soudkyně Barbara Mosedaleová uvedla, že Grint dal na doporučení svých daňových poradců, kteří navrhli, aby jeho výdělky byly zdaněny v účetním období 2009–2010.

Soudkyně konstatovala, že Grint nepředložil dokumenty, které by změnu účetního období umožňovaly, a zdůraznila, že v tomto případě se rozhodně nejedná o vyhýbání se daním.

Herec u soudu uvedl, že jeho znalosti finančnictví jsou „značně limitované“ a že tyto záležitosti s důvěrou svěřil svému otci Nigelovi a jeho účetnímu Danu Clayovi.

Grint si za roli v sáze Harry Potter vydělal okolo 24 milionů liber. Zvýšení daně ze 40 na 50 procent, kterou prosadili labouristi v posledním měsíci své vlády v roce 2010, se pro něj stalo zásadním, neboť zrovna točil poslední díl Harryho Pottera (2011) a dostal blíže neurčený honorář.

Herec v posledních letech daboval postavy v několika animovaných filmech a na plátnech kin se v Česku naposledy objevil ve válečném dramatu Kříž cti (2012).

 

Právě se děje

Další zprávy