Herec Philip Seymour Hoffman je mrtvý. Předávkoval se?

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 2. 2014 23:06
Dostal Oscara za titulní roli ve filmu Capote z roku 2005. V Sundance měl letos v lednu premiéru jeho nejnovější film A Most Wanted Man.
Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman | Foto: Profimédia

New York - Americký filmový herec Philip Seymour Hoffman byl nalezen mrtev před polednem místního času (kolem 18:00 SEČ) v koupelně ve svém bytě v newyorské West Village. Herce objevil scenárista David Katz, který se mu nemohl dovolat.

Šestačtyřicetiletý držitel Oscara zřejmě zemřel na předávkování drogami. Ovšem policejní vyšetřování teprve začalo.

Podívejte se na ukázku z posledního filmu Philipa Seymoura Hoffmana A Most Wanted Man. | Video: Youtube

Podle listu The New York Times vyšetřovatelé zjistili, že měl v ruce injekční stříkačku a obálku zřejmě s heroinem. "Je dost zjevné, že to bylo předávkování," řekl deníku nejmenovaný policista.

Seymour Hoffman dostal Oscara za titulní roli ve filmu Capote z roku 2005. Jméno si ovšem udělal už ve snímku Paula Thomase Andersona Hříšné noci z roku 1997. Objevil se pak například i v kultovním filmu bratří Coenů Big Lebowski.

V roce 2012 zazářil v dalším Andersonově filmu Mistr, za nějž získal cenu pro nejlepšího herce na festivalu v Benátkách a druhou nominaci na Oscara.

Podívejte se na ukázku z filmu Capote

Na Oscara za vedlejší herecký výkon byl ještě nominován v roce 2007 za úlohu agenta CIA ve snímku Soukromá válka pana Wilsona.

Seymour Hoffman měl na kontě spoustu nezávislých produkcí, stejně jako hollywoodských blockbusterů - například Mission: Impossible III. Naposledy hrál letos v druhém dílu série Hunger Games s podtitulem Vražedná pomsta.

Na lednovém festivalu Sundance byl osobně přítomen na premiérách svých posledních filmů - A Most Wanted Man od Antona Corbijna, špionážního thrilleru podle knihy Johna LeCarré a také snímku Johna Slatteryho God´s Pocket.

Za Mistra (2012) získal Seymour Hoffman oscarovou nominaci.

Má za sebou i řadu významných divadelních rolí. V roce 2001 hrál v New Yorku v Rackovi A. P. Čechova s Natalií Portman, před dvěma lety sklidil chválu za hlavní roli v dramatu Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího. Byl nominován třikrát na divadelní cenu Tony.

Kvůli své zavalité, neforemné postavě býval často obsazován do vedlejších rolí protivných, závistivých a zakomplexovaných lidí. Sám herec se ke svému vzhledu stavěl s humorem: "Já vím, že nejsem žádný hubeňour. Ale proč všichni pořád používají to slovo buclatý? Vždyť se to dá říct i jinak, ne? Co třeba vazba? Už několik let čekám na to, že mě někdo popíše alespoň jako milého."

Podívejte se, co řekl Philip Seymour Hoffman o filmu Gods Pocket na festivalu Sundance.

V roce 2010 si vyzkoušel i filmovou režii, když natočil drama Jack se chystá vyplout, ve kterém také ztvárnil hlavní roli. Hoffmanův debut měl mezi kritiky poměrně slušný ohlas. Vedle toho se dlouhodobě věnoval i divadelní režii.

V roce 2006 mluvil o tom, že po studiu na herecké škole na Newyorské univerzitě propadl alkoholu a drogám. "Jel jsem ve všem, v drogách, alkoholu. Bral jsem všechno, k čemu jsem se dostal," řekl tehdy v televizním rozhovoru. Velmi rychle ale šel na léčení. "Ve dvaadvaceti letech jsem vystřízlivěl," řekl. "Začal jsem mít panický strach o život."

V nedávných rozhovorech připustil, že loni "do toho opět spadl" poté, co se třiadvacet let drog nedotkl. Byl údajně rovněž deset dní na léčení.

Philip Seymour Hoffman se narodil 23. července 1967 v americkém Fairportu. Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo devět let, a Philip spolu se svými třemi sourozenci vyrůstal u matky, která byla aktivistkou za ženská a občanská práva.

Měl se svou partnerkou kostýmní výtvarnicí Mimi O'Donnellovou syna a dvě dcery.

Hollywood v šoku

Zármutek nad odchodem oceňovaného umělce vyjádřili zejména jeho herečtí kolegové, kteří se se šestačtyřicetiletým Hoffmanem objevili na plátně.

"Jsem naprosto v šoku a smutný z toho, že Philip Seymour Hoffman zemřel. Moc jsem si užíval, když jsme spolu hráli ve filmu Big Lebowski. Byl to skvělý kluk a tak zatraceně talentovaný, skutečný poklad," reagoval na Facebooku herec Jeff Bridges, který si s ním zahrál ve filmu Big Lebowski.

Další z hereckých kolegů Robert De Niro vyjádřil svou účast pozůstalým. "Byl tak mladý a talentovaný, dělal toho tolik a měl spoustu věcí, pro které žít. Má rodina i já vyjadřujeme svou nejhlubší lítost jeho rodině," vzkázal De Niro.

"Drahý Philipe, krásná krásná duše. Pro ty nejcitlivější z nás může být hluk už příliš. Budiž požehnáno tvé srdce," rozloučil se s kolegou na Twitteru hvězdný komik Jim Carrey. Podle herce Kevina Spaceyho je Hoffmanova smrt "nevyslovitelnou ztrátou pro film, divadlo a všechny, kdo ho znali".

Také další Hoffmanovi kolegové z Hollywoodu v reakcích zdůraznili mimořádný herecký talent držitele Oscara z roku 2006 za ztvárnění titulní role ve filmu Capote. Herečka Jennifer Lawrence, herecká partnerka v jednom z Hoffmanových posledních filmů Hunger Games, jej ocenila jako "neuvěřitelného herce". "Hrál jsi excelentního Plutarcha," vzkázala s odkazem na jméno Hoffmanovy postavy ve zmíněném snímku.

"Měla jsem velké štěstí, že jsem se poznala a pracovala s neobyčejným Philipem Seymourem Hofmannem a jsem hluboce zasažena jeho odchodem," uvedla herečka Juliane Moore, která se s ním profesně setkala například ve filmech Magnólie či Big Lebowski.

Herec a producent Kevin Costner se pozastavil nad tím, že Hoffmanova kariéra v šestačtyřiceti letech ještě zdaleka nebyla uzavřena a že byl považován za jednoho z nejžádanějších herců psychologicky náročných rolí. "Kdo ví, co všechno by ještě byl schopen udělat? Ale zanechal nám jako odkaz své dílo, a to mluví samo za sebe," uvedl Costner.

"Nemám slov. Byl příliš skvělý a my jsme příliš zdrcení," prohlásil režisér Mike Nichols, který Hoffmana vedl ve filmu i na jevišti.

 

Právě se děje

Další zprávy