Herbertova Duna se vrací. Sci-fi klasika se dočká filmu a možná i televizního seriálu

mad
22. 11. 2016 16:34
Studio Legendary zakoupilo práva k románu Franka Herberta. Podle dnes již klasické sci-fi bude natočen film a blíže neurčené televizní projekty. Kniha byla už jednou zfilmovaná, a to Davidem Lynchem v 80. letech.
Foto: Universal Pictures

Hollywoodské studio Legendary Pictures zakoupilo filmová a televizní práva ke sci-fi románu Duna, píše server The Hollywood Reporter.

Studio ve svém prohlášení oznámilo, že vznikne film, ale i "televizní projekty", které však blíže nekomentovalo.

Vědecko-fantastická klasika Franka Herberta byla zfilmována v roce 1984 Davidem Lynchem. Příběh se odehrává ve vzdálené budoucnosti na písečné planetě Arrakis, na které Paul Atreides bojuje s císařem o moc.

Kniha byla v roce 1965 okamžitým úspěchem ve sci-fi kruzích, na uznání mainstreamového publika si musela několik let počkat, připomíná článek.

Herbert napsal dalších pět pokračování a sága skončila dílem Kapitula: Duna vydaným v roce 1985. O rok později americký spisovatel zemřel.

Filmovou adaptaci prvního dílu uvedl do kin David Lynch, a to po více než 10 letech snah různých filmařů. Snímek tehdy recenzenti přijali kriticky a kasovně propadl. V USA nedokázal pokrýt svůj 40milionový rozpočet. V následujících letech však film získal kultovní status.

 

Právě se děje

Další zprávy