Hollywood na Kubě! Ale jen kvůli příteli Castra Hemingwayovi

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 5. 2014 20:56
Poprvé od roku 1959 na Kubě mohli točit američtí filmaři. Hraný dokument Papa vypráví mimo jiné o přátelství Ernesta Hemingwaye a Fidela Castra.
Ernest Hemingway a Fidel Castro na Kubě v roce 1960.
Ernest Hemingway a Fidel Castro na Kubě v roce 1960. | Foto: Profimédia

Havana - Havana povolila hollywoodské produkci natočit na kubánském území biografii spisovatele Ernesta Hemingwaye. Film s názvem Papa je tak po 45 letech prvním americkým koprodukčním snímkem vytvořeným na Kubě.

Americké ministerstvo financí filmu udělilo výjimku z obchodního embarga vůči Havaně.

Papa je prvním americkým celovečerním snímkem vzniklým na Kubě od revoluce v roce 1959, kdy se moci v zemi chopil Fidel Castro. Námětem je zejména přátelství mezi spisovatelem a mladým novinářem Dennem Bartem Petitclercem v revoluční době, kterou Kuba zažívala v padesátých letech.

Film zachycuje například scénu, kdy se oba přátelé schovávají za auty a jsou svědky přestřelky mezi Castrovými rebely a vojáky loajálními vůči tehdejšímu prezidentovi Fulgenciovi Batistovi.

Spor se Sharon Stone

Hemingwayovu čtvrtou manželku Mary Welsh původně měla hrát ve Sharon Stone, ovšem rozešla se dost ve zlém s režisérem a producentem snímku Bobem Yarim. Dokonce jej zažalovala o půl milionu dolarů, protože ji prý nutil k falšování cestovních dokladů do komunistické země. Yari naopak tvrdí, že slavná herečka porušila smlouvu.

Režisér a producent Bob Yari, který se narodil jako Babar Yaghoubzadeh v Íránu, uspěl zatím zejména díky oscarovému snímku Paula Haggise Crash (2004) a Iluzionistovi (2006). Oba snímky produkoval.

Na Kubě dostal jeho štáb možnost točit v Hemingwayově domě v San Franciscu de Paula na předměstí Havany. Dobovou kulisu samozřejmě dotvořila i současná metropole komunistického skanzenu, kde lze stále najít klasická americká auta z padesátých let.

“Nemělo smysl se snažit v jiné zemi replikovat věci, které na Kubě existují. Pořád tu stojí vila Finca Vigía, kde Hemingway žil, pořád tu parkuje loď, se kterou jezdíval na ryby,” řekl Bob Yari v rozhovoru pro agenturu AP.

Hraný dokument

Hemingway žil na Kubě v letech 1939 až 1960 a napsal zde i slavnou novelu Stařec a moře. Název filmu je odkazem na jeho přezdívku. Americký snímek čerpá námět zejména z autobiografie Petitclerca, který slavného nositele Nobelovy ceny za literaturu obdivoval a dokonce ho vnímal i jako otcovskou figuru.

Hemingwaye ve filmu představuje Adrian Sparks, který postavu spisovatele ztvárňuje desátým rokem v divadelním představení. Petitclerca hraje americký herec Giovanni Ribisi. Jednu z epizodních rolí dostala také Hemingwayova vnučka, herečka Mariel.

"Věřím, že se mi Hemingwaye podařilo vystihnout. Stál jsem přece přesně na tom samém čtverečním metru země, kde stál on, s jeho psacím strojem přede sebou," řekl.

Ve společné koprodukci Kuby, USA a Kanady se natáčelo od března do prvního květnového víkendu a do kin bude uveden pravděpodobně příští rok. Pro licenční účely je film označen jako dokument; týdeník The Hollywood Reporter považuje za nepravděpodobné, že by na Kubě mohl vzniknout typicky hollywoodský velkofilm.

 

Právě se děje

Další zprávy