Helena Třeštíková si jede pro evropského Oscara

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 12. 2008 16:30
V Kodani na pódium vystoupí i shooting star Geislerová
Dokumentaristka Helena Třeštíková
Dokumentaristka Helena Třeštíková | Foto: Ondřej Besperát

Praha -  Jeden bod sobotního předávání evropských filmových cen v Kodani je jistý.

V sobotu večer vystoupí na pódium dokumentaristka Helena Třeštíková, aby tu převzala nejprestižnější evropské ocenění, Evropskou filmovou cenu za svůj film René.

Ví už Třeštíková, jaký projev při zahájení přednese? "Producenti mě ujistili, že jen krátké řeči jsou na takovém ceremoniálu vítané, a tak o světovém míru asi mluvit nebudu," směje se režisérka, která aktuálně řeší spíš "typicky ženský problém" - co na sebe.

Třeštíková jede převzít cenu spolu s producenty filmu Kateřinou Černou a Pavlem Strnadem, do Kodaně ale míří i další Češi.

Herečka Anna Geislerová tu jako minulá evropská Shooting star předá jednu z cen, v hledišti zasedne mimo jiné umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová.

Helena Třeštíková: René
Helena Třeštíková: René | Foto: Aktuálně.cz

"Evropská cena je pro mě osobně metou, která se těžko dá překonat," říká Třeštíková v reakci na své vítězství. "Ale na druhou stranu víme, že v cenách to není. Ta meta je ohlas diváků a pocit, že mé filmy mají nějaký smysl, přispívají  ke kultivaci filmových diváků, k  hledání nových výrazových možností dokumentu."

Český dokument díky vítězství nalézá další důkaz své kvality a vlny zájmu. V oblasti hraného filmu - který se bude vyhlašovat až v sobotu - ale Češi do nominací "už tradičně" nepronikli.

Evropská filmová akademie upřednostnila snímky známé z proslulých festivalů.

Největšími favority co do počtu nominací (pět) jsou dva italské snímky premiérované a oceněné v Cannes - mafiánská Gomorra a politický Il Divo.

Se čtyřmi nominacemi je následuje dvojice Valčík s Bašírem a Sirotčinec. Po dvou nominacích mají Mezi zdmi, Happy-Go-Lucky, Sedmé nebe, Hunger, Lemon Tree a Pokání.

Foto: kv iff

Třeštíková může v publiku zasednout mimo jiné s hercem Jamesem McAvoyem, který je nominován v herecké kategorii za Pokání, s izraelským režisérem Ari Folmanem nominovaným za Valčík s Bašírem či s Kristin Scott Thomasovou nominovanou za film I've Loved You So Long.

Slavná jména jsou i mezi předávači cen. Na pódium v této roli vstoupí mimo jiné Marianne Faithfull, Julia Jentsch či Mads Mikkelsen.

Kromě Geislerové budou mezi předávajícími i další minulé Shooting Stars - například Rumunka Anamaria Marinca z loňského vítězného snímku 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny či Makedonka Labina Mitevská, známá i z českých Samotářů.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastní 1400 hostů. Průvodcem večera bude dánská televizní hvězda Mikael Bertelsen.

Mezi hosty budou i dánský korunní princ Frederik a slavné tváře evropského filmu - známá bondovská šéfka M Judi Dench či režisér Lars von Trier.

Evropské filmové ceny uděluje Evropská filmová akademie složená z 1850 filmařů a filmových odborníků z celé Evropy. Jejím současným prezidentem je slavný německý režisér Wim Wenders. Letošní ročník je jednadvacátý.

 

Právě se děje

Další zprávy