HBO potřebuje ušetřit 3,5 miliardy dolarů. Ruší drahý seriál Westworld

Kultura AP, Kultura
5. 11. 2022 15:03
Kvůli vysokým nákladům, klesající sledovanosti a celkovému přehodnocení programu v době úspor HBO ruší jeden ze svých největších hitů Westworld. Sci-fi seriál v minulosti získal prestižní ceny Emmy. Jeho zrušení oznámila americká televize necelé tři měsíce poté, co v srpnu uvedla zatím poslední epizodu čtvrté řady.
Poslední čtvrtou řadu Westworldu uvedla HBO letos. | Video: HBO

V dystopickém dramatu účinkovali herci Evan Rachel Woodová, Ed Harris nebo Jeffrey Wright, připomíná agentura AP. Devětačtyřicetiletá Angličanka zimbabwského původu Thandie Newtonová za roli Maeve převzala Emmy pro nejlepší výkon ve vedlejší roli. Seriál byl na sošku nominovaný více než padesátkrát, uspěl devětkrát.

HBO nyní poděkovala tvůrcům Jonathanu Nolanovi a Lise Joyové za to, že "vzali diváky na odyseu plnou zákrut a každým krokem zvyšovali laťku". Štáb i herci byli "neuvěřitelně talentovaní", dodala televize. Autor série Nolan minulý měsíc vyslovil přání, aby Westworld pokračoval pátou a šestou řadou, které by příběh započatý v roce 2016 dovyprávěly.

Když měl Westworld premiéru, přinesl HBO nejvyšší sledovanost od první řady detektivního Temného případu v roce 2014. Postupně ale zájem diváků klesl ze 12 milionů až na letošní zhruba čtyři miliony. Čím dál víc tak bylo vidět i na vysoké náklady, kdy jen první řada Westworldu stála 100 milionů dolarů a ta letošní už okolo 160 milionů. "Náklady jsou šílené. Ale HBO je prostě taková, nedělá kompromisy," přiznával producent J. J. Abrams.

Jak upozorňuje časopis The Hollywood Reporter, s těmito čísly se Westworld pro HBO přestal vyplácet. Její největší letošní hit, fantasy Rod draka, mělo rozpočet kolem 125 milionů dolarů, avšak oslovilo 30 milionů lidí. HBO navíc po spojení s firmou Warner Bros. Discovery a pod vedením nového šéfa Davida Zaslava "přehodnocuje programové priority", jak uvedla. Společnost už dříve oznámila, že kvůli úsporám přestane natáčet seriály a filmy na lokálních trzích jako v Česku a na Slovensku.

Po fúzi s Discovery musí Warner Bros. škrtat, aby umořila dluhy. Zaslav slíbil akcionářům úsporu až 3,5 miliardy dolarů v průběhu dalších tří let. Minulý měsíc zrušil 125 pracovních míst, v září propustil 100 lidí a v srpnu dalších 70. Už před dvěma lety se společnost zbavila 650 zaměstnanců.

Westworld byl inspirován stejnojmenným filmem Michaela Crichtona z roku 1973. Zprvu se odehrával ve westernově laděném zábavním parku, kde si hosté s pomocí androidů mohou naplnit fantazie a sny. Roboty, nerozeznatelné od lidí, směli beztrestně zneužívat k otročení, sexu nebo násilí. Návštěvníci, většinou bohatí a znudění zaměstnanci korporací, ale nebyli jedinými utlačovateli androidů.

Později tvůrci příběh rozehráli v širší konflikt mezi umělou inteligencí a lidmi. "Jde o souboj dvou principů. Víry v potřebu rozmetat současný svět na kousky a snahy jej naopak udržet pohromadě," konstatovalo v recenzi Aktuálně.cz.

Podle něj seriál šikovně zúročil dosavadní historii žánru sci-fi a za tradičního potěžkávání otázek jako "co nás dělá lidmi" vykreslil roboty coby bytosti se vzpomínkami a emocemi, kterým zařazení do Westworldu působí bolest.

"Bylo nám ctí, že jsme o budoucnosti vědomí - lidského i jiného - mohli vyprávět v tom krátkém čase, než nám to umělá inteligence jednou provždy zakáže," zažertoval v pátek Jonathan Nolan. Šestačtyřicetiletý autor seriálu je bratrem známějšího režiséra Christophera Nolana, s nímž pracoval na filmech Temný rytíř nebo sci-fi Interstellar.

Autoři Westworldu, manželé Jonathan Nolan s Lisou Joyovou, mezitím spolupracují dál. Roku 2019 podepsali smlouvu s konkurenční videotékou Amazon Prime Video, jež nedávno uvedla jimi produkovanou novou sérii nazvanou Médium v hlavní roli s Chloë Grace Moretzovou. Momentálně také Nolan s Joyovou připravují adaptaci populární počítačové hry Fallout.

 

Právě se děje

Další zprávy