HBO oznámila pokračování Rodu draka, seriál už vidělo 20 milionů Američanů

Kultura Kultura, Variety.com
26. 8. 2022 18:34
Necelý týden poté, co měl premiéru, stanice HBO objednala druhou řadu fantasy seriálu Rod draka. Ten se odehrává ve světě Hry o trůny a vznikl na motivy knih spisovatele George R. R. Martina. První epizodu uplynulou neděli vidělo 9,9 milionu Američanů v televizi a na platformě HBO Max, což představuje nejvyšší sledovanost jakékoliv nové série v historii firmy.
Na snímku z Rodu draka je Milly Alcocková jako mladá Rhaenyra.
Na snímku z Rodu draka je Milly Alcocková jako mladá Rhaenyra. | Foto: HBO

V průběhu pracovního týdne si Rod draka pustilo ještě jednou tolik lidí, v pátek už HBO uvádělo celkovou sledovanost přes 20 milionů lidí v USA, uvedl server Variety.com. Že sága bude pokračovat, televize oznámila v pátek odpoledne.

"Jsme nesmírně hrdí na to, co tým Rodu draka dokázal s první řadou," říká Francesca Orsiová, výkonná viceprezidentka programu HBO. Podle ní štáb předčil všechna očekávání a vytvořil neopominutelné dílo. "Velmi se těšíme na natáčení druhé řady epické ságy rodu Targaryenů," dodává Orsiová.

Spisovatel George R. R. Martin na projektu spolupracoval s showrunnery Ryanem Condalem a Miguelem Sapochnikem. Jedna epizoda má rozpočet okolo 20 milionů dolarů, v přepočtu skoro půl miliardy korun. Čeští diváci mohou Rod draka sledovat s titulky v placené videotéce HBO Max.

Novinka se odehrává zhruba 170 let před událostmi z Hry o trůny, premiéru teď měla tři roky po konci původního seriálu. Na webu Rottentomatoes.com, jenž shromažďuje recenze z angloamerického světa, má zatím Rod draka průměrné skóre 83 procent od kritiků a 86 procent od diváků. "Dělá vše pro to, aby opět vyvolal ducha Hry o trůny. Start je slibný, draků není nedostatek, byť zatím chybí ona potřebná magická jiskra, která dělí solidní díla od výjimečných," napsal na Aktuálně.cz kritik Tomáš Stejskal.

Fakt, že diváci o seriál projevili zájem, je důležitý také pro mateřskou firmu Warner Bros. Discovery. Ta vznikla letos v dubnu spojením konglomerátů WarnerMedia a Discovery. V důsledku fúze vyžadující úspory HBO oznámila, že přestane natáčet původní seriály a filmy v některých zemích včetně Česka a Slovenska, a rozhodla se neuvést již natočený superhrdinský film Batgirl v přepočtu za dvě miliardy korun.

Warner Bros. Discovery kvůli nízkému zájmu zároveň ukončila provoz placené videotéky CNN+ krátce poté, co ji spustila. Minulý týden společnost propustila okolo 70 zaměstnanců HBO Max a další mají následovat, informoval deník Wall Street Journal. Nejnověji web Deadline.com napsal o propuštění 29 dalších pracovníků evropské pobočky.

To vše se děje v době, kdy se HBO na trhu přetahuje o předplatitele s konkurenty jako Netflix, Disney+ nebo Amazon Prime Video.

Další epizody Rodu draka budou mít premiéru vždy každý týden až do 23. října. Od září chce o pozornost fanoušků usilovat konkurenční služba Amazon Prime Video s fantasy seriálem Pán prstenů: Prsteny moci.

HBO momentálně pracuje na minimálně sedmi dalších projektech ze světa Hry o trůny, z nichž alespoň tři budou animované, napsal v pátek časopis Hollywood Reporter.

První epizoda Rodu draka je na HBO Max s českým dabingem i titulky. | Video: HBO Max
 

Právě se děje

Další zprávy