HBO letos uvede nové řady Příběhu služebnice či Terapie. Odvysílá i film podle Bradburyho

Hana Slívová Hana Slívová
7. 3. 2018 8:58
Americká HBO uvádí každý rok čtyři až pět nových filmů. Dva z nich, životopisný snímek Paterno o trenérovi rugby, jenž byl zapletený do kauzy zneužívání chlapců, a dystopický Fahrenheit 451 podle stejnojmenné slavné knihy Raye Bradburyho, uvidí letos i české publikum. Stejně jako nové řady několika oblíbených seriálů.
Herec Michael Shannon ve snímku Fahrenheit 451 podle podle slavné knihy Raye Bradburyho.
Herec Michael Shannon ve snímku Fahrenheit 451 podle podle slavné knihy Raye Bradburyho. | Foto: Michael Gibson

Už nyní jsou v rámci festivalu Jeden svět k vidění dva tuzemské dokumenty.

Snímek Jana Geberta Až přijde válka, který už zhlédlo publikum Berlinale a v České republice půjde na HBO i v kinech na podzim, vypráví o slovenské paramilitární jednotce a jejím vedoucím, ctižádostivém Petrovi.

Ve filmu Nic jako dřív Lukáš Kokeš a Klára Tasovská sledují osudy čtyř devatenáctiletých lidí z pohraničí, jejichž bezstarostnost kalí vědomí brzkého skoku do světa dospělých.

"Všechny příběhy jsme nechali otevřené, přestože ke všem existují konce. Všichni hrdinové se ještě během natáčení posunuli, v jistém smyslu se jim podařilo trochu se vymanit z tamního koloběhu, ale my se nakonec rozhodli to neukázat, protože naše téma bylo jiné. Chtěli jsme v jejich životech najít zlomový moment, vědomé přijetí zodpovědnosti, po kterém člověk zjistí, že odteď nebude nic jako dřív," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz Klára Tasovská.

K filmu skládal hudbu producent a klavírista Ondřej Holý alias dné, který loni uspěl ve všech tuzemských hudebních cenách. Soundtrack vyjde na vinylu, křtít se bude v době distribuční premiéry 22. března.

Na podzim letošního roku přijde HBO s třetí řadou seriálu Terapie režiséra Petra Zelenky s Karlem Rodenem v hlavní roli. Do jeho terapeutické ordinace si během šestatřiceti epizod najde cestu řada nových pacientů, jména nových herců však televize prozatím neprozradila.

Koncem dubna si na své přijdou fanoušci dystopického seriálu Příběh služebnice. Druhá série se opět odehrává v totalitě zvané Gileád a podle producentů vysvětlí, jak se tento svět zrodil z někdejších Spojených států. Ukáže také novou lokaci označovanou jako kolonie. Děj se již nebude držet knižní předlohy Margaret Atwoodové, ta však u projektu zůstává jako konzultantka.

Jen tři dny předtím, 23. dubna, bude mít premiéru první díl druhé řady sci-fi westernového seriálu Westworld. Hereckou baterii v seriálu inspirovaném stejnojmenným filmem z roku 1973 posílí nizozemská herečka Katja Herbersová, Švéd Gustaf Skarsgård nebo Libanonec Fares Fares, jenž se objevil ve filmu ze světa Hvězdných válek Rogue One: Star Wars Story. 

8. dubna bude mít na HBO premiéru životopisný film Paterno, který vypráví příběh špičkového trenéra rugby Josepha V. Paterna. Trenér podle soudu věděl o tom, že jeho kolega Jerry Sandusky zneužívá malé chlapce, ale neinformoval  policii. Paterna si zahraje sedmasedmdesátiletá americká hvězda Al Pacino.

V druhé polovině května pak přijde řada na druhou filmovou premiéru, dystopickou adaptaci knihy Raye Bradburyho Fahrenheit 451 v režii Američana Ramina Bahraniho. Poselství je jasné: budoucnost se musí obejít bez knih a informací, všechny vědomosti je třeba zničit. Tedy alespoň do té doby, než hlavní hrdina, kterého hraje Michael B. Jordan, potká někoho, kdo mu to zkusí rozmluvit.

Několik epizod už za sebou má seriál pojmenovaný Tady a teď. Zazní v něm, že "rodina je velký pokus", což dokáže příběh multikulturní portlandské rodiny se třemi adoptovanými dětmi. Natočil ho Alan Ball, jenž pracoval například na seriálu Odpočívej v pokoji (Six Feet Under). 

Letošní novinky na HBO

  • České dokumenty Až přijde válka a Nic jako dřív
  • Pokračování seriálů Příběh služebnice, Westworld a Terapie
  • Nové seriály Tady a teď, Barry a Trust
  • Nové filmy Paterno a Fahrenheit 451

Jako o černé komedii mluví HBO o dalším březnovém seriálu Barry, který vymyslela dvojice autorů Bill Hader - Alec Berg. Ti jsou v zábavních formátech kovaní, prvně jmenovaný pracoval na show Saturday Night Live, Berg zase stojí za sitcomem Seinfeld. Barry je sériový zabiják, jednoho dne se ale rozhodne, že by se rád stal hercem. 

Seriálového zpracování se dočkalo i téma únosu dědice ropného impéria, o němž natočil snímek Všechny prachy světa Ridley Scott. Sérii s názvem Trust budou moci čeští diváci sledovat od konce března, tři díly z deseti režíroval Danny Boyle.

 

Právě se děje

Další zprávy