Havlovský film pomáhá Švejnarovi. Trefuje se do Klause

Petr Holub
1. 2. 2008 11:49
Je politika vhodným marketingem na prodej umění?
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Názor - Nikde na světě se zatím nestalo, že se prezident chystá obhájit funkci a jeho předchůdce zároveň nechá promítat film, kde ho zesměšní. Stalo se v České republice.

Předposledního ledna proběhla slavnostní premiéra dokumentu Občan Havel. Film stylizuje jako hlavní zápornou postavu Václava Klause a snaží se ho zachytit v ponižujících situacích.

A 8. února 2008 se koná první prezidentská volba, při níž Václav Klaus bude obhajovat post proti Janu Švejnarovi. Zatím není odzkoušeno, jestli může takový útok ovlivnit volbu prezidenta, kde rozhoduje 281 zákonodárců v tajné volbě.

Těžké roky s Klausem

Účelem dokumentu je popsat svět, jak ho v letech svého českého prezidentství prožíval hrdina Václav Havel a jeho okolí. V závěru tak končí logicky Havlovou apoteózou.

Je obdivován světovými státníky na pražském summitu NATO. Potom ještě před hudební kulisou z Prodané nevěsty vzpomíná s představitelkou Mařenky Gabrielou Beňačkovou, jak operu sledoval v televizi v heřmanické věznici a jak mu to tehdy pomáhalo přežít.

Do té doby film stojí na mytologii Havlova prezidentského fungování. Klaus je od začátku záporný, avšak ve funkci premiéra silnější než prezident. Havel se mu ovšem vysmívá kvůli jeho nekulturnosti a upozorňuje, že se stal premiérem jen díky tomu, že dokázal vyjít vstříc většinové maloměstské mentalitě voličů.

Snášet soužití s Klausem Havlovi usnadňují zahraniční kamarádi, kteří neváhají v Praze koncertovat: nejdříve kolega prezident Bill Clinton, pak ještě Rolling Stones.

Čtěte recenzi na film Očan Havel

Foto: Aktuálně.cz
Vladimír Just: Umění portrétu aneb Empatické bourání ikony

Havlovi naštěstí přijde na pomoc Josef Lux a především Miloš Zeman, který se dokonce nechal natočit při vyjednávání o vládě po volbách 1996. "Ukažte mu, že vy jste prezident," navádí Havla proti Klausovi.

Spojencem i Švejnar

Znovunalezená odvaha se projeví na počátku roku 1997, když Havel s přáteli v lánské vile Amálii kritizuje Klausovu národohospodářskou politiku, která přivedla zemi do recese. "Je to trest za pýchu, že si mysleli, že mají klíč k blahobytu," odsuzuje ODS.

Zavést trh a pak nechat věci jít samospádem se přece musí vymstít. V kruhu přátel zamyšleně přikyvuje i elitní ekonom Jan Švejnar.

Lidé, kteří se velkou měrou podíleli na vzniku dokumentu - zleva: Vladimír Hanzel, Anna Freimanová (bývalí tajemníci prezidenta Havla), Ivo Mathé (bývalý kancléř) a Ladislav Špaček (bývalý tiskový mluvčí prezidenta).
Lidé, kteří se velkou měrou podíleli na vzniku dokumentu - zleva: Vladimír Hanzel, Anna Freimanová (bývalí tajemníci prezidenta Havla), Ivo Mathé (bývalý kancléř) a Ladislav Špaček (bývalý tiskový mluvčí prezidenta). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
SPECIÁL: Občan Havel s prezidentskou volbou v zádech

Konflikt Havel vyhraje, když poníží Klause svou rudolfínskou řečí. "Pád vlády je běžná záležitost, žádná antická tragédie," triumfuje nad odstupujícím premiérem při projevu pro obě parlamentní komory. Klaus se zmohl jen na to, že netleskal.

Hlavním nepřítelem při druhé prezidentské volbě se stali Sládkovi republikáni, kteří Havla v projevech nešetřili, a označili ho dokonce za ničitele národa. Naštěstí tenkrát ještě pomohl Zeman v roli šéfa sněmovny, když Jana Vika důsledně tituloval "předsedou posraneckého klubu republikánů".

Druhý boj, opět vítězný

Havlovi nastal ještě těžší boj, když se Zeman spojil s Klausem při opoziční smlouvě. Projevilo se to, když vláda ČSSD spolu s ODS dosadila nového šéfa ČT Jiřího Hodače.

Vzbouření redaktoři obsadili televizi a žádali podporu. "Nemohu být neutrální mezi zlem a dobrem," řekl Havel a v projevu označil snahu vládních stran kontrolovat televizi za paralelu k únoru 1948.

V dokumentu se pak objevuje Klaus, který tříská do pultu ve sněmovně. "Kdo podporuje porušování zákonů, nemá v politice co dělat, byť je to hlava státu," říká stejně rozčilený Zeman.

I tento konflikt končí úspěchem. Havel s blízkými slaví porážku ODS ve volbách roku 2002. Odmítá Klause pověřit sestavením vlády a dává přednost Vladimíru Špidlovi z ČSSD.

Přitom se posmívá dlouholetému místopředsedovi sněmovny KDU-ČSL Janu Kasalovi, který chtěl tehdy obnovit pravicovou koalici s ODS. "Nevyšlo ti to, Kasale," říká prezident.

Nejvzácnějšími hosty letošní konference jsou ženy: zde vedle Václava Havla Madeleine Albrightová (vlevo) a generální guvernérka Kanady Michaëlle Jean (vpravo).
Nejvzácnějšími hosty letošní konference jsou ženy: zde vedle Václava Havla Madeleine Albrightová (vlevo) a generální guvernérka Kanady Michaëlle Jean (vpravo). | Foto: Ondřej Besperát

A pak už je sláva summitu NATO, kde Havel nejdříve odsuzuje přísná policejní opatření, a pak se setkává s Georgem Bushem.

S válečnickým prezidentem ovšem není tak důvěrný jako s Billem Clintonem. Když má možnost, raději se dá do řeči s Jacquesem Chiracem. Trpí mu i to, že flirtuje s manželkou Dagmar.

Politika jako marketing

Populární film sponzorovaný televizí Nova může pomoci Švejnarovi proti Klausovi. Naopak je jisté, že zásahem do boje o prezidentské křesla na popularitě ještě získá.

V příštích týdnech se ukáže, které z následujících tvrzení má spíše pravdu: buď umělci svými díly stále ještě zasahují do politiky, anebo se politika stává vhodným marketingem na prodej umění.

 

Právě se děje

Další zprávy