Havel se rozloučil s Pavlem Kouteckým

ČTK, Hej
28. 4. 2006 15:31
Praha - S tragicky zesnulým Pavlem Kouteckým se rozloučil Václav Havel i dokumentaristovi kolegové.

"Měl takový dar, že filmovaný objekt zcela zapomněl na to, že je tam kamera," řekl o Kouteckém v pátek ve své krátké řeči Havel v téměř zaplněné síni strašnického krematoria.

Koutecký už 14 let pracoval na časosběrném dokumentu o bývalém českém prezidentovi a podle Havla měl neomylnou schopnost odhadnout, kdy se v "prezidentské kuchyni" bude odehrávat něco zajímavého. Když mu již natáčení naopak připadalo nezajímavé, dával kameramanovi baterkou signál, ať skončí. "Snad nyní někdo rozsvítil baterku a skončil život tohoto skvělého člověka," dodal Havel.

Na otázku, co bude s natočeným materiálem, odpověděla Kouteckého nejbližší spolupracovnice Jarmila Poláková z asociace Film a sociologie: "Určitě to dokončíme. Teď jsme ve stadiu rozhodování, jakým směrem se vydat, a zařizujeme úřední věci."

Devětačtyřicetiletý Koutecký spadl z rozestavěného mrakodrapu v Praze na Pankráci při natáčení filmu. Policisté se nyní snaží získat záběry z rozbité kamery

"Měl schopnost vidět to, co jiní lidé nespatřili," řekl písničkář Jan Burian, který s Kouteckým dlouhodobě spolupracoval. "Byl se svou kamerou svědkem i těch nejintimnějších okamžiků, ale nedokázal by jediný záběr zneužít. Dokázal vypnout kameru v okamžicích, kdy by jiní teprve začínali točit."

Rozloučit se s Kouteckým přišli také mnozí dokumentaristé: Helena Třeštíková, Olga Sommerová nebo Jan Špáta. Smutečními hosty byli režiséři Václav Marhoul a Saša Gedeon, senátor Karel Schwarzenberg a prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška.

Kromě Havla přišli také další aktéři Kouteckého filmů natáčených časosběrným způsobem, například bývalý politik Jan Ruml a herec Kryštof Rímský. Životní osudy těchto aktérů sametové revoluce Koutecký sledoval a natáčel řadu let.

Okolnostmi Kouteckého úmrtí se zabývá policie. Případ začala vyšetřovat jako trestný čin ublížení na zdraví s následkem smrti. Koutecký byl zřejmě v objektu pankráckého mrakodrapu bez povolení a natáčel tam film o člověku, který po takových budovách leze. Zatím není jasné, kdy přesně Koutecký z mrakodrapu spadl.     

 

Právě se děje

Další zprávy