Havel jede do Hradiště. Podívá se, co dělal

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 7. 2007 12:25
LFŠ zahájí pavoučí žena a zakončí faun

Praha - V Uherském Hradišti začíná v sobotu už 33. ročník Letní filmové školy. Ředitel přehlídky Jiří Králík letos počítá se čtyřmi tisícovkami účastníků, kteří by měli shlédnout přes dvě stovky filmů. V letošních programových cyklech se škola zaměří na filmy o stáří, filmy z Brazílie a Kavkazu.

ČTĚTE VÍCE: Podrobněji o programu LFŠ

Lákadlem je sekce Český underground, která na LFŠ snad konečně přitáhne Václava Havla, kterého Jiří Králík sliboval i loni. Exprezident by měl do Hradiště přijet o prvním víkendu. V jeho programu je návštěva koncertu Plastic People of the Universe, setkání s režisérem Andrejem Krobem a především shlédnutí dvou dokumentárních filmů zasvěcených jeho osobě.

Plakát k filmu Once
Plakát k filmu Once | Foto: Aktuálně.cz

Krom Krobova snímku Občan Václav Havel jede na dovolenou to bude především unikátní Občan V.H. - časosběrný projekt, který po tragicky zesnulém Pavlu Kouteckém dokončil dokumentarista Míra Janek. Organizátoři chystají jen pracovní projekci, který by do kin měl přijít příští rok.

ČTĚTE VÍCE: O projektu Občan V.H.

Dříve než v běžných kinech tu diváci shlédnou i snímek Once s Glenem Hansardem, Mallickův snímek Nový svět, který AČFK zakoupila do Projektu 100 či fantaskní tříoscarový Faunův labyrint.

ČTĚTE VÍCE: O filmu ONCE

Festival v sobotu zahájí film Polibek pavoučí ženy brazilského režiséra Hectora Babenca, který tu převezme cenu AČFK za osobní přínos světové kinematografii. Žhavé brazilské rytmy ovládnou nejen sekci, ale i doprovodný program.

Faunův labyrint
Faunův labyrint | Foto: Febiofest

V Uherském Hradišti vystoupí hned několik brazilských hudebních uskupení, proběhne tu prý i malý pouliční karneval. Třeba se ho zúčastní i brazilský indiánský náčelník Ailton Krenak; třeba si tu střihne taneček i s významným lingvistou Davidem Crystalem, který se na LFŠ chystá. Česká hudební scéna kontruje temněji - s Psími vojáky, DG 307 a zmíněnými Plastiky.

LFŠ uvede také mimopražskou premiéru Kinoautomatu. Den před světovou premiérou tu budou k vidění i očekávaní Simpsonovi ve filmu. Přehlídka nabídne  i 60 krátkých filmů, které nejrůznější světoví režiséři vytvořili u příležitosti nedávného celosvětového koncertu Live Earth.

V rámci ozvěn karlovarského festivalu tu budou k vidění snímky ze sekce Nový Hollywood, zástupce z hlavní festivalové soutěže i vítězný snímek z Cannes, rumunský film 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny.

Školu v sobotu 28. července zakončí projekce Faunova labyrintu a předání ceny AČFK gruzínskému režiséru Eldaru Šengelajovi. Vytrvalci se s Hradištěm mohou rozloučit až v neděli večer s Wendersovým Paříž, Texas.

 

Právě se děje

Další zprávy