Havel, Hanč, Vrbata a další. Prohlédněte si české filmy, na které přispěje stát

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 12. 2018 9:00
Osm připravovaných celovečerních českých filmů včera podpořil Státní fond kinematografie. Jeho rada se rozhodovala mezi 22 uchazeči, mezi osm vybraných rozdělí 64 milionů korun. "Nejlépe připraveny byly projekty, které byly podpořeny již v předchozích fázích vývoje, případně ty, které se do výzvy na výrobu hlásily opakovaně," konstatoval předseda rady Petr Vítek. Projděte si oceněné snímky.
Bohdan Sláma na archivním snímku z roku 2010.
Bohdan Sláma na archivním snímku z roku 2010. | Foto: Libor Fojtík

Krajina ve stínu

Režie: Bohdan Sláma
Výše podpory od Státního fondu kinematografie: 11 milionů korun

Rada podpořila také nový projekt Bohdana Slámy nazvaný Krajina ve stínu. Čerpá ze skutečných událostí, které se udály v česko-rakouské pohraniční oblasti Vitorazska za druhé světové války a po ní.

Hlavní hrdinku Marii Veberovou manžel z ekonomických důvodů během nacistické okupace přihlásí k německé národnosti, přestože Marie to odmítá. V jinak klidné vesnici po válce dojde k lynči, který končí vraždou desítky osob. Obětí je také Mariin manžel. Hrdinka je se zbytkem rodiny a tisíci dalšími obyvateli donucena odejít za hranice a několik měsíců živoří v lese. Po čase se odhodlá k návratu do vesnice, ale s nástupem komunistů k moci události opět nabírají na spádu. Scénář k filmu napsal Ivan Arsenjev.

 

Právě se děje

Další zprávy