Havel, Hanč, Vrbata a další. Prohlédněte si české filmy, na které přispěje stát

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 12. 2018 9:00
Osm připravovaných celovečerních českých filmů včera podpořil Státní fond kinematografie. Jeho rada se rozhodovala mezi 22 uchazeči, mezi osm vybraných rozdělí 64 milionů korun. "Nejlépe připraveny byly projekty, které byly podpořeny již v předchozích fázích vývoje, případně ty, které se do výzvy na výrobu hlásily opakovaně," konstatoval předseda rady Petr Vítek. Projděte si oceněné snímky.
Režisér Slávek Horák na snímku z roku 2015.
Režisér Slávek Horák na snímku z roku 2015. | Foto: ČTK

Havel

Režie: Slávek Horák
Výše podpory od Státního fondu kinematografie: 14,5 milionu korun

Nejvyšší hodnocení dostal životopisný film Havel třiačtyřicetiletého scenáristy a režiséra Slávka Horáka, autora snímku Domácí péče. Fond mu přidělil 14,5 milionu korun.

Připravovaný film zachytí události v životě Václava Havla od roku 1968, kdy byl mladým úspěšným dramatikem, přes vpád vojsk Varšavské smlouvy až po období, kdy se coby zakázaný autor stáhl do ústraní na chalupu u Trutnova.

Film se bude zabývat vztahem budoucího prezidenta s jeho první manželkou Olgou a také sledovat Havlův souboj s tehdejším vládnoucím režimem až k událostem roku 1989, včetně měnícího se vztahu k ikoně pražského jara Alexandru Dubčekovi.

 

Právě se děje

Další zprávy