Havel a Neckář předají nové ceny české filmové kritiky

Kamil Fila ČTK Kamil Fila, ČTK
13. 1. 2011 8:24
Moderátorem ceremoniálu v Arše bude Petr Nárožný
Foto: Bontonfilm

Praha - Petr Nárožný bude průvodcem večera, na němž budou ve čtvrtek v pražském Divadle Archa poprvé vyhlášeny Ceny české filmové kritiky, jimiž domácí filmoví novináři a publicisté ocení nejlepší kinematografické počiny. Ocenění za rok 2010 předají významné osobnosti filmu.

Cenu za scénář přislíbil například předat exprezident Václav Havel, který koncem března představí v kinech svůj celovečerní debut Odcházení. Ocenění za nejlepší dokument předá dokumentaristka Drahomíra Vihanová, cenu za režii uvede filmový a televizní režisér Petr Weigl. Kameramanům pogratuluje Ivan Šlapeta a ocenění za nejlepší původní hudbu vyhlásí dirigent Mario Klemens.

Čtěte také:
Nominacím na nové ceny filmové kritiky kralují Pouta
Čeští filmoví kritici založili své vlastní ceny
České filmy jsou jako Kuky: vrací se na stejné místo
Pane Vachlere, vážně je podoba Českých lvů udržitelná?

Herecké výkony kolegů v hlavní a vedlejší mužské roli odmění Jiřina Bohdalová a Lenka Vlasáková, herečkám naopak předají ceny Miroslav Krobot a Ivan Trojan.

Ondřej Malý v hlavní roli filmu Pouta
Ondřej Malý v hlavní roli filmu Pouta | Foto: Kultura

Vítěze v kategorii Objev roku vyhlásí spolu se zástupcem RWE zpěvák Václav Neckář, který před více než čtyřiceti lety patřil díky Ostře sledovaným vlakům k největším objevům domácí kinematografie. Cenu pro nejlepší film roku 2010 předá producentovi vítězného filmová publicistka a dlouholetá umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová.

„Snažili jsme se vybrat takové moderátory a předávající, aby ocenění měli radost, že přebírají ceny právě od nich," říká jeden ze dvou scenáristů večera Tomáš Baldýnský. K plánovanému scénáři dodává, že se nesnažili vytvořit přímou protiváhu velmi rozjuchaným Českým lvům, ale jednoduše jim šlo o to, aby měl večer důstojný průběh a šlo o poctu nominovaným filmům.

Na scénáři prý bylo nejdůležitější vytvořit dokonalý jízdní řád, aby na pódiu vše odsýpalo a nevznikaly prostoje, ale ani se ceny neudílely příliš rychle. V rámci večera prý dojde i k několika malým „vybočením", která by ovšem neměla být jen pustou exhibicí, jako tomu bývá na Lvech.

Foto: Falcon

Ceny filmových kritiků byly dosud v Česku na druhé koleji a tvořily jen doplněk na ceremoniálu Českého lva, případně  udílení cen Kristián na Febiofestu. Z aktivity České filmové komory tak vzešla iniciativa oslovit české publicisty zabývající se soustavně zdejší kinematografií, aby utvořili samostatné sdružení a udělovali ceny po vzoru zahraničních cechů.

Jedním z impulzů pro založení Cen české filmové kritiky byla právě tristní podoba posledních ročníků Českých lvů. Vypadalo to, jako by se hlasující akademici (filmoví a televizní profesionálové) vůbec nedívali na filmy svých kolegů a mechanicky udělovali ceny jen určitému typu filmů a vždy velmi omezenému počtu snímlů - a to způsobem, který nebylo možné omluvit a vysvětlit ani tím, že se v Česku příliš výjimečných děl netočí.

Novináři posuzovali při premiéře celkem 22 hraných filmů a 13 snímků dokumentárních, které měly distribuční premiéru v loňském roce a včas nahlásily její termín do databáze Unie filmových distributorů. Nejvíce nominací získal snímek režiséra Radima Špačka Pouta, který si jich připsal celkem sedm. O jednu nominaci méně má komedie režiséra Roberta Sedláčka Největší z Čechů, čtyři nominace získal Kuky se vrací Jana Svěráka.

Ve druhém kole, kdy byly posuzovány výkony v celkem jedenácti kategoriích na základě nominací, se hlasování zúčastnilo 46 osob, což je více než 85 procent všech hlasujících.

Konečné výsledky a také přehled hlasování všech novinářů a publicistů v jednotlivých kategoriích druhého kola budou po čtvrtečním ceremoniálu zveřejněny na webových stránkách Cen české filmové kritiky na adrese www.filmovakritika.cz. Nové ceny odpořilo ministerstvo kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy