Harry Potter poprvé ukázal, jak se utká Voldemortem

Kamil Fila Kamil Fila
29. 4. 2011 17:00
Studio Warner Bros. vypustilo trailer na osmý film
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Studio Warner Bros. vypustilo již druhou upoutávku na osmý, definitivně poslední film s Harry Potterem, který bude mít premiéru celosvětově v půli července.

Osmý díl hodlá být největší filmovou událostí sezóny, v cestě mu však stojí velký soupeř, čtvrtí  Piráti z Karibiku. Snímek s podtitulem Na vlnách podivna vstupuje do kin v půli května po premiéře v Cannes a už před několika týdny rozběhl mohutnou reklamní kampaň.

I proto nemůžou producenti Pottera váhat. V druhé, plnohodnotné ukázce, jež má 100 sekund, uvidíme zhuštěný celý film na malé ploše. Začíná se od velmi intimních, vzpomínkových a snových scén a postupně se přechází k akci, která nabírá stále velkolepější podoby včetně záběru s drakem.

Zatím žádný potterovský film neobsahoval tak bombastické akční, davové a katastrofické scény jako poslední díl. Dojde konečně i na záběry osobní fyzické konfrontace Harryho a Voldemorta. Zatímco sedmý film jen dlouze natahoval a oddaloval finální střetnutí, poslední film na něm bude postavený.

Foto: Warner Bros. Pictures

Před vypuštěním potterovského traileru navnadilo studio diváky 95sekundový klipem, jehož formát se nazývá „first look behind the scenes" (první pohled za kulisy). Zde byly k vidění nejen záběry již z víceméně hotového filmu (některé triky se stále dodělávaly), ale i komentáře jednotlivých představitelů, producenta a režiséra.

První ohláška obsahovala i záběry, na které fanoušci čekají: polibek Harryho s Ginny Weasleyovou a ukázku ze závěrečného Potterova souboje s Voldemortem, který tu pronese větu „Harry Potter -- the boy who lived come to die".

V závěru pak přišlo ujištění, že film tentokrát již opravdu bude celý v „pravém 3D". Termín „pravé 3D" začínají hollywoodská studia používat po loňské sezóně, kde bylo více filmů uvedeno jen v podobě různých laciných 3D konverzí. Postprodukční prostorové úpravy se měl dočkat i sedmý díl, ale nakonec ho Warneři uvedli do kin jen v klasickém formátu. Jako oficiální důvod uvedli, že by se vše nestihlo včas a v dobré kvalitě.

I nový trailer si dává velmi záležet na tom, aby zdůraznil pravost 3D a obsahuje několik záběrů, kde po divácích z plátna chňapají různá monstra - právě tento efekt vystupování z plátna je jedním z taháků 3D filmů.

Fanoušci doufají, že se naplní slova Emmy Watsonové, představitelky Hermiony: „Vaše srdce poběží jako o závod - je to opravdu velmi intenzivní závěr." I režisér David Yates slibuje, že to bude mnohem akčnější film než sedmička, která přišla do kin loni v listopadu.

Knižní série Harry Potter má sedm dílů. Poslední kniha s podtitulem Relikvie smrti je ovšem natolik obsáhlá, natěšení fanoušků tak vybuzené, jejich obavy ze zkrácení tak velké a ziskuchtivost producentů tomu úměrná, že filmová adaptace byla rozdělena na dvě části.

Ta úvodní byla fanoušky i recenzenty vnímána hlavně jako avízo a ochutnávka na opravdové finále - nijak dramatická ani akční.  Přesto se naplnily předpovědi, že půjde o největší očekávaný hit konce roku a snímek se nakonec stal se sumou 952 milionů dolarů druhým nejvýdělečnějším potterovským filmem (nejvíc vydělal úvodní Kámen murců - 974 milionů).

3D by mělo osmému dílu ještě pomoci, aby se stal i finančně nejúspěšnějším pokračováním ságy. Sedm dosavadních filmů utržilo v kinech kolem 6,3 miliardy dolarů, což z nich dělá bez započtení inflace nejúspěšnější sérii všech dob, na kterou nestačí 22 bondovek ani šest pokračování Hvězdných válek.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy