Glosa: Oživení Harryho Pottera zatím nevypadá příliš fantasticky. Důvod? Chybí Harry Potter

Martin Svoboda Martin Svoboda
26. 7. 2016 9:13
Warner Bros. mají sice plné ruce práce s filmy podle DC komiksů, to ale neznamená, že nemyslí i na další projekty. Producentům se zastesklo po dekádě s Harrym Potterem, kdy měli rok co rok zajištěný hit s nenarušitelnou pravidelností. Rozhodli se proto sérii oživit. Samotný brýlatý čaroděj ale zůstane minulostí, resp. budoucností – chystá se totiž adaptace jedné z učebnic, podle nichž se v Bradavicích učí. Ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít se podíváme do Londýna a New Yorku počátku 20. století a budeme lovit uniklé nestvůry.
Fantastická zvířata a kde je najít - trailer | Video: Warner Bros.

Film Fantastická zvířata a kde je najít se na Comic-Conu pochlubil novým trailerem a potvrdil tak rozpaky, které ho provázejí vlastně od počátku produkce. Dorazila další okatá hra na nostalgii nepřinášející nic nového, pouze předkládající rekvizity z Harryho Pottera. A přitom víme, že samotného Harryho Pottera se vlastně nedočkáme.

Vrací se režisér David Yates, jenž se úspěšně chopil už druhé poloviny původní série a její do té doby rozviklanou kvalitu nahradil pevnou rukou a jednotnou vizí. Přesto právě něco jako "vize" Fantastickým zvířatům na pohled chybí.

Scénáře se chopila J. K. Rowlingová, což nutně nemusí být dobře. Její tlak na tvůrce Harryho Pottera a tvrdošíjné trvání na co nejdoslovnějším následování knižních předloh sérii co do kvality vždy škodily (byť producentům tento přístup vyhovoval). Nyní bude na svém slovu trvat jistě ještě víc.

Yates se navíc, stejně jako v případě propagace jeho nového Tarzana, prezentuje podivně šedivým, až nepříjemně unylým vizuálem, který postrádá výrazné prvky. Nezapomínejme, že tu stále mluvíme o dojmu z upoutávek – ale pokud ony coby nástroj marketingu postrádají lákadla, máme je vůbec očekávat od filmu? Máme před sebou přeci blockbuster, atrakci, tak proč skrývat cokoliv zábavného nebo alespoň zajímavého? Přítomnost digitálních monster je přeci samozřejmá, sama o sobě nenaláká.

Nijaké jsou i dojmy z postav v čele s Eddiem Redmaynem. Ten svými výkony osciluje od vítězství Oscara za Teorii všeho po vysmívanou karikaturu v Jupiteru vychází sourozenců Wachowských. Není hercem, jenž by do svých rolí něco vkládal, je pouze tvárným těstem, s nímž si musí poradit režisér. Yates ale, zdá se, propadl rutině. Už reakce na Tarzana tvrdí, že má sice řemeslo dál v oku, neumí už s ním ale provádět zajímavé věci.

V době hlasitých komiksových filmů s desítkami postav působí výprava do světa čarodějů nejen archaicky, ale i podivně prázdně. Hrdinové, pro něž svět vznikl, se zatím nenarodili a bez nich jsme v tomhle světě osiřeli. Co jindy sledujeme na pozadí, má nyní zajistit celý zážitek.

Někomu možná Fantatická zvířata poslouží jako únik do ospalého začarovaného království. Skrýš před současnou popkulturou, vůči níž se Harry Potter jeví pouhých pět let od posledního dílu jako vzdálená minulost.

Bude takových diváků dost? Nepočkají si raději, až se producenti chopí "osmičky" Cursed Child, která krom divadla brzy navštíví i knihkupectví a později jistě i kina? Prodělečný snímek pravděpodobně nebude, ale jestli půjde o začátek nové série? Uvidíme 17. listopadu.

Chcete mít přehled o aktuálním dění v kultuře? Sledujte kulturní rubriku Aktuálně.cz na Facebooku!

 

Právě se děje

Další zprávy