Harry bude rozpitván, Voldemort diagnostikován

gra, ČTK
2. 8. 2007 16:57
V Torontu začíná vědecká konference o Potterovi
Foto: Reuters

Londýn -  Beatles byli slavnější než Ježíš, jak je na tom Harry Potter?  Postava J.K. Rowlingové opět potvrdila statut popkulturní ikony, po Jamesi Bondovi mu bude věnována vědecké konference. S přednáškami typu Freud a fetišistická fantazie - kouzlo, touha a ztráta v Harrym Potterovi začíná v kanadském Torontu. 

Zúčastní se jí na 1500 mudlů a bude trvat čtyři dny. Přednášky odhalí v Potterově kamarádce Hermioně feministku, Harry Potter bude srovnáván i s Ježíšem Kristem a hlavní záporný hrdina Voldemort bude diagnostikován jako sociopatický narcisista. Jedna z přednášek je věnována dobrodružstvím Harryho Pottera v kontextu mezinárodních vztahů.

Angela Beth Fulková přidá analýzu s titulem Homoerotika v internátních školách a Kathleen Hohmanová použila genetický výzkum pro přednášku Genetika: Mudla nebo čaroděj. V ní se snaží odhalit, které genetické indikátory naznačují, kdo bude schopen létat na koštěti a ovládat čarodějnickou hůlku. Není ale první: tuto teorii už předestřeli autoři amerického seriálu Heroes.

Foto: Aktuálně.cz

ČTETĚ TAKÉ: PODÍVEJTE SE NA GRAFICKÝ SPECIÁL (recenze, grafika, fotogalerie) 

Pastor Travis Prinzi se rozhodl podrobněji rozebrat Voldemorta v přednášce Voldemort - stín, sociopat, hříšník.  Analýze neunikne ani famfrpál. George Plitnik se pokusí vysvětlit, co z této hry a dalších kouzel z knih o Harrym Potterovi by bylo možné docílit za pomoci současných vědeckých znalostí.

Překvapení bude přednáška muže, který se chce nazývat jen Logospilgrim: pojedná o postavě profesora Snapea jako o křesťanském duchovním, který má hodně společného s Kristem.

Křesťanský kontext spatřuje v knihách Rowlingové i John Granger, zatímco Grace Dowová bude hovořit na téma Harry Potter, osvícený filozof: srovná prý díl Harry Potter a Fénixův řád s Platónovou alegorií jeskyně v jeho Republice.
 
Harry Potter and the Deathly Hallows, sedmý a (zatím) závěrečný díl celé série se stal nejprodávanější knihou všech dob s číslem 11 milionů výtisků za 24 hodin.

Kdo udělá přednášku o vědcích, kteří dělají přednášky o Potterovi, ještě není známo.

 

Právě se děje

Další zprávy