Ford při natáčení nových Hvězdných válek málem zemřel. Na lodi Millenium Falcon ho srazily dveře

Kultura Kultura
27. 7. 2016 11:13
Chybělo málo a hollywoodský herec a představitel Hana Sola zemřel při natáčení Star Wars: Síla se probouzí. K zemi ho srazily hydraulické dveře na vesmírné lodi Millenium Falcon, které mu pohmoždily pánev a zlomily nohu. Pochybení produkční firmy, která nezajistila dostatečnou bezpečnost na pracovišti, teď vyšetřuje soud.
Star Wars: Síla se probouzí
Star Wars: Síla se probouzí | Foto: Lucas Film

Čtyřiasedmdesátiletý herec a představitel Hana Sola ve filmové sáze Star Wars při natáčení sedmé epizody Síla se probouzí málem zemřel. Po nehodě na place, kdy mu hydraulické dveře zlomily nohu a pohmoždily pánev, musel být letecky převezen do nemocnice v Oxfordu.

Vyplývá to ze slyšení u soudu, u kterého produkční filmová společnost přiznala porušení zdravotních a bezpečnostních pravidel, píše web deníku The Guardian.

Forda přimáčkly v červnu 2014 hydraulické dveře na slavné filmové lodi Millenium Falcon. Herec tehdy utrpěl vážná zranění včetně fraktury levé nohy a byl letecky transportován na sál.

Pochybení ze strany produkční firmy mohlo podle soudu skončit i smrtí. „Ty dveře mohly klidně i někoho zabít. Nestalo se tak jen díky tomu, že bylo aktivováno nouzové zastavení,“ řekl žalobce.

Váha hydraulických dveří na lodi Millenium Falcon údajně odpovídala hmotnosti malého auta.

Harrison Ford na celý incident vzpomínal v rozhovoru loni v prosinci, kdy řekl, že se mechanismus otvírání dveří na vesmírném plavidlu od prvního dílu v roce 1977 značně vyvinul. Tehdy se totiž ovládaly ručně kladkou. „A teď máme spoustu peněz a moderní technologii, tak postavili úžasné hydraulické dveře, které se zavírají světelnou rychlostí, a někdo si řekl 'Hele, na co je tohle?', a dveře sjely,“ popsal Ford, kterého překvapilo, že z nehody vyvázl živý. 

Na natáčení se po rekonvalescenci vrátil a dokončil spolu s režisérem J. J. Abramsem příběh, který se odehrává 30 let po událostech Epizody VI – Návrat Jediho.

Film Star Wars: Síla se probouzí utržil od své loňské premiéry celosvětově přes dvě miliardy dolarů. Další příběh z universa Hvězdných válek vstoupí do kin v polovině letošního prosince pod názvem Rogue One: Star Wars Story.

Rogue One: Star Wars Story | Video: Disney
 

Právě se děje

Další zprávy