Hari Puttar není kopie Harryho Pottera, řekl soud

kf
23. 9. 2008 11:27
Warner Bros prohráli žalobu na malé indické studio
Foto: archiv

Dillí (BBC) - Soud v hlavním indickém městě zamítl žalobu hollywoodské společnosti Warner Bros proti producentům "bollywoodského" filmu Hari Puttar.

Američtí zástupci Warnerů vznesli námitku, že se indický rodinný snímek chce přiživit na slávě blockbusterové fantasy série Harry Potter.

Soud však vynesl závěr, že čtenáři dovedou snadno rozlišit mezi dotyčnými dvěma jmény, a dal tak za pravdu společnosti Mirchi Movie, která se hájila tím, že Hari je běžné indické jméno a Puttar znamená "syn Pandžábu".

Čtěte také: Majitelům Harryho Pottera se nelíbí indický Hari Puttar

"Případ byl zamítnut. Soud řekl, že Warner Bros věděli o filmu se jménem Hari Puttar od roku 2005 a odkládali žalobu na poslední chvíli před premiérou filmu," informoval právník Pratibha Singh zpravodajkou agenturu AFP s tím, že šlo o záměr co nejvíce poškodit indické filmaře.

Rozhodnutí soudu znamená, že film Hari Puttar: A Comedy of Terrors (indické snímky často operují i na domácí půdě s anglickými názvy - viz plakát) může být uveden v Indii do kin.

Foto: archiv

Původně ohlášená premiéra na 12. září totiž musela být kvůli soudní při odsunuta na neurčito a hrozilo, že bude vydán úplný zákaz promítání, pokud by bylo prokázáno, že jde o úmyslný plagiát.

Nově stanovený termín premiéry je nyní 26. září a zdá se, že již nic nemůže zabránit tomuto uvedení.

Dalšími důvody pro rozhodnutí soudu zřejmě bylo i to, že snímek Hari Puttar navíc není fantasy a ústřední chlapecký hrdina se svým zjevem Harrymu Potterovi nepodobá. Příběh připomíná spíše jinou hollywoodskou sérii - Sám doma s Macaulayem Culkinem (na níž ovšem nemá práva Warner Bros, ale Fox).

Desetiletý Hari se z Indie přestěhuje s rodiči do Anglie, kde jeho otec vyvíjí tajný počítačový čip. Po čipu pasou podivně neschopní zloději, které Hari společně se svou sestrou, když zůstanou bez rodičů doma sami, zlikvidují pomocí různých pastí a dětských hraček.

Foto: archiv

Hindská kinematografie přezdívaná posměšně Bollywood nicméně skutečně stojí na reprodukování známých a populárních schémat ze zahraničních filmů, které pak prokládá typickými indickými tanci a zpěvy.

Hindská studia do kin ročně uvedou okolo 700 filmů a jsou v tomto několikanásobně výkonnější než Hollywood. Vedle tradice hindských "masala" filmů ovšem v Indii, zvláště v Bengálsku vznikají i umělecké, sociálně kritické snímky.

Hari Puttar je jednoznačně sériový výrobek, který by možná jinak zapadl, nyní však díky negativní publicitě bude mít jistě zvýšenou návštěvnost.

 

Právě se děje

Další zprávy