Hanks převede Abbu na filmové plátno

BBC, independent, Hej
20. 4. 2006 11:00
Londýn - Discokoule neroztáčí jen Madonna. Z úspěšného muzikálu plného hitů Abby bude film. Mamma mia.
Muzikál Mamma Mia
Muzikál Mamma Mia | Foto: Aktuálně.cz

Premiéra se plánuje na konec příštího roku. Muzikál Mamma Mia vypráví příběh mladé ženy, která v předvečer své svatby sezve na řecký ostrov, kde byla vychována, tři muže z matčiny minulosti. Jeden z nich je jejím otcem, kterého nikdy nepoznala.

Představení je napěchované většinou hitů skupiny Abba - samozřejmě nechybějí The Winner Takes It All ani Dancing Queen.

muzikál Mamma Mia
muzikál Mamma Mia | Foto: Aktuálně.cz

Na chystaném filmu se podle hollywoodského listu Daily Variety produkčně podílejí členové skupiny Bjorn Ulvaeus a Benny Andersson i autorka muzikálu Judy Craymerová. Když v roce 1987 přišla za Ulvaeusem s nápadem udělat představení založené na hitech Abby, nejdříve odmítl, ale nakonec souhlasil. A dobře udělal.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ABBA

  • Skupinu Abba tvořili Anni-Frid Lyngstadová, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson a Agnetha Faltskogová. Spolupráce čtyř Švédů začala v roce 1970, první singl People Need Lobe vydali v roce 1972. V roce 1974 vyhráli soutěž Eurovize s písní Waterloo, která byla jejich první nahrávkou vydanou pod jménem Abba. Členové skupiny spolu vydrželi jedno desetiletí;  skupina se rozpadla v roce 1982. Podle oficiálních odhadů z roku 1999 prodali více než 350 milionů desek, víc sáhli do peněženek jen Beatles a Elvis Presley.

Muzikál po celém světě vidělo více než 20 milionů diváků a vydělal více než 1, 6 miliardy dolarů. Po Londýně byla Mamma Mia uvedena (těsně po útocích z 11. září) i na Broadwayi, kde se doposud drží mezi pěti nejoblíbenějšími představeními.

Film bude produkovat herec Tom Hanks se svou společností Playtone. Craymerová už dostala několik nabídek na filmové zpracování svého muzikálu, souhlasila ale až s Hanksovou výzvou - prý proto, že se jí líbilo, jak Hanks převedl na plátno hru Niy Vardalosové Moje tlustá řecká svatba.

Herecké obsazení zatím není známo. "V tomhle představení jsme nikdy žádné hvězdy neměli, hlavní hvězdou byla hudba. Ale pro filmové zpracování začínáme o známějších jménech uvažovat," dodává Craymerová.

muzikál Mamma Mia
muzikál Mamma Mia | Foto: Aktuálně.cz

Některé z nejpopulárnějších písní Abby se ještě předtím, než zazní ve filmu, objeví jako vyzváněcí melodie pro mobily. Jsou mezi nimi i Gimme Gimme Gimme, SOS a Ring Ring. Písně pro použití v mobilech vybrali Ulvaeus a Andersson. Nabízeny budou uživatelům sítí T-Mobile, Orange a Vodafone.

A kdo by chtěl ještě lepší důkaz, že z původně alternativní retrohry na 80. léta je - jako vždy - čím dál víc cítit dobrý byznys, tomu je určena zpráva, že Sagvan Tofi píše muzikál Děti Ráje postavený na největších hitech Michala Davida, Zdeňka Bartáka a Františka Janečka. "Bude to pecka. Větší než celá Mamma Mia," ubezpečil Tofi deník Blesk. 

 

Právě se děje

Další zprávy