Legenda animovaného filmu chystá poslední film. Jsem při něm připraven zemřít, říká Hajao Mijazaki

mad
Aktualizováno 14. 11. 2016 19:04
Japonský filmař chystá svůj poslední animovaný film a natočí ho pomocí počítačové animace, kterou dosud nepoužíval. Již 75letý režisér je připraven při práci na filmu zemřít.
Hajao Mijazaki.
Hajao Mijazaki. | Foto: Reuters

Hajao Mijazaki, japonský režisér animovaných filmů, se chystá natočit poslední film a poprvé ho vytvoří kompletně pomocí počítačové animace, informoval server The Hollywood Reporter.

Uznávaný filmař promluvil o svých plánech v japonském rozhlase. Pracuje na krátkém animovaném snímku za použití CGI, ale není s výsledkem spokojen. Chce prodloužit stopáž a natočit tak celovečerní film, jak sdělil posluchačům.

Toshio Suzuki, ředitel studia Ghibli, v pořadu mluvil o tom, že Mijazaki s metodou počítačové animace zápasil, neboť byl celý svůj život zvyklý na jiný typ práce.

Mijazaki, který zrežíroval ve studiu Ghibli přes dvě desítky filmů, je znám používáním ruční animace, při níž se vše kreslí rukou.

"Ghibli bude pokračovat do té doby, dokud bude Mijazaki dělat filmy, " prohlásil ředitel a zamítl tak dřívější zprávy, že studio končí. Pětasedmdesátiletý režisér řekl, že je připraven "zemřít při práci na filmu".

Jeden film mu většinou trval pět let, avšak počítačová animace zabere méně času, připomíná článek.

Mijazakiho filmy získaly desítky ocenění. Cesta do fantazie (2001) například vyhrála Oscara za nejlepší animovaný film, Zámek v oblacích (2006) a Zvedá se vítr (2013) získaly nominaci.

 

Právě se děje

Další zprávy