Hackeři vs. Sony. Souboj pokračuje vyzrazením telefonů hvězd

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 9. 12. 2014 17:05
Hackeři z Guardians of Peace po útoku v souvislosti s filmem The Interview o atentátu na severokorejského vůdce Kim Čong-una zveřejnili telefonní čísla Brada Pitta, Julie Roberts i Toma Hankse.
The Interview.
The Interview. | Foto: Sony Pictures Entertainment, Sony Pictures Entertainment

Praha - Hackeři ze skupiny Guardians of Peace (Strážci míru), kteří o sobě v minulých týdnech dali vědět útoky na filmové studio Sony Pictures Entertainment, vyzradili telefonní čísla hollywoodských hvězd Brada Pitta, Julie Roberts a Toma Hankse. Zveřejnili také podrobnosti o alternativních jménech, která řada slavných herců používá, když cestují inkognito.

Filmová společnost Sony se stala terčem masivního hackerského útoku v souvislosti s komedií The Interview (Rozhovor), jež pojednává o atentátu na vůdce KLDR Kim Čong-una. Snímek má mít premiéru v amerických kinech 25. prosince, v hlavních rolích se objeví James Franco a Seth Rogen. Česká premiéra zatím není naplánována, na Slovensku se snímek objeví na konci února 2015.

Na monitorech počítačů firmy Sony Pictures Entertainment se 25. listopadu objevil obrázek s rudou kostrou s výhružným nápisem: „Už jsme vás varovali, a tohle je jen začátek. Budeme pokračovat, dokud nesplníte naše požadavky.“ Pak obrazovky zčernaly.

Podívejte se na ukázku z filmu The Interview.
Podívejte se na ukázku z filmu The Interview.

Hlavním podezřelým se okamžitě stal Pchjongjang, který autorům snímku už v létě hrozil "tvrdou a nemilosrdnou odvetou". Počítačovým pirátům se podařilo na několik dnů ochromit systém firmy Sony a také z něj ukrást pět dosud nedistribuovaných snímků, které umístili k volnému stažení na pirátské servery.

"V tuto chvíli nic neukazuje směrem ke KLDR," prohlásil Joe Demarest, který má v FBI na starosti kybernetickou bezpečnost. Dodal, že vyšetřovatelé nemají k dispozici žádný důkaz, který by potvrzoval zapojení severokorejské vlády.

Při nejnovějším útoku byla prozrazena rovněž alternativní jména Daniela Craiga, Natalie Portman a Tobeyho Maguirea, která tito herci používají například při registraci v hotelech, když si nepřejí být prozrazeni.

Hackeři také v pondělním vzkazu varovali společnost Sony, aby neuváděla do kin "teroristický snímek, který může porušit mír v regionu a rozpoutat válku". "Vy, Sony ani FBI, nás nenajdete!" dodali hackeři.

 

Právě se děje

Další zprávy