Gympl porazil Medvídka. Přitáhl do kin víc diváků

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 10. 2007 13:20
Vorel a Hřebejk se rvou o filmové diváky

Praha - Gympl, černá komedie o středoškolácích, kteří před učením a poslušností dávají přednost malování graffiti a divokým večírkům, má podle Unie filmových distributorů za první víkend na kontě 67209 diváků.

O fous, konkrétně o necelých 350 diváků, tak Gympl porazil i svého hlavního podzimního konkurenta, Hřebejkova Medvídka - toho o prvním víkendu na začátku září zhlédlo 66 860 diváků.

Gympl vstoupil do kin ještě před čtvrteční premiérou v několika regionálních předpremiérách, i to vysvětluje, že celkově už má na kontě 73 430 diváků.

Medvídek: Hrdinové filmu
Medvídek: Hrdinové filmu | Foto: 2media.cz

Ani Medvídek ale nezahálí, Hřebejk si za svou komedii o třech manželských dvojicích a jejich krizích středního věku už připsal celkem 274 621 diváků. A zatímco Vorel za Gympl teprve čeká na devátý milion korun, Hřebejk už vydělal milionů 31.

Gympl se tak záhy po startu vyloupl z Hřebejkova stínu, i když jeho očekávání původně zdaleka tak optimistická nebyla. Nejnižší odhady podle tiskové mluvčí filmu Martiny Rekové byly 30 tisíc diváků.

"Pro nás by bylo úspěchem 50 tisíc diváků, ještě o 17 tisíc diváků více nás velmi příjemně překvapilo," dodává Reková.

Podle ní filmu jistě prospěla spolupráce Tomáše Vorla s lidmi, kteří jsou až o generaci mladší, jako je odborný poradce Pasta Oner nebo Wich, který složil hudbu k filmu. "I podle ohlasů je díky tomu Gympl velmi autentický," míní Reková.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Své jistě udělaly i známé tváře - v hlavních rolích hrají Tomáš Vorel jr. a Jiří Mádl, sestavu jejich učitelů ztvárnili mimo jiné Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Milan Šteindler či Martin Zbrožek, role rodičů si zas užili Jan Kraus či Zuzana Bydžovská.

Za silnou českou podzimní dvojkou zůstaly i všechny americké trháky; znovu se potvrdilo, že u Čechů většinou vyhrávají domácí novinky. Třetí místo tak patří animované komedii Ratatouille, čtvrté fantasy pohádce Hvězdný prach a páté thrilleru Disturbia.

Další český film je až na 16. místě víkendového žebříčku - přesto právě jemu by zatím Hřebejk i Vorel mohli závidět. Svěrákovy Vratné lahve se v žebříčku totiž drží už 30 týdnů, celkem je vidělo 1 055 997 diváků a v kinech vydělaly úctyhodných 117 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy