Guillermo del Toro nebude režírovat dvoudílného Hobita

Pavel Kroulík
1. 6. 2010 8:50
MGM: Autor Pána prstenů Jackson ho nevystřídá
Foto: vfxplanet.com

Londýn - Mexický režisér Guillermo del Toro oznámil, že kvůli odkladům produkce nebude režírovat dvoudílnou filmovou verzi Tolkienova Hobita, kterou připravoval společně s Peterem Jacksonem.

Novozélandský filmař Jackson stojí za megaúspěšnou adaptací Tolkienova zásadního díla, trilogií Pán prstenů, jíž děj Hobita přechází. U prvního dobrodružství Bilbo Pytlíka působí jako producent a zároveň symbol kontinuity pro fanoušky Středozemě. Del Toro sice odchází, nicméně ještě několik měsíců a ním bude finalizovat scénáře, na nichž se podílí ještě Fran Walshová a Phillippa Boyensová.

Foto: goremasternews

Jackson už v reakci na serveru www.TheOneRing.net napsal: "Jsme velmi smutní, že Guillermo odchází z Hobita, ale plně nás informoval a my chápeme, jak protahovaný vývoj těchto dvou filmů ohrozil jeho závazky k dalším dlouhodobým projektům."

Vytížený filmař

Del Toro totiž momentálně patří k nejvytíženějším tvůrcům;  v plánu má natočit nové verze Dr. Jekylla a pana Hydea a Frankensteina, dokonce se mluví o nové verzi Pinocchia. Téměř jisté je, že bude adaptovat ceněný fantasy román Drood od Dan Simmonse o tajemném životě spisovatele Charlese Dickense.

O tom, kdo by po del Torovi mohl režírování Hobita převzít, chce Jackson s vedením MGM jednat už tento týden. Zatím řekl, že má od studia podporu a nepředpokládá další zpoždění, nebo dokonce přerušení pre-produkčních prací.

Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Podle del Tora ale film stále ještě nedostal zelenou, protože se MGM potýká s finančními problémy. Kvůli nim už bylo na neurčito odloženo natáčení 23. bondovky, ve které se má potřetí jako agent 007 objevit Daniel Craig. 

"Ve světle neustálých odkladů začátku natáčení stojím před nejtěžším rozhodnutím svého života," napsal del Toro fanouškům.  "Navrhli jsme už všechny bytosti. Navrhli jsme scény a kostýmy. Udělali jsme rozkreslení scén a rozpracování bojových sekvencí. Po téměř dvou letech, kdy jsem žil, dýchal a vytvářel tak bohatý svět, jakým je Tolkienova Středozemě, ale nyní musím s velkou lítostí tyto nádherné scenérie opustit," dodal režisér (Blade II., Hellboy nebo Faunův labyrint).

Hrozící bankrot

Už na podzim loňského roku se objevily zprávy, že hollywoodské studio MGM se potácí na pokraji bankrotu, což podle del Tora dostalo Hobita do "zašmodrchaných vyjednávání".  Firma spojovaná se řvoucím lvem nabídla v listopadu 2009 samu sebe k prodeji, protože ji tíží dluh ve výši 3,7 miliardy dolarů. Loni MGM vyprodukovalo jediný film, dokonce mu hrozí bankrot.

Foto: New Line Cinema

MGM vlastní práva na Hobita společně se New Line Cinema. S tímto studiem se Jackson dlouho přel o výdělky z DVD za Pána prstenů a odmítal se na Hobitovi jakkoli podílet. Nakonec ale obě strany pochopily, že jejich spojenectví bude vzájemně užitečné, a Jackson nastoupil na post producenta.

Tato pozice mu umožňuje pořád držet - společně se svou ženou Walshovou - kontrolu nad vznikem díla, aniž sám musí natáčet. Ostatně je to vzývaný Jackson, kdo je od začátku hlavním mluvčím projektu.

Proto se logicky nabízí, že by nyní zpětně převzal i post režiséra. Manažeři studia to zatím odmítají, analytici jim však připomínají že špatný výběr režiséra může poslat projekt do kolen a poštvat oddané fanoušky; už na začátku navíc bylo jasné, že vhodných tvůrců není mnoho.

Čtěte také:
Upírská pohádka na papíře strýčku Guillermovi nevyšla
Do filmové Středozemě se vrátí jen Gandalf a párek elfů

Pán prstenů a nyní i Hobit byly symboly toho, že se k velkým projektům mohou dostat filmaři, kteří sami svým přístupem zosobňují fanouškovství a nejsou pouhými nájemnými řemeslníky. Del Toro byl považován za ideálního autora právě kvůli tomu, jakou péči věnuje zabydlování svých fikčních světů. Na druhou stranu nikdy nevynikal přehledným a poutavým způsobem vyprávění.

Spekulace ustoupily problémům

Nedávno Jackson připustil, že se příprava natáčení a schvalovací procedury protahují, ale odmítl je spojovat s problémy MGM. Podle něho bylo důvodem zpoždění scénářů.  Prý se také dlouze spekulovalo, co natočit s komparsisty v exteriérech a co před zeleným plátnem. Od dob Pána prstenů se možnosti digitálních efektů mnohonásobně zvýšily.

Pán prstenů 3
Pán prstenů 3 | Foto: Aktuálně.cz

Původně se mělo točit už loni. Podle nedávných informací byl start odložen na konec roku. Natáčet se mají kvůli úspoře výdajů oba díly společně - což je systém, který odstartoval právě Pán prstenů, který (rovněž na Novém Zélandu) vznikal v jednom zátahu 18 měsíců.  Úplně původně se premiéry Hobitů plánovala už na roky 2010 a 2011, nyní se hovoří o letech 2012 a 2013.

Než přišly informace o potížích, fanoušky pochopitelně nejvíc zajímalo, kdo se do filmů vrátí z Pána prstenů. Autoři loni potvrdili, že roli Gandalfa si zopakuje Ian McKellen, vrátí se i Hugo Weaving jako elf Elrond a Cate Blanchettová coby elfka Galadriel.

Naopak Bilbo Pytlíka určitě nebude hrát Ian Holm. O roli prali se prý tři Britové a jeden Američan. Daniel Radcliffe alias Harry Potter, David Tennant, James McAvoy (Pokání, Wanted) a za druhou stranu Atlantiku Shia LaBeouf. Castingy ale byly podle všeho pozastaveny a žádné smlouvy nejsou podepsány.

Ještě před odklady a finančními problémy studia, které pomalu hibernovaly diskuse fanoušků, přípravy Hobita zpomalovala nejen vytíženost tvůrců, ale i právní překážky. Až loni v září dědicové britského spisovatele J. R. R. Tolkiena a studio New Line Cinema ukončili spor o podíl na tržbách Pána prstenů, což Hobitovi otevřelo cestu.

 

Právě se děje

Další zprávy