Grant má prodejný scenárista a Hubačova láska ze salonu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 1. 2012 11:32
Nadace RWE ocenila náměty na snímky pro kina i TV
Poupata
Poupata | Foto: Bontonfilm

Praha - Především scénáře a náměty s reflexí současné české společnosti uspěly ve druhém kole výběrového řízení, jehož výsledky ve středu vyhlásila filmová nadace RWE & Barrandov Studio v Praze.

Člen výboru Edgar Dutka ocenil, že stále více autorů zvolí za námět právě kritický pohled na současnost. Dokladem je i další oceněný scénář uvedený na plátno. Po uměleckém projektu Davida Jařaba Hlava-ruce-srdce měl koncem roku premiéru film Poupata debutujícího Zdeňka Jiráského. Sociální drama o úpadku jedné rodiny odměnili kritici za nejlepší kameru pro Vladimíra Smutného, Vladimír Javorský si odnesl cenu za nejlepší herecký výkon.

Hlava-ruce-srdce
Hlava-ruce-srdce | Foto: Aktuálně.cz

Na obrazovkách České televize se letos objeví film Lehká jako dech v režii Víta Olmera podle oceněného scénáře Anny Mikulkové. Jde o příběh anorektické dívky bojující s touto psychickou poruchou. 

"Neustáváme v oslovování možných producentů pro další oceněné texty. Disponujeme 14 volnými scénáři od třinácti autorů," uvedla členka správní rady nadace a výkonná ředitelka Barrandov Productions Zuzana Horová. Nadace se chce zaměřit na vzdělávání a navázat workshopem na seminář pro začínající autory, které podpořili v roce 2010. 

Čtěte také:
Filmem roku je podle české kritiky manažer na útěku
Žijeme v bohatém světě, ale i ten má odvrácenou tvář

V kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů získal nejvyšší částku 100 000 korun Ivan Stehlík za filmovou povídku Scenárista odehrávající se v 50. letech minulého století. Na téma politických procesů nahlíží z pozice člověka, který psal falešné výpovědi obžalovaným ve vykonstruovaných soudních přelíčeních.

V kategorii literární příprava televizní dramatické tvorby byla šekem na 70 000 korun odměněna Kristina Dufková za scénář Sprateček. Líčí v něm vztah dvou rozdílných sester, z nichž ta mladší a konzervativnější se právě vdává. 

Děti noci
Děti noci | Foto: Negativ

Podle obchodního ředitele barrandovského studia Petra Tichého se dále pracuje na realizaci oceněného scénáře loni zesnulého Jiřího Hubače Salón Gruber. "Nástupcem pro tento projekt je jeho syn Ivan Hubač. Předpokládám, že ve druhém pololetí by mohla být finální verze na světě," řekl. Sehnat 50 až 60 milionů na realizaci by prý nemělo být problémem. 

"Jde o milostný příběh z konce 30. let minulého století odehrávající se v módním salonu. Chtěli bychom, aby vznikl pěkný film, který by byl úspěšný i po obchodní stránce," dodal. Loni Tichý oznámil, že o realizaci mají zájem dva evropští filmaři. V případě, že by šlo jen o domácí projekt, uvažovalo se o režiséru Vladimíru Michálkovi. 

Nadace rozdělila od svého vzniku v roce 2006 autorům přes pět milionů korun. Mezi právě oceněnými texty jsou i práce čerstvých absolventů či studentů filmových škol. Zatímco před šesti lety nadace dostávala především náměty ke komediím a detektivkám, tvůrci postupně přecházejí k vážnějším a často historickým látkám.

 

Právě se děje

Další zprávy