Gottland si Parádně pokecá o Amanitas ve výběru Famufestu

ČTK jla, ČTK
Aktualizováno 26. 11. 2014 20:07
Na jedenatřicátém Famufestu se utká pětice letošních nejlepších filmů z FAMU. Proti sobě se postaví dokumenty, drama i komedie.
Marcel Beneš uvede na Famufestu svůj film Noční směna.
Marcel Beneš uvede na Famufestu svůj film Noční směna. | Foto: Famufest

Praha - V pořadí už 31. ročník Famufestu začal ve středu 26. listopadu a potrvá čtyři dny. Tradiční festival studentských filmů pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění pozve diváky do kina Světozor i Domu U Minuty a nabídne několik novinek včetně školních projekcí a "předporoty".

"Film útočí v podstatě na každý náš smysl a pokaždé odjinud. Někdy zprava, někdy zleva, protože každý tvůrce má na věc svůj pohled a jeho úhel se může často měnit. To, co někdy vidíme zprava, můžeme stejně tak dobře vidět i zleva. A tak pravicově-levicové politické spektrum bude zdrojem nekonečných debat, řešení, problémů, ale i názorů a vizí," popsal koncepci kreativní ředitel festivalu Šimon Holý, který je studentem 2. ročníku Katedry režie.

Jednou z letošních novinek je "předporota", která má zvětšit šanci studentů z nižších ročníků na sebe upozornit v konkurenci s absolventskými filmy. Letos se v předporotě sešli režisér Radim Špaček, filmoví kritici Jindřiška Bláhová a Tomáš Stejskal, bývalý šéfredaktor Cinepuru Jan Kolář a kreativní producent Tomáš Baldýnský.

V každé soutěžní nominuje pět odborníků pětici filmů, ze kterých pak porota vybere ten nejlepší. "Letošní předporota, složená z filmových kritiků a filmařů obecně, která pomůže lepšímu a objektivnějšímu hodnocení soutěžních filmů," uvedl Holý.

Nejvíce nomancí získala režisérská verze absolventského filmu Amanitas Jakuba Šmída. Příběh o hledání ztracené nevlastního malého bratra ve vojenském prostoru získal celkem šest nominací, a to v kategoriích za nejlepší scénář, zvuk, střih, kameru, hraný film a nejlepší film letošního Famufestu.

Na nejlepší film aspirují i celovečerní režijní debut Tomáše Pavlíčka komedie Parádně pokecal o popletovi z callcentra a dokumentární film Gottland. Volnou adaptaci polského stejnojmenného polského bestselleru obklopuje aura falešné kampaně Koho na Letné a alternativních distribučních postupů, kdy se producent Tomáš Hrubý rozhodl vyhýbat kinům a film uvádět pouze v netradičních (nejen) industriálních prostorech.

Stejný počet čtyř nominací si drží i drama Smyčka režiséra Štěpána Pecha o vztahu a sexualitě dvou rozdílných osobností, které musí překročit své hranice, aby se vůbec mohli setkat.

Jedním z významných hostů bude vítězka festivalu o lidských právech Jeden svět Eszter Hajdúová, autorka filmu Verdikt v Maďarsku. Dále přijede i maďarská režisérka Ágnes Kocsis, která získala ocenění v Cannes za svůj film Adrienna Pálová v roce 2010.

Mezi další letošní novinky patří dopolední projekce pro středoškoláky. Projekce pro studenty středních a základních škol a pro děti z dětských domovů se budou konat vždy dopoledne. Měly by je seznámit se studentskou filmovou tvorbu a přiblížit tak mladou českou kinematografii.

 

Právě se děje

Další zprávy