Glosa: Proč je Ben Affleck nejhorší Batman v dějinách?

Martin Svoboda
27. 8. 2013 7:47
Proč se na internetu vzedmula protiaffleckovská vlna?
Ben Affleck bude Batman!
Ben Affleck bude Batman! | Foto: cinemamegashow.com.br

Glosa - Když v Sýrii zabíjela chemická bomba, internet to skoro ani nezaregistroval, ovšem když se Ben Affleck má stát novým představitelem Batmana, nerdský svět na webu začne šílet

Cynickým odkazem na Jokerovu průpovídku glosuje nejžhavější novinku DC univerza jeden z mnoha memů, jež se okamžitě po oznámení zprávy začaly šířit internetem a které pro vaše pobavení doplňují tento text.

Komiksovému Batmanovi se jeho nový představitel zřejmě nezamlouvá.
Komiksovému Batmanovi se jeho nový představitel zřejmě nezamlouvá. | Foto: Aktuálně.cz

Vše, co víme, přitom můžeme shrnout jedinou větou. Poněkud opotřebovaný herec a zároveň začínající režisér (byť už s Oscarem ověnčeným Argem na kontě) se postaví coby Bruce Wayne proti Henrymu Cavillovi ve snímku s prozatímním názvem Batman vs. Superman, který přijde do amerických kin 17. června 2015.

To stačí na odstartování řady spekulací a soudů, jejichž důvěryhodnost je malá, ale jistě stojí za to si jimi udělat menší průřez a ujasnit si, na čem jsme a na čem být můžeme.

Kariérní kapitulace

Zajímavé je spekulovat, proč Ben Affleck vůbec roli temného strážce pořádku přijal. Jeho kariéra se totiž poslední roky ubírala zcela jiným směrem.

Veřejně zpytoval svědomí za hloupé role ve špatných komerčních filmech a toužil po kariéře uznávaného oscarového režiséra. Pro což dělal tolik, až to začalo působit vůči Akademii poněkud úslužně, nebo dokonce podlézavě.

Kevin Smith v reakci na Affleckovo obsazení prohlásil, že je to skvělé, protože Ben by zahrál doslova cokoliv. Kdosi to vzal doslova.
Kevin Smith v reakci na Affleckovo obsazení prohlásil, že je to skvělé, protože Ben by zahrál doslova cokoliv. Kdosi to vzal doslova. | Foto: Aktuálně.cz

Argo už bylo vyloženě zkonstruováno jako oscarový film, což se sice potvrdilo jeho vítězstvím, ale zároveň udělala porota na Afflecka dlouhý nos - jeho samotného za režii ani nenominovala. Čímž ho poslala do společnosti pouhých dvou dalších režisérů, kteří za pětaosmdesát let historie udílení cen sice natočili oscarový film, ale sami se nedostali ani do užšího výběru pro osobní ocenění.

Affleck přiznal, že to pro něj byla tvrdá rána, ale sliboval, že se nevzdá. Vzít roli Batmana je však v tomto ohledu kapitulace. V podstatě dal za pravdu Akademikům, že na něj jako na oscarového filmaře není spoleh, protože může kdykoliv zběhnout zpět k popcornu.

Ne že by bylo na tomto rozchodu s názory přestárlé konzervativní smečky akademiků něco špatného, naopak to lze kvitovat s povděkem.

Mezitím v Marvelu...
Mezitím v Marvelu... | Foto: Aktuálně.cz

Jen je zajímavé, že člověk, který činil poslední roky vše pro to, aby se stal uznávaným umělcem a vyhrál Oscara, udělal nyní něco, čím si ke zlaté sošce cestu na dalších mnoho let, možná navždy, uzavřel. Christian Bale sice díky své předchozí kariéře bez poskvrnky a za silného přispění všemocného lobbisty Harveyho Weinsteina dosáhl alespoň ocenění za vedlejší roli, to však vnímejme spíš jako výjimku. Affleck k tomu pokukuje po plešounovi za režii, na nějž se vztahují o dost silnější nepsaná pravidla "vhodnosti" kandidáta.

Nečekaný obrat

Roli Batmana přijal pár měsíců poté, co odmítl režii Justice League s tím, že komiksy ho nezajímají a nemají mu jako filmaři pátrajícímu po hloubce a realističnosti co nabídnout. Jaký zajímavý obrat!

Situace má dvě vysvětlení. Buď Affleck prostě otočil svůj umělecký postoj naruby, nebo už tenkrát o roli Batmana jednal.

Joker nechápe především zbytečný povyk okolo toho všeho.
Joker nechápe především zbytečný povyk okolo toho všeho. | Foto: Aktuálně.cz

Dále se nabízí otázka, kam až jeho netopýří plány sahají. Zdá se nepravděpodobné, že by od všeho, co budoval, odstoupil kvůli jednomu snímku. Navíc je dnes zvykem studií podepisovat u komiksových filmů smlouvu s herci na víc blockbusterů najednou.

Při sepisování nových smluv mají totiž hvězdy tendence žádat lepší podmínky, jak nedávno předvedl Robert "Iron Man" Downey jr., když svým tvrdým jednáním za práva svá i svých kolegů během prodlužování kontraktu způsobil v Marvelu mírné zemětřesení a jeho producentům přivodil silné migrény.

Je tedy téměř jisté, že studio má v plánu Afflecka využít více než jednou. A pak je víc než pravděpodobné, že následující sólové filmy Batmana by měl i režírovat. Žádná z pověřených osob to zatím nevyslovila nahlas ani nenaznačila, ale všechny stopy vedou tím směrem.

Superbatman 2015
Superbatman 2015 | Foto: scified.com

Z pohledu studia dává vše dokonalý smysl: Máme tu mladého herce, který má obecně známou tvář a zároveň poslední roky budoval seriózní kariéru režiséra. Oscara mu dát nechtějí, tak my mu dáme něco jiného - šanci jít ve stopách Christophera Nolana, tedy filmaře, vůči němuž je Akademie rovněž uzavřená, ale se svou pověstí se tím vážně nemusí trápit.

Přitom Affleckův „životní příběh" je natolik silný a veřejný, že nebude působit jako pouhá náhražka Nolana s Balem.

Christian Bale je svým nástupcem zřejmě upřímně pobaven.
Christian Bale je svým nástupcem zřejmě upřímně pobaven. | Foto: Aktuálně.cz

Historie blbých nápadů

Tolik k plánu, jehož případné uskutečnění závisí především na tržbách crossoveru. Praxe však zadrhává na tom nejzákladnějším. Ben Affleck je rozhodně velmi nevhodný představitel Batmana.

Ano, jde o dojmologické a zatím neprokazatelné prohlášení, ale panuje o něm tak silná veřejná shoda, že kdyby to bylo vytesáno do kamene, málokdo by měl námitky.

Svou šanci být superhrdinou propásl, když byl jeho Daredevil prohlášen za jeden z nejhorších komiksových filmů a Affleck na tom měl svým ztvárněním slepého bojovníka značný podíl.

Když si Batmana představíme jako temný protějšek dušínovského Supermana a porovnáme si vedle sebe Afflecka s Cavillem, působí tato představa poněkud směšně.

Ben Affleck hraje celý život chlápky od vedle, sympaťáky, kteří své okolí získávají rošťáctvím a frajírkovstvím, ne mužností nebo snad komplikovaností. V Argu se změnil v člověka zcela nevýrazného, což, doufejme, alternativou být nemá.

Pár tipů na lepší kandidáty...
Pár tipů na lepší kandidáty... | Foto: Aktuálně.cz

Všechny instinkty tedy varují. Hlasy rozumu naopak upozorňují, že historie filmového Batmana je sledem nečekaně dobře končících blbých nápadů.

Reakce na Affleckovo obsazení si v ničem nezadá s nevraživostí z dob, když Burton oznámil, že jeho Batmanem bude do té chvíle komediální herec Michael Keaton.

A nemusíme chodit tak daleko do komiksové minulosti. Zamysleme se, kdo před premiérou Temného rytíře věřil, že by dívčí idol Heath Ledger mohl být důstojným Jokerem?

Mnoho povyku pro nic?

Keaton nakonec svým temným pojetím Bruce Waynea coby zakomplexovaného samotáře okouzlil snad všechny fanoušky a Ledger dle mnohých dokonce překonal kultovní exhibici Jacka Nicholsona. Máme tedy v případě Afflecka nárok na stejný optimismus?

Nerad kazím párty, ale nehledal bych zde vzorec. Zatímco Keatona a Ledgera svět v době jejich obsazení téměř neznal, nebo přinejmenším neznal v rolích byť srovnatelných, Affleck rozhodně není tabula rasa.

Někdo by se uchýlil až k násilí.
Někdo by se uchýlil až k násilí. | Foto: Aktuálně.cz

Problém netkví v tom, že si neumíme představit, jak roli pojme. Budí v nás strach představa, že to víme až moc dobře. Tento pocit nebezpečné jistoty blížící se selhání nemá smysl popisovat - buď ho cítíte, nebo ne.

U Afflecka ho cítí nezvykle mnoho fanoušků. Doufejme, že producenti rozumí své práci a přesvědčí nás, že předsudky se nevyplácí.

Záměrně přehnaný internetový humor rozhodně nedává důvod předem Afflecka odsoudit. Nic z výše zmíněného nevylučuje, že bude nakonec (ač se to těžko představuje) dobrým Batmanem. I kdyby nebyl, pořád to nevylučuje, že Batman vs. Superman bude dobrý film.

To vše si uvědomují jak odpůrci novinky, tak její zastánci. Ti samozřejmě také existují, ač se zdají být v menšině. Já osobně bych se bál spíš Zacka Snydera za kamerou než kohokoliv před ní. Ale to je už jiný příběh.

Když Benn Affleck, tak jedině po boku věrného Matta Damona.
Když Benn Affleck, tak jedině po boku věrného Matta Damona. | Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy