Glosa: Překvapivé Glóby zvyšují oscarové šance Anga Lee

Jan Gregor Jan Gregor
14. 1. 2013 22:35
Pomůže Lincolnovi manžel Hillary Clintonové proti Pí a jeho život?
Ang Lee s herci filmu Pí a jeho život
Ang Lee s herci filmu Pí a jeho život | Foto: Reuters

Glosa - Zlaté globy si dlouhá léta hrají na nejodlehčenější a nejodvázanější večírek sezóny. Tři roky po sobě mu hodně sarkastickou image propůjčoval Ricky Gervais coby drsný moderátor schopný pozurážet většinu přítomných hvězd i pořadatele.

Letos po něm štafetu převzaly populární televizní komičky Tina Feyová (30 Rock) a Amy Poehlerová (Parks And Recreation) a se svou rolí se popraly více než se ctí. Neubraly na vtipu, ale vyvarovaly se tomu trochu misantropickému zlému podtónu, který se u Gervaise objevoval v jeho satirických šlezích.

Manžel Hillary Clintonové lobboval za Lincolna

„Co se týče mučení, věřím dámě, která strávila tři roky v manželství s Jamesem Cameronem," rozesmála na příklad publikum Amy Poehlerová v souvislosti s kontroverzemi kolem zobrazování mučení vězňů ve filmu Zero Dark Thirty.

Její kamarádka Tina Feyová zase zabodovala, když si rýpla do kolegyně Anne Hathawayové, která získala cenu za roli ztrápené Fantine v muzikálu Bídníci. „Neviděla jsem nikoho tak totálně osamoceného a opuštěného od doby, kdy jsi stála na pódiu s Jamesem Francem na Oscarech," vzala si Feyová na paškál nepovedené moderování předloňských cen akademie.

Čtěte také
Na Zlatých glóbech uspělo Argo a Bídníci, Lincoln propadl
Glosa: Odvážní Oscaři straní artu před komercí

Jedním z highlightů večera byla (kromě dlouhého, afektovaného a poněkud zmateného projevu Jodie Fosterové, která získala cenu Cecila B. DeMilla za celoživotní přínos) překvapivá účast Billa Clintona, který si vysloužil ovace vestoje už v momentě, kdy vstoupil na pódium.

Podpora Billa Clintona nepomohla Lincolnovi
Podpora Billa Clintona nepomohla Lincolnovi | Foto: Reuters

Do Los Angeles přiletěl Clinton na popud svého přítele Stevena Spielberga podpořit film Lincoln. „Boj prezidenta Lincolna za zrušení otroctví nám připomíná, že trvalý pokrok se taví v kotli mezi principy a kompromisy, řekl například "manžel Hillary Clintonové", jak bývalého prezidenta titulovala Amy Poehlerová.

V kuloárech se o jeho vystoupení mluvilo jako šikovném lobbystickém tahu, jenž může velmi silně pomoci Spielbergovu filmu v předoscarové kampani. Dosavadní favorit Oscarů ale jinak na Glóbech silně ostrouhal, když proměnil pouze nominaci v kategorii „nejlepší mužský herecký výkon", v níž podle očekávání triumfoval tvárný Daniel Day-Lewis.

Koho doporučují Glóby na Oscara?

Jestliže se výsledky Zlatých globů považují v posledních letech jako lakmusový papírek, který předjímá rozhodnutí filmových akademiků, tak letošní ročník poměrně zajímavě zamíchal kartami. Ceny za nejlepší drama a nejlepší režii převzal překvapený Ben Afleck, který se coby režisér v oscarových nominacích nedostal ani do pětice nejlepších. Další absentér v oscarovém shortlistu režisérů Tom Hooper zvítězil se svými Bídníky v kategorii „nejlepší komedie nebo muzikál". To se ovšem očekávalo, protože v těchto žánrech nebyla žádná relevantní konkurence.

Michael Haneke dostává Zlatý glóbus pro nejlepší neanglicky mluvený film od svého krajana Arnolda Schwarzeneggera.
Michael Haneke dostává Zlatý glóbus pro nejlepší neanglicky mluvený film od svého krajana Arnolda Schwarzeneggera. | Foto: Reuters

Po Zlatých glóbech se krystalizují poměrně jasní favorité na Oscary ve všech hereckých kategoriích (Daniel Day-Lewis, Jessica Chastainová, Christoph Waltz a Anne Hathawayová) a bezkonkurenčně favorizovaným kandidátem na cenu za nejlepší cizojazyčný film je Michael Haneke se svou Láskou.

Tomu pořadatelé připravili poměrně surrealistický zážitek, když mu na pódiu cenu předávali Arnold Schwarzenneger a Sylvester Stallone, tedy hvězdy filmů, jejichž účinek na diváky kritizoval ve Francii žijící režisér třeba ve svém provokativním thrilleru Funny Games. „Nikdy jsem si nemyslel, že mi někdy bude v Hollywoodu předávat cenu Rakušan," zavtipkoval Haneke suše.

Každopádně tah Lincolna za vítězstvím v Oscarech se lehce zkomplikoval. Jeho neúspěch na Zlatých glóbech může být způsoben i tím, že v nich hlasují zahraniční novináři, kteří nejsou vnitřně spjatí s americkou historií a lincolnovským mýtem.

Každopádně se posilují šance černého koně, kterým je univerzálně srozumitelná duchovní pohádka Pí a jeho život. České sázkové kanceláře ještě nevypsaly na Oscary kurzy, ale kdybych si chtěl vsadit a nedržet se v odhadech příliš při zdi, zkusil bych dát tip právě na jedenácti nominacemi ověnčený film Anga Lee. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy